iPhone 11 volgens DxOMark niet de beste dual camera telefoon

Ze hebben er goed de tijd voor genomen, maar hij is er nu eindelijk: de iPhone 11-review van DxOMark. De toonaangevende website als het om camera-reviews gaat, heeft het toestel uitvoerig getest en daar is een score uit komen rollen waar Apple best trots op kan zijn. Helaas komt het toestel net te kort om uitgeroepen te worden tot beste dual camera systeem.

Met een score van 109 punten staat de iPhone 11 op het moment van schrijven op een zeventiende plek. Dat klinkt misschien niet heel indrukwekkend, maar er op die manier naar kijken is pure scorebordjournalistiek. Van de zestien toestellen die de iPhone 11 voor zich moet dulden, hebben er vijftien een triple camera systeem. Het is natuurlijk niet zo gek dat deze toestellen (zoals de Pro Max, Samsung Galaxy S10 en de Huawei Mate 30 Pro) beter scoren.

Zoom blijkt grootste zwakte iPhone 11

Met meerdere lenzen heb je meer mogelijkheden en kun je meer licht opvangen. Dat deze toestellen gemiddeld zo’n tien punten hoger scoren, is daarom alles behalve opmerkelijk. Het is zelfs indrukwekkend te noemen dat de iPhone 11 zich kan meten met sommige triple camera telefoons. Als je puur en alleen kijkt naar detail en kleuren kan de het toestel zich zelfs meten met de absolute top. Het verschil zit hem namelijk vooral in de zoom.

Ook als we het toestel naast zijn grote broer leggen, zijn de verschillen minimaal. DxOMark beoordeelt de camera op tien verschillende punten, en op al deze punten (zoals kleur, autofocus, prestaties bij weinig licht, etc.) scoort de Pro Max beter. Maar het scheelt vaak maar een paar procent. Zoals gezegd is alleen zoom de grote uitschieter: 74 punten voor de Pro Max en 33 voor de gewone iPhone 11.

Google Pixel 4 en 4XL
De Pixel 4 van Google. (Afbeelding: Google)

Al met al is de iPhone 11, als het om de camera gaat, gewoon een indrukwekkend toestel. Maar toch net niet het beste toestel met een dual camera. Die titel blijft namelijk voor de Pixel 4 van Google. Met een score van 112 punten is het verschil minimaal.

Vergelijking met Pixel 4 niet helemaal eerlijk

Ook belangrijk om daarbij te vermelden is dat de iPhone 11 en de Pixel 4 gebruik maken van andere lenzen. Apple heeft er namelijk voor gekozen om een groothoeklens toe te voegen en extra zoom op te offeren. Google doet precies het omgekeerde en verkiest extra zoom boven een groothoeklens. Welk toestel een betere camera heeft, is dus ook afhankelijk van wat je er mee wil gaan doen.

DxOMark

Reageer op artikel:
iPhone 11 volgens DxOMark niet de beste dual camera telefoon
Sluiten