Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Smartphones 14 okt 2020

iPhone 12 mini: alles wat je moet weten over de kleinste iPhone

Tijdens het Hi, Speed evenement presenteerde Apple de modellen die we kennen. Een standaard iPhone 12, de Pro versie en de Pro Max. Tot zover niks nieuws, maar Apple voegt dit jaar een vierde toestel toe aan de line-up. Maak kennis met de iPhone 12 mini.

Dit is iets dat we Apple nog niet eerder hebben zien doen. Het bedrijf kwam in het verleden al wel met mini versies van andere producten, maar een kleinere smartphone zat er nog niet bij. Het enige alternatief voor gebruikers met kleine handen is, bij gebrek aan beter, de iPhone SE. Daar komt zeer binnenkort verandering in met de iPhone 12 mini.

De iPhone 12, maar dan kleiner

Dit toestel is nagenoeg identiek aan de gewone iPhone 12. Hij wordt ook aangedreven door de nieuwe A14 Bionic chip, is beschikbaar in dezelfde kleuren (wit, zwart, blauw, groen en rood), ondersteunt 5G, heeft de iPad Pro-look, is voorzien van hetzelfde camerasysteem als zijn grote broer en heeft ook het MagSafe systeem. Kortom, alles wat de iPhone 12 te bieden heeft, maar dan in een iets kleinere verpakking.

De iPhone 12 mini.

Dit toestel is dus niet mini in zijn prestaties, maar wel in het formaat. De mini heeft namelijk een scherm van 5,4 inch. Ter vergelijking: de gewone iPhone 12 heeft een 6,1 scherm. Alleen het formaat is anders. Ook de iPhone 12 mini beschikt namelijk over het Super Retina XDR-display. Dit is een OLED scherm, iets dat we vorig jaar bij de iPhone 11 alleen op de Pro-modellen tegenkwamen.

Door het afwijkende formaat is de resolutie wel iets anders. De iPhone 12 zit op 2532 x 1170 (460 ppi) en de mini heeft een 2340 x 1080 resolutie (476 ppi). Een klein verschil dat je in de praktijk niet zult merken. Daarnaast heeft de mini ook het zogenaamde Ceramic Shield. Dit is glas samengevoegd met nanokeramische kristallen. Hierdoor heb je minder last van krassen en is de valbestendigheid vier keer zo groot.

De kleinste iPhone van dit moment

Logischerwijze is de iPhone 12 mini door zijn kleinere scherm ook fysiek kleiner dan de iPhone 12. Alleen de dikte (7,4 mm) blijft gelijk. In de breedte is de iPhone 12 mini 64,2 mm en in de hoogte 131,5 mm. De iPhone 12 is respectievelijk 71,5 mm en 146,7 mm. Door deze afslankingskuur is de mini ook net iets lichter dan zijn broer, namelijk 133 gram tegenover 162 gram. Dit maakt de iPhone 12 mini de kleinste 5G smartphone van dit moment.

De iPhone 12 mini naast de iPhone SE (2020).

Dit maakt de iPhone 12 mini ook de kleinste iPhone die je op dit moment kan kopen bij Apple. Hij is namelijk kleiner dan de iPhone SE (2020). Dit toestel heeft met 4,7 inch een kleiner scherm, maar is door bredere randen en de aanwezigheid van Touch ID fysiek gezien toch groter. De iPhone 12 mini heeft aanzienlijk kleinere randen en is daardoor, ondanks een groter scherm, toch kleiner.

Dit bij elkaar maakt de iPhone 12 mini een zeer interessant toestel. Je krijgt namelijk alles wat de iPhone 12 te bieden heeft, maar dan in een wat compacter formaat. Van het verbeterde camerasysteem en de 5G ondersteuning tot het nieuwe MagSafe systeem. Benieuwd wat dat laatste is? Lees dan hier alles over het MagSafe systeem. Wil je meer weten over de iPhone 12, en daarmee dus ook over de iPhone 12 mini, klik dan hier voor ons uitgebreide overzicht.

Prijzen en beschikbaarheid iPhone 12 mini

Omdat het verschil tussen de gewone iPhone 12 en de iPhone 12 mini redelijk klein is (alleen het scherm), zit er ook niet veel verschil in de prijs. De mini is honderd euro goedkoper dan de standaard versie van de iPhone 12. Afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je kiest, betaal je:

  • iPhone 12 mini 64GB vanaf €809,-
  • iPhone 12 mini 28GB vanaf €859,-
  • iPhone 12 mini 256GB vanaf €979,-

De iPhone 12 mini is vanaf 6 november hier te bestellen en wordt vervolgens vanaf 14 november geleverd. Als je dat doet krijg je overigens wel een kleiner doosje dan je gewend bent. Niet omdat dit de mini is, maar omdat Apple heeft besloten om alle versies van de iPhone 12 te leveren zonder lichtnetadapter en oortjes. Je krijgt er alleen een USB-C-naar-Lightning-kabel bij.

Het kleinere doosje van de iPhone 12.

Meer dan alleen nieuwe iPhone modellen

Naast de iPhone 12 en de mini komt Apple ook dit jaar weer met twee Pro modellen. Dit zijn de absolute vlaggenschepen. Waarom je voor deze versie moet gaan, lees je hier. Ben je benieuwd wat Apple naast de nieuwe iPhone modellen nog meer onthuld heeft? Bekijk dan hier ons overzicht met alle aankondigingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iPhone 12 mini: alles wat je moet weten over de kleinste iPhone
Sluiten