Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 26 okt 2020

iPhone 12 vs iPhone 12 Pro: wat is het verschil en welke moet je kopen?

De iPhone 12 en 12 Pro zijn sinds afgelopen vrijdag te koop. De twee smartphones werden alweer twee weken geleden aangekondigd en we weten wat ze te bieden hebben. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee en welke moet jij kopen?

Niet alleen in dit artikel, maar ook in de bovenstaande video geven we antwoord op beide vragen. We kijken eerst naar wat ieder toestel te bieden heeft en vertellen je vervolgens voor wie de iPhone 12 en 12 Pro bedoeld zijn.

Hou er rekening mee dat dit geen review is. We hebben de beschikbare informatie gecombineerd met onze eerste indruk om dit artikel te schrijven. De reviews van beide toestellen verschijnen later deze week. 

iPhone 12: het toegankelijke model

De iPhone 12 is voorzien van een gloednieuw ontwerp. De ronde kanten hebben plaats gemaakt voor vlakke kanten en het toestel ziet er een stuk strakker uit. Dat heeft te maken met het feit dat deze 5G-smartphone 11% dunner, 16% lichter en 15% kleiner is dan zijn voorganger. Met het gewicht van 162 gram en deze vlakken kanten ligt de smartphone uitstekend in de hand.

De iPhone 12 is in vijf verschillende kleuren beschikbaar:

 • Wit
 • Zwart
 • Blauw
 • (PRODUCT) RED
 • Groen

Het beeldscherm van de iPhone 12 is indrukwekkend. Waar de iPhone 11 voorzien van van een LCD-display, doet deze smartphone het met een OLED-scherm. Een van de grote redenen waarom het gat met de 12 Pro zo klein is geworden. Het gaat om een 6.1-inch Super Retina XDR OLED display met een helderheid van 1200 nits en een pixeldichtheid van 460ppi. De kwaliteit ligt dus twee keer zo hoog als bij de iPhone 11 en het verschil met de 12 Pro is er bijna niet.

Het beeldscherm is overigens afgewerkt met Ceramic Shield. Volgens Apple zorgt dit ervoor dat de smartphone een stuk beter bestendigd is tegen valschade. Zo is de kans dat de iPhone 12 een val overleeft vier keer groter.

Wat we niet kunnen zien, maar wel gaan merken, is de A14 Bionic Chip. De meest recente processor van Apple zit in deze smartphone en maakt hem een heel stuk sneller. Zo is hij volgens Apple 50% sneller dan de snelst chip in een Android smartphone…of dat ook zo is valt te bezien. Maar hij is dus bloedje snel. Uiteraard is er ook 5G-ondersteuning te vinden.

Het dubbele camerasysteem

Het camerasysteem van de iPhone 12 lijkt op dat van de iPhone 11, maar is wel voorzien van een verbetering. Er zitten twee 12-megapixel lenzen in. Een groothoeklens en een ultragroothoeklens. Deze bestaan uit zeven en vijf elementen, waardoor ze meer licht kunnen vangen. Oftewel: de iPhone 12 presteert op cameragebied beter bij weinig licht. De selfiecamera is met de introductie van de Nachtmodus overigens ook aangepast.

Verder kun je filmen in 4K met 30 frames per seconde en is het zelfs mogelijk om HDR-video op te nemen in Dolby Vision.

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 12 is vanaf nu te koop en is in verschillende varianten beschikbaar. Dit zijn de opties die je hebt:

 • 64GB | €909
 • 128GB | €959
 • 256GB | €1079

iPhone 12 Pro: het meest geavanceerde model

Het ontwerp van de iPhone 12 Pro, lijkt op dat van de iPhone 12. Om heel eerlijk te zijn: ze zien er op een paar punten na exact hetzelfde uit. Dezelfde vlakke kanten, dezelfde aansluitingen, dezelfde grootte en hetzelfde formaat beeldscherm. Alleen zijn de randen van de 12 Pro van glimmend roestvrij staal, heeft het camerasysteem een extra lens en een LiDAR scanner, en weegt hij 187 gram in plaats van 162 gram. Dat zorgt ervoor dat de iPhone 12 er niet alleen iets geavanceerder uitziet, maar ook wat robuuster voelt. Iets waarvan ik op dit moment nog niet zeker ben of dit voordelig is of juist niet.

De iPhone 12 Pro is beschikbaar in de kleurenopties:

 • Grafiet
 • Zilver
 • Goud
 • Oceaanblauw

De iPhone 11 Pro van vorig jaar was net iets kleiner qua formaat, maar beschikte over een aanzienlijk kleiner beeldscherm. Waar je destijds voorzien was van een 5.8-inch beeldscherm, doe je het nu met een 6.1-inch beeldscherm. Het gaat dus ook hier om een Super Retina XDR Display met een pixeldichtheid van 460ppi. Net zo groot en kwalitatief hoogstaand als de iPhone 12 Pro dus.

De iPhone 12 Pro is voorzien van exact dezelfde A14 Bionic Chip van Apple. Het enige verschil is dat de iPhone 12 voorzien is van 4GB aan RAM en de iPhone 12 Pro het met 6GB RAM doet. Wat dat betreft is meer geschikt voor mensen die het maximale uit de smartphone willen halen.

Het triple-camerasysteem

In de afgelopen jaren was het onder andere het camerasysteem dat de Pro-modellen van de reguliere modellen wist te scheiden. Iets dat dit jaar ook zeker weten het geval is. De iPhone 12 Pro is voorzien van een triple-camerasysteem. Deze bestaat uit een:

 • 12-megapixel wide-lens
 • 12-megapixel ultra-wide lens
 • 12-megapixel telefotolens

De groothoeklens is voorzien van een sneller diafragma, waardoor het mogelijk is om de kwaliteit van foto’s en video’s in het donker met 27% te verhogen. Daarbij zorgt de ultra-wide lens voor een bredere kijkhoek van 120 graden. Het systeem is voorzien van Deep Fusion en Smart HDR 3.

Het systeem van de iPhone 12 Pro is dus ook voorzien van een LiDAR scanner. Hierdoor is het mogelijk om objecten en omgevingen te scannen voor Augmented Reality. Maar ook op videogebied is het mogelijk om de sensor te gebruiken. Hiermee kan je toffe bewerkingen doen, zoals jezelfs vier keer in hetzelfde shot zetten. De LiDAR scanner draagt overigens ook bij aan de verbetering van de low-light autofocus.

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 12 Pro is ook op dit moment al te bestellen. De smartphone verschijnt in de volgende varianten:

 • 128GB | €1159
 • 256GB | €1279
 • 512GB | €1509

iPhone 12 en 12 Pro: welke moet jij hebben?

Nu komen we op het punt dat ik jou ga vertellen welke van de twee je moet hebben. Maar om heel lullig te zeggen, is die keuze toch echt aan jou.

Als we naar beide toestellen kijken, dan zien we eigenlijk al vrij snel wat het grote verschil is: het camerasysteem en het werkgeheugen. Mensen die echt het maximale uit hun smartphone willen halen, veel met fotografie willen doen en meer opslagcapaciteit nodig hebben: die kunnen het beste aan de slag gaan met de iPhone 12 Pro.

Mensen die genoegen kunnen nemen met datgeen wat de iPhone 12 te bieden heeft, moeten wij mij betreft zonder twijfel die keuze maken. De smartphone is toegankelijker, is voorzien van een ontzettend goed beeldscherm en heeft ook zeker een indrukwekkend camerasysteem.

Ik ben op dit moment druk bezig om beide iPhone 12-modellen te testen. Later deze week zullen de reviews op de website verschijnen. Maar op dit moment heeft de iPhone 12, dankzij de specificaties en het prijskaartje, toch echt mijn voorkeur.

Reageer op artikel:
iPhone 12 vs iPhone 12 Pro: wat is het verschil en welke moet je kopen?
Sluiten