Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 14 mrt 2021

iPhone 13: deze 5 dingen weten we nu al over de nieuwe smartphone van Apple

Jaarlijks verschijnen er veel verschillende smartphones, maar er zijn een paar releases die de show weten te stelen. Dat zijn meestal de vlaggenschepen van Samsung, de smartphones van OnePlus en de nieuwe iPhones. Dus ook de iPhone 13!

Wat betreft die laatste hoeven we niets te verwachten tot september dit jaar, maar dat wil niet zeggen dat er niets over te melden is. Sterker nog: de berichten rondom de nieuwe iPhone 13 schieten als Applevormige paddenstoelen uit de grond. Tijd voor een recap!

iPhone 13: 5 dingen die we nu al weten

De iPhone 13 verschijnt voorlopig nog niet, maar er zijn wel uiterst interessante verhalen te horen over Apple’s vlaggenschepen van 2021. Daarom leek het me een goed moment, en best wel een toffe test, om te kijken naar wat we tot nu toe al weten. Al moet je het nieuws natuurlijk wel met een korreltje zout Ik zet daarvoor de vijf meest interessante berichten voor je op een rij.

Geen zin om te lezen? Kijk dan de video bovenaan dit artikel!

#1 iPhone 13 zonder poorten

Het gerucht dat Apple een iPhone produceert zonder aansluitingen gaat al jaren rond en als ik heel eerlijk moet zijn was ik altijd zeer sceptisch over dit gerucht, totdat Apple de iPhone 12-serie aankondigde. Iets dat te maken heeft met deze jongen hier…MagSafe. MagSafe is een nieuwe manier van draadloos laden. Of althans, zo verkoopt Apple het. Maar met alle respect: je telefoon zit vast aan een kabel, dus het draadloos gedeelte valt weg. Daarbij laad je overigens met een vermogen van 15W op, 5W minder dan via de normale adapter, en is de accessoire prijziger.

Waar de 20W adapter van Apple je €25 kost, betaal je voor de standaard MagSafe €45. Maar goed, dan heb je alleen de kabel en geen adapter en gezien de kabel een USB-C uiteinde heeft moet je dus alsnog de 20W lader kopen dus voila €70. Duurder, langzamer en alles behalve draadloos…waarom hebben we MagSafe precies?

Heel simpel: om ons alvast voor te bereiden op de toekomst. Een toekomst waarin een iPhone zonder Lightning-aansluiting meer regel is dan uitzondering. En voor de mensen die nu denken “dat doen ze nooit”: hoe gaat het eigenlijk met de headphone jack?

#2 Touch ID keert terug

Er wordt al aardig lang gesproken over de terugkeer van Touch ID. De vingerafdrukscanner van Apple verdween bij de iPhone X in 2017 en werd vervolgens nooit meer toegepast op een nieuwe iPhone. Op de iPhone SE (2020) van vorig jaar na dan. Maar dat wil niet zeggen dat Apple geen toekomst ziet in de technologie. Sterker nog: er is een goede kans dat de vingerafdrukscanner in de iPhone 13 zit.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Face ID, dankzij de dagelijks Mondkapjes polonaise die we lopen, praktisch gezien nutteloos geworden is. Het invoeren van de code is iets wat we steeds vaker doen en daarom lijkt er een groot deel van de consumenten te snakken naar de terugkeer van de vingerafdrukscanner. Iets dat Apple, volgens Bloombergs Mark Gurman, dan ook zeker lijkt te doen. In een video van Bloomberg Technology laat de betrouwbare bron weten dat Apple werkt aan een variant die in het scherm zit. Iets dat we de afgelopen paar jaar ook zagen bij Android-smartphones.

Het is een verhaal dat Bloomberg al vaker naar buiten heeft gebracht en dat inmiddels ook door The Wall Street Journal en Ming Chi-Kuo bevestigd wordt.

#3 EIN-DE-LIJK 120Hz

De iPhone 13 zal op het gebied van het ontwerp niet heel veel veranderen, wat logisch gezien we vorig jaar een “herontwerp” gehad hebben. Dat geldt ook zeker voor het beeldscherm. Vooral de iPhone 12 en 12 mini zijn op dat gebied een stuk beter dan de iPhone 11 van het jaar ervoor.Maar op één of andere manier heeft Apple ervoor gekozen om ook de iPhone 12-serie te voorzien van een 60Hz scherm. En heel eerlijk: voor een vlaggenschip uit 2020, en zeker in de prijsklasse waarin Apple opereert, is dat echt een no-go. Iets dat Apple zelf overigens ook wel door lijkt te hebben.

Ten tijden van de iPhone 12 werd een beeldscherm met een hogere verversingssnelheid, mede dankzij de iPad Pro van dat jaar, al verwacht. Mede dankzij de variabele verversingssnelheid van 120HZ Deze verscheen niet en daarom verkast die verwachting naar het volgende model. Al komt die verwachting niet zomaar ergens vandaan.

Display Supply Chain Consultants CEO Ross Young liet op Twitter al weten dat we in 2021 voorzien worden van een 120Hz schermen bij de iPhone 13-serie. Een andere betrouwbare bron, in de vorm van Ming-Chi Kuo, beaamde dat gerucht en ook de Zuid-Koreaanse website The Elec bracht hetzelfde nieuws naar buiten.Nu snap ik dat je misschien vraagtekens hebt bij een Zuid-Koreaanse website, maar zo gek is dat helemaal niet. The Elec staat bekend als een betrouwbare bron als het om Samsung gaat en dat bedrijf produceert al jaren de OLED-beeldschermen van de iPhones.

#4 iPhone 13 met opslagcapaciteit van 1TB

De iPhone 13 is waarschijnlijk voorzien van de grootste opslagcapaciteit die een Apple smartphone ooit gehad heeft. De iPhone 12 Pro en Pro Max staan op dit moment aan de top met een opslagcapaciteit van 512GB. Maar Apple gaat dat met de iPhone 13 mogelijk verdubbelen.

Analisten van Wedbush hebben bestelformulieren van leveranciers gezien waarin duidelijk wordt de iPhone 13 ook beschikbaar is met 1TB aan opslagcapaciteit. Iets dat Apple vorig jaar ook opeens deed met de nieuwe iPad Pro-modellen. Naast het bericht van 9to5Mac liet ook Jon Prosser in Front Page Tech al weten dat de 1TB optie eraan zat te komen.

Een smartphone met 1TB aan opslagcapaciteit is iets dat we niet vaak tegenkomen. Toch loopt Apple ook op dit gebied ook weer achter op Android. De Samsung Galaxy Note 10+, die komende zomer twee jaar oud is, was bijvoorbeeld al te koop met 1TB aan opslag. Net als de Galaxy S10Plus en de ASUS ROG Phone 2.

#5 Kleinere batterij in iPhone 13

Apple krijgt het al jaren voor elkaar om met kleinere batterijen toch de beste accuduur van de markt te bieden. Zo verslaat de iPhone 12 Pro met een 2815mAh batterij de Samsung Galaxy S21 met een 4000mAh batterij in dagelijks gebruik. Dat heeft voornamelijk te maken met hoe Apple de batterij softwarematig optimaliseert. Maar dit jaar kan er ook daadwerkelijk iets aan de batterij zelf veranderen.

Volgens Ming-Chi Kuo zal de iPhone 13 de eerste smartphone van Apple worden die gebruik gaat maken van soft board technologie. De exacte logica achter die technologie is een lastig verhaal, maar het zorg er in ieder geval voor dat er gebruik gemaakt kan worden van kleinere batterijen, zonder ook daadwerkelijk capaciteit te verliezen.

Door deze toepassing zijn er twee dingen mogelijk:
– De iPhone 13 mini blijft net zo klein, terwijl dat accuduur sterk verbeterd
– De accuduur van de iPhone 13, 13 Pro en Pro Max wordt aanzienlijk verlengt.

In beide gevallen natuurlijk uitstekend nieuws, mits Kuo het bij het juist eind heeft. Wat negen van de tien keer wel het geval is.

Reageer op artikel:
iPhone 13: deze 5 dingen weten we nu al over de nieuwe smartphone van Apple
Sluiten