Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 19 okt 2020

iPhone 12-gebruikers hebben serieus beveiligingsprobleem met WhatsApp

WhatsApp staat bekend om zijn end-to-end descriptie. Toch is die ernstig in gevaar bij een overstap naar de iPhone 12.

WhatsApp is de meest gebruikte berichtendiensten ter wereld. Het is makkelijk om snel je vrienden te berichten. Je bent dan ook niet afhankelijk of iemand iMessage heeft wat alleen op Apple-producten beschikbaar is.

WhatsApp op de iPhone 12

Waarschijnlijk is WhatsApp dan ook de eerste app die je op jouw nieuwe iPhone 12 gaat installeren. Je wil natuurlijk ook je oudere berichten graag op je nieuwe telefoon hebben. Daar gaat het echter mis, meldt Forbes. Een probleem dat volgens de site heel snel gefixt moet worden. Het kan daarbij leren van Apple’s eigen iMessage.

Zowel iMessage als WhatsApp bieden end-to-end encryptie. Dat betekent dat alleen de verzender en ontvanger van een bericht de inhoud kunnen lezen. Niemand kan er tussentijds bij doordat berichten versleuteld zijn. Bij een upgrade naar de iPhone 12 gaat het mis. Je kunt namelijk alleen je WhatsApp-data overzetten via iCloud.

Als je jouw berichten opslaat in je iCloud is die bescherming echter weg. Het zijn namelijk niet alleen jij en de ontvanger die de berichten zien, maar ook Apple. Als bijvoorbeeld je iCloud wordt gehackt of dat een opsporingsdienst Apple inschakelt met een onderzoeksbevel, kan de backup gewoon benaderd worden. Het versleutelen van een telefoon is dus niet goed genoeg.

iMessage heeft het probleem wel gefixt

Je zou zeggen dat iMessage deze problemen heeft ook, maar toch heeft die dienst er iets op gevonden. In 2017 kwam het al met een fix. Het is dan ook raar dat WhatsApp dit nog niet doet.

De vraag is natuurlijk hoe Apple het heeft opgelost voor iMessage. In tegenstelling tot WhatsApp geeft iMessage je multi-platfor access. Je kunt het niet alleen gebruiken op je iPhone maar ook de iPad en Mac. Je kunt hierbij jouw historie op al jouw devices opslaan. Dit gebeurt ook via iCloud, maar toch anders.

Apple geef iMessages op iCloud een speciale sleutel mee waarbij berichten alleen geopend kunnen worden door middel van jouw unieke device in combinatie met een uniek password. Zo kan niemand anders bij die data, omdat het dus ook in de cloud is versleuteld. Apple heeft die sleutel niet zelf.

March Zuckerberg Facebook WhatsApp
De Secure Data Storage gaat niet helemaal goed bij WhatsApp. (Afbeelding: Amy Osborne / AFP)

Waarom geen oplossing?

Het is dus de grote vraag waarom WhatsApp niet dezelfde soort versleuteling toepast waardoor je makkelijk je berichten van je oude naar nieuwe telefoon kunt sturen. Je wil tenslotte niet dat jouw persoonlijke berichten in handen vallen van kwaadwillenden.

Toch zijn er wel opties die echter niet door WhatsApp worden aangeprezen. Je kunt jouw de berichten van je oude device opslaan via een Mac of PC of gebruikmaken van de iPhone offline device-to-device migratie, echter raadt WhatsApp aan om het te doen via iCloud, de onveilige optie dus.

Er lijkt dus nog wat werk aan de winkel voor WhatsApp’s moedermaatschappij Facebook. Het werkt dan ook aan een oplossing. Het is bezig met multiple linked devices en end-to-end encrypted beveiliging. Het is echter wel te laat voor de iPhone 12. Deze wordt namelijk al vanaf vrijdag geleverd. Het loopt echter wel achter de feiten aan. Zoals gezegd heeft iMessage al de oplossing en ook de grote rivaal Signal dit probleem al opgelost.

Reageer op artikel:
iPhone 12-gebruikers hebben serieus beveiligingsprobleem met WhatsApp
Sluiten