Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Smartphones 14 okt 2020

iPhone 12: alles wat je moet weten over de 5G smartphone van Apple

We moesten er dit jaar wat langer op wachten dan gewend, maar Apple heeft nu dan toch hun nieuwe vlaggenschip gepresenteerd. Tijdens het Hi, Speed evenement werd de iPhone 12 onthuld. De eerste 5G smartphone van Apple, maar dat is bij lange na niet het enige wat nieuw is.

Tijdens een wederom zeer gelikte presentatie presenteerde Apple de iPhone 12 aan het publiek. Door de vele geruchten die de afgelopen maanden rondzongen, hadden we al een goed beeld van de nieuwste telg binnen de iPhone familie. Veel van deze verwachtingen zijn nu ook werkelijkheid geworden. Om te beginnen met het vernieuwde uiterlijk.

Nieuwe look voor de iPhone 12

De iPhone 12 is qua uiterlijk behoorlijk anders dan zijn voorganger. De ronde zijkanten zijn ingewisseld voor vlakke kanten. Deze platte aluminium randen zagen we voor het eerst op de iPhone 4. Toch is de iPhone 12 niet het eerste Apple apparaat dat teruggepakt op deze look en feel. Ook de iPad Pro en de nieuwe iPad Air hebben deze vlakke zijkanten. Apple lijkt zijn nieuwe look dus te hebben gevonden. Dat is ook meteen een slankere look. De iPhone 12 is namelijk 11% dunner, 15% kleiner en 16% lichter dan de iPhone 11.

  • Hoogte: 146,7 mm
  • Breedte: 71,5 mm
  • Diepte: 7,4 mm
  • Gewicht 162 gram
Alle kleuren op een rij. (Afbeelding: Apple)

Het volgende wat opvalt, zijn de kleuren. Ook op dat gebied is er wat veranderd. Net als zijn voorganger kun je gaan voor zwart, wit, groen en rood (product red). Paars en geel zijn alleen geen optie meer. Deze twee kleuren maken plaats voor een nieuwe kleurstelling, en dat is blauw. Dit is dezelfde kobalt blauwe kleur die we onlangs ook zagen bij de onthulling van de nieuwe Apple Watch Series 6.

Scherper, kleurrijker en sterker

Wanneer het scherm aangaat, zie je direct de volgende grote verbeteringen ten opzichte van de iPhone 11. Apple heeft er namelijk voor gekozen om alle nieuwe toestellen te voorzien van een OLED scherm. Vorig jaar was dit type display alleen te vinden op de Pro modellen. In het geval van de iPhone 12 is het Super Retina XDR OLED scherm 6,1 inch groot. Deze heeft een pixeldichtheid van 460ppi (twee keer scherper dan dan de iPhone 11), een helderheid van 1200nits, een contrast van 2.000:000:1 en ondersteunt HDR 10 en Dolby Vision.

Het indrukwekkende display is daarnaast nu ook nog eens een stuk sterker. Apple introduceert namelijk Ceramic Shield. Het bedrijf heeft hiervoor het glas samengevoegd met nanokeramische kristallen die harder zijn dan de meeste metaalsoorten. Hierdoor zul je minder snel krassen krijgen op je scherm en is hij beter bestand tegen harde landingen. Apple beweert dat de valbestendigheid zelfs met een factor vier is vergroot.

Sneller op alle fronten

Wat we niet zien vanaf de buitenkant, maar zeker gaan merken, is dat de iPhone 12 is voorzien van de nieuwe A14 Bionic processor. Dit is volgens Apple hun eerste 5nm chip. Dit moet gaan zorgen voor betere prestaties en meer efficiency. Het bedrijf beweert zelf dat deze chip 50% sneller is dan de beste chip die je in een Android telefoon kan vinden. Ditzelfde geldt ook voor de grafische verbeteringen.

De iPhone 12 in een notendop. (Afbeelding: Apple)

Een andere grote interne vernieuwing is de komst van 5G. Tijdens de presentatie nam Verizon CEO Hans Vestberg het woord en vertelde waarom 5G zo belangrijk is. De belangrijkste boodschap van Apple op dit gebied was dat de iPhone 12 alle belangrijke 5G-banden gaat ondersteunen en dat ook al getest is. Om een soepele lancering te kunnen garanderen werd er getest met de 5G netwerken van 30 aanbieders in 100 landen. Daarnaast heeft de iPhone 12 een U1 Ultra-Wide band chip die ervoor moet gaan zorgen dat je ook in drukke gebieden optimaal kunt genieten van 5G.

Het camerasysteem van de iPhone 12

Van de binnenkant gaan we naar de achterkant. Hier vinden we een duo camerasysteem. Deze lijkt op die van zijn voorganger, maar er is wel het één en ander verbeterd. Zo beschikt de iPhone 12 over twee verschillende 12-MP cameras. Een groothoek en een ultragroothoek. Deze bestaan uit respectievelijk zeven en vijf elementen, en zijn in staat om nog meer licht te vangen. Dit ga je vooral merken wanneer er weinig licht is.

De nieuwe lens. (Afbeelding: Apple)

Dat betekent nog mooiere foto’s maken in het donker. Dit geldt niet alleen voor het camerasysteem op de achterkant, maar ook voor selfies. De frontcamera beschikt vanaf nu namelijk ook over de Nacht Modus. Verder kun je in 4K filmen tot 60 frames per seconde. Tot 30 frames per seconde kun je ook HDR-video opnemen in Dolby Vision en vanaf nu kun je ook timelaps-videos maken met de nachtmodus. Iets wat ongetwijfeld schitterende video’s gaat opleveren.

De introductie van MagSafe

Voor de laatste grote vernieuwing blijven we bij de achterkant. De iPhone 12 betekent namelijk ook de introductie van MagSafe op een smartphone. Door middel van een magneet kun je draadloze opladers en nieuwe accessoire vastklikken aan de achterkant je iPhone. Hierdoor zit je oplader altijd op de goede plek en blijven hoesjes nog beter zitten.

Draadloos laden met de MagSafe Duo. (Afbeelding: Apple)

Draadloos opladen wordt zo nog makkelijker, maar daarvoor moet je wel een eigen lader gebruiken. Het doosje van de iPhone 12 is namelijk leger dan ooit. Naast het toestel vind je een USB-C-naar-Lightning-kabel (er is dus opnieuw niet gekozen voor een USB-C aansluiting), maar geen lichtnetadapter of oortjes. Apple gaat deze in het kader van hun milieudoelstellingen niet meer meeleveren.

iPhone 12 prijs

De iPhone 12 is vanaf 16 oktober hier te bestellen en wordt vervolgens vanaf 23 oktober geleverd. Je kunt zoals gezegd kiezen uit vijf verschillende kleuren. Tot slot hoef je alleen nog maar te bepalen hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Wat dit doet met de prijs zie je hieronder.

  • iPhone 12 64GB vanaf €809,-
  • iPhone 12 28GB vanaf €859,-
  • iPhone 12 256GB vanaf €979,-

Benieuwd wat Apple nog meer heeft onthuld tijdens hun Hi, Speed evenement? Klik dan hier voor ons uitgebreide overzicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 12: alles wat je moet weten over de 5G smartphone van Apple
Sluiten