iPad Pro 2018 review: op (bijna) alle vlakken indrukwekkend

Apple rmens 5 nov 2018
Leestijd: 11 minuten

“Hey Raymon, beetje zin in de onthulling van de nieuwe iPad Pro?” – “Nouja… eigenlijk heb ik de iPad nooit zo boeiend gevonden. Ik heb een MacBook en iPhone, daar kan ik alles op wat nodig is”, zei ik tegen een andere Nederlandse journalist terwijl we op weg waren naar The Brookyn Academy of Music voor de onthulling van onder andere de iPad Pro 2018.

Het leek dan ook een beetje een straf om meteen na de onthulling van de nieuwe iPad Pro full-time met de tablet een de slag te gaan voor deze review. Kan ik het wel zonder Mac? Toch zorgt het nieuwe ontwerp samen met de krachtige hardware en de talloze verbeteringen dat dit een enorm begeerlijke iPad is. Kan die MacBook permanent aan de kant? Niet alles is perfect… Hier is de OMT review van de iPad Pro 2018.

Inhoud iPad Pro 2018 review

  • Nieuw ontwerp
  • Nieuw schermformaat en Liquid Retina
  • Face ID met één probleem
  • A12X-chip is krachtmonster
  • USB-C is handig maar beperkt
  • Apple Pencil 2 brengt fijne verbeteringen
  • Nieuw smart keyboard maakt typen aangenaam
  • Beperkingen iOS
  • Conclusie

Nieuw ontwerp komt bekend voor

Je hebt het vast al gezien, maar het meest opvallende aan de nieuwe iPad Pro is het nieuwe ontwerp. De randen zijn nu recht en de home-knop heeft plaatsgemaakt voor Face ID en een scherm dat praktisch edge-to-edge is. Door deze uiterlijke veranderingen voelt de iPad Pro nu ook als een modern Apple-apparaat. De iPad Pro zag er voorheen een beetje ouderwets uit, zeker vergeleken met de iPhone X, maar dat is nu verleden tijd.

Het ontwerp doet een beetje aan de iPhone 5 denken en dat pakt erg goed uit. Het geeft de iPad Pro 2018 een robuuste maar toch stijlvolle look, zonder dik in de hand te voelen. Dit is een apparaat dat dun, maar toch serieus is. Ik ben fan en alleen al dit ontwerp maakt me enthousiast.

iPad Pro 2018 review foto 002
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: One More Thing)
iPad Pro 2018 review foto 001
Klik/tap voor groter.

Nieuw schermformaat en Liquid Retina

Door het nieuwe ontwerp, heeft de iPad Pro ook een nieuw schermformaat. Het 10,5-inch model bestaat niet meer en is nu 11-inch, terwijl de tablet niet fysiek groter is. Bij het 12,9-inch model heeft Apple gekozen om het formaat te verkleinen en de schermgrootte gelijk te houden. De 12,9-inch iPad Pro scheelt 2,5 centimeter in de hoogte en een ruim halve centimeter in de breedte.

Hoewel de iPhone als een tijdje naar OLED is, heeft Apple voor Liquid Retina gekozen. Dit is de marketingnaam voor een LCD-scherm met afgeronde hoeken. Het scherm ziet er prima uit en Apple heeft het kunstje dat afgeronde hoeken op een LCD-scherm maken heet, prima door. LCD werkt in tegenstelling tot OLED met een glasplaat, die kun je niet zomaar afbuigen. Door subpixel anti aliasing weet Apple op het oog toch mooi afgeronde hoeken te creëren. Op het oog zien ze er perfect uit, maar op een close-up foto zie je hoe hoe het precies werkt. Vergroot onderstaande foto en kijk naar de hoek, dan zie je met goed zoomen wat kleine rafels, maar met het blote oog zijn die niet te zien.

iPad Pro 2017 vs. iPad Pro 2018
iPad Pro 2017 (links) en iPad Pro 2018 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Het nieuwe ontwerp en formaat brengt wel een lastige keuze met zich mee. Wordt het 11- of toch 12,9-inch? Naar mijn mening was de 12,9-inch iPad Pro altijd nét wat te lomp en groot, maar het nieuwe ontwerp maakt de tablet een stuk handzamer. Apple stelde een 11-inch model voor deze review beschikbaar, maar tijdens de hands-on na het Apple Event in New York kon ik ook de 12,9-inch iPad Pro 2018 proberen. Die was lang niet zo onhandig groot als zijn voorganger, dus zeker iets dat iPad power users willen overwegen.

Face ID werkt op één probleem na erg goed

De home-knop is niet meer en net als de iPhone X(S) en XR heeft de iPad Pro 2018 Face ID. De gezichtsscanner is snel en werkt in iedere rotatie. Indrukwekkend was dat Face ID op de iPad Pro ook onder aardig schuine hoeken werkte. In de trein op een tafeltje met het toetsenbord? Geen probleem. Liggend op tafel zonder cover? Iedere keer feilloos. Dit heeft Apple goed aangepakt.

De gezichtsscanner zit aan de zijkant van de iPad en dat zorgt ongetwijfeld voor de brede hoek, maar heeft ook een nadeel. Meer dan eens gebeurde het dat mijn hand tijdens het gebruik van de iPad Pro 2018 in portretstad de camera bedekte. De iPad is dan erg behulpzaam en toont met een pijltje dat de camera wordt bedekt, maar het zit een soepele flow wel in de weg. Het is even afwachten of dit wennen is, of een permanent probleem. De iPad Pro 2018 was tijdens het schrijven van deze review nog maar vier dagen actief in gebruik.

iPad Pro 2018 camera bedekt
Klik/tap voor groter.

A12X-chip en 6GB RAM: krachtmonster

De iPad Pro 2018 is voorzien van een Apple A12X-chip. Dit is de opvolger van de chip die in de iPhone XS zit en beschikt over maar liefst 8 cores. De GPU is ook door Apple gemaakt en beschikt over 7 cores. De iPad is verder uitgerust met 6GB RAM-geheugen, dat is 2GB meer dan de iPad Pro uit 2017.

Die kracht is niet alleen bij dagelijks gebruik, maar ook bij zware grafische toepassingen te merken. Foto’s van 24 megapixels importeren, bewerken en op volledige resolutie bekijken in Lightroom ging tijdens onze test zonder enige hapering, terwijl een MacBook Pro er moeite mee had. De iPad Pro was ook aanzienlijk sneller klaar met het exporteren van een 4K video in iMovie dan onze 13-inch MacBook Pro uit 2018.

iPad Pro 2018 geekbench benchmark
Geekbench 4 benchmark op de iPad Pro 2018 – Klik/tap voor groter.

Om een beter idee van de kracht van de A12X-chip te krijgen, hebben we Geekbench op de nieuwe iPad uitgevoerd. Dit is de industrie-standaard voor het meten van de prestaties van apparaten. De iPad Pro 2018 maakt in deze benchmark gehakt van de 13-inch MacBook Pro en komt ook aardig in de buurt van de 15-inch MacBook Pro.

iPad pro 2018 geekbench 4
Klik/tap voor groter.

USB-C is handig, maar ook ernstig beperkt

Dat Apple de iPad Pro steeds meer als computer ziet, blijkt ook uit de aansluiting die de nieuwe tablet heeft, namelijk USB-C in plaats van Lightning. De Mac is al jaren uitgerust met USB-C en dit is wat mij betreft de juiste beslissing. Al is het alleen maar als universele oplader. De lader van mijn MacBook kan nu niet alleen de Nintendo Switch, maar ook de iPad en nog wat andere USB-C-apparaten opladen. Dat scheelt aanzienlijk in het aantal opladers en kabels in je tas.

USB-C moet in theorie ook flexibeler zijn. De iPad Pro kan op een extern scherm aangesloten worden en ontwikkelaars kunnen in hun apps ondersteuning voor externe schermen inbouwen. Helaas is deze implementatie (nog) niet erg nuttig. Allereerst moeten apps de implementatie op individueel niveau regelen. Het is niet zoals bij een Mac dat het beeld automatisch naar een extern scherm uitgebreid wordt. Je kunt ook niet een app op je iPad en een app op je externe scherm draaien, of apps verplaatsen. Er zijn geen vensters. Het is puur een extra scherm voor een bepaalde app, of altijd mirroring. Voorlopig overtuigt dit niet.

iPad Pro 2018 hands on 001
iPad Pro 2018 met extern scherm tijdens de hands-on in New York – Klik/tap voor groter.

De beperkingen van iOS worden ook goed zichtbaar wanneer je bijvoorbeeld een externe audio-interface aansluit via USB-C. Als een app daar geen ondersteuning voor heeft, kun je er niets mee. Mijn MacBook herkende een MOTU-geluidskaart die aangesloten werd meteen (voor de kenner: ASIO-protocol), maar de iPad kon er niets mee. Dat geldt ook voor een USB-stick. Die verschijnt niet in de Bestanden-app. Het is echt opmerkelijk dat een besturingssysteem dat al meer dan 10 jaar bestaat zaken als ondersteuning voor ASIO of USB-sticks ontbeert.

iPad Pro 2018 USB-C
Klik/tap voor groter.

Apple Pencil 2

Wie iPad Pro zegt, denkt ook meteen aan de Apple Pencil. Bij de iPad Pro 2018 levert Apple een nieuwe generatie Apple Pencil die op een aantal vlakken verbeterd is. Zo kan de pencil magnetisch aan de iPad bevestigd worden. Dat zorgt er niet alleen voor dat je het digitale potlood nooit meer kwijt bent, maar ook dat deze automatisch opgeladen wordt. Geen gedoe meer met een Lightning-poort met een dopje. De Apple Pencil ligt ook aanzienlijk beter in de hand. Dat komt omdat er een afgeronde kant is, zo voelt het meer als een echt potlood. Nog een bijkomend voordeel: de Pencil rolt niet meer van tafel.

Apple Pencil 2
Klik/tap voor groter.

Puur functioneel is het digitale potlood ook verbeterd. Er is nu ondersteuning voor tikken. Je kunt twee keer op de voorkant tikken om een actie uit te voeren, zoals in teken-apps wisselen tussen je penseel en de gum, of het kleurenpalet oproepen. Dit werkt erg soepel en de detectie van tikken is ook erg nauwkeurig. Ik heb tevergeefs geprobeerd de Apple Pencil voor de gek te houden door er flink in de hand mee te spelen, de pencil als majorettestok tussen vingers te bewegen, maar dit werd allemaal niet als tikken gezien. Erg netjes. Als de iPad vergrendeld is, kun je ook met de Apple Pencil op het scherm tappen om meteen de notities-app te openen. Slim bedacht, of was het afgekeken van bijvoorbeeld de Galaxy Note? Hoe dan ook. Handig!

Deze snelle iteratie toont aan dat Apple naar zijn klanten heeft geluisterd en ergernissen snel kan oplossen. Dat gemak komt overigens wel met een prijs: want de oude Apple Pencil is niet compatibel met de iPad Pro 2018.

iPad Pro 2018 Apple Pencil
Klik/tap voor groter. (Bron: OMT)

Nieuw toetsenbord: Smart Keyboard Folio

Bij de nieuwe iPad Pro hoort ook een nieuw toetsenbord. Dit jaar noemt Apple dit het “Smart Keyboard Folio” en ook daar is het nodige aan verbeterd. Het is allereerst een stuk makkelijker te bevestigen en vereist geen vouwen meer. Je kunt de iPad er gewoon op leggen en magneten doen de rest. Een stuk handiger dan het vorige toetsenbord waarbij je flink moet vouwen. Het nieuwe toetsenbord ondersteunt ook twee kijkhoeken. Je kunt de iPad in schootmodus (praktisch recht) of bureaumodus (een meer hellende hoek) zetten. De schootmodus is wel erg recht en werkt alleen als je benen terwijl je zit schuin naar beneden lopen. Het toetsenbord voelt wel stabiel en stevig.

iPad Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

De Smart Keyboard Folio heeft nog een ander voordeel. Het vouwt zich niet meer om de handen heen, alleen de voor- en achterkant van de iPad worden bedekt. Daardoor voelt de iPad Pro 2018 met toetsenbord een stuk minder bulky. Dit nieuwe ontwerp heeft wel een nadeel: als je de iPad zonder toetsenbord wil gebruiken, kun je het naar achter vouwen, maar dan zitten de toetsen aan de achterkant. Je handen bedekken dus de toetsen, dat voelt een beetje vreemd. De toetsen worden overigens niet geactiveerd. Er is dus over nagedacht, maar het voelt wel een beetje vreemd. Het toetsenbord tikt wel lekker (deze review is op de iPad Pro met een smart keyboard folio geschreven), maar jammer is dat het geen verlichte toetsen heeft.

iPad Pro 2018 review foto 003
Klik/tap voor groter.

Het blijft iOS…

Tijdens de onthulling van de iPad Pro 2018 benadrukte Apple dat dit apparaat gehakt kan maken van bijna iedere laptop. Op het gebied van prestaties is dat zeker het geval, maar het blijft een iOS-apparaat. Het lijkt bij de iPad Pro meer dan ooit alsof er een realiteit op papier is die geweldig lijkt, maar toch tegen blijft vallen als je de tablet echt voor serieus werk gaat gebruiken.

Ik heb mijn werk vier dagen op de iPad Pro proberen te doen, maar dat blijft ondanks de krachtige hardware toch moeilijk. Split screen kan wel, maar lekker veel vensters die handig zijn bij het doen van research weer niet. Een podcast opnemen? Helaas, de externe audio-interface werkt niet. De bron van een website bekijken in Safari? Niet mogelijk. iOS voelt nog steeds als een besturingssysteem dat primair voor telefoons en de consumptie van content is gemaakt.

iPad Pro 2018 multitasken
Klik/tap voor groter.

Conclusie iPad Pro 2018 review: bijna alles verbeterd

Praktisch alles aan de iPad Pro 2018 is verbeterd en Apple heeft geen compromissen gesloten. Dit is hét apparaat dat laat zien dat Apple van zijn vorige producten leert. Iedere nieuwe iPad Pro lijkt eigenlijk perfect. We vroegen ons in 2016 al af hoe de 9,7-inch iPad Pro nog beter kon, het leek al de ideale tablet. Toch weet Apple ieder jaar weer te verrassen. Er waren vorig jaar natuurlijk een paar dingen om te tweaken. Geen plaats voor de Apple Pencil? Opgelost. Dat stomme dopje van de Apple Pencil steeds kwijt raakte? Opgelost. Klaar voor serieus Photoshop- en Lightroom-werk? Reken maar!

Combineer dat met een mooi ontwerp en prima accesoires en we kunnen niet anders dan concluderen dat de iPad Pro 2018 op ieder niveau geslaagd is. Apple’s hardware-team verdient een grote duim. Dit is een apparaat dat je wil gebruiken. Zeker als het software-team met iOS 13 grote stappen zet.

  • De iPad Pro 2018 is vanaf 7 november verkrijgbaar en nu te bestellen. De vanaf-prijs is € 899,-

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen