Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Smartphones 14 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

iPhone 15 Pro en Pro Max hebben een actieknop: dit kun je ermee doen

Het uiterlijk van de iPhone 15 Pro en Pro Max heeft drie grote veranderingen ondergaan. De buitenkant is nu van titanium in plaats van roestvrij staal, lightning heeft plaatsgemaakt voor USB-C en er zit nu ook een actieknop op het toestel. Maar wat kun je precies met die laatste?

Voor veel Apple-fans zal het wel even wennen zijn. De mute-slider die al sinds de eerste iPhone aan de zijkant van het toestel zit, is verdwenen bij de iPhone 15 Pro en Pro Max. Deze is vervangen door een nieuwe actieknop. WANT-redacteur Jeroen Kraak vertelt wat je er precies mee kunt.

De actieknop op de iPhone 15 Pro en Pro Max

Hoewel de actieknop voor het eerst op een iPhone verschijnt, is die niet helemaal nieuw. Bij de Apple Watch Ultra van afgelopen jaar zagen we al zo’n knop. Bovendien had Samsung al eens zo’n knop aan de zijkant, maar die was alleen gericht op de mislukte spraakassistent Bixby.

Op de iPhone 15 Pro en Pro Max kun je de actieknop overigens nog steeds gebruiken om je telefoon te (un)muten. Dit doe je door die knop lang ingedrukt te houden.

Het mooie is echter dat je ook een andere functie kunt geven aan de actieknop. Welke feature je dan tevoorschijn tovert, ligt helemaal aan jezelf. En dat is best wel opvallend te noemen, aangezien Apple’s ecosysteem het normaal niet zo makkelijk toelaat om zelf functies van de hardware te wijzigen.

Zo wijzig je de functie van de knop

Er zijn twee manieren op de iPhone 15 Pro en Pro Max om de functie van de actieknop aan te passen. Ten eerste kun je kiezen uit acht standaardopties. Hiervoor ga je in iOS 17 naar Instellingen > Actieknop. Hier staan acht standaardfuncties. Stille modus is vooraf al ingeschakeld, maar je kunt daarnaast ook kiezen uit de volgende zeven opties:

  • Focus modus
  • Camera
  • Zaklamp
  • Spraakmemo
  • Vergrootglas en andere toegankelijkheidsopties
  • Opdrachten
  • Vertalen
Apple onthult de iPhone 15 en 15 Pro met deze nieuwe functies
De 15 Pro. (Afbeelding: Apple)

Maar zoals gezegd is er nog een optie om de functie van de actieknop op de iPhone 15 Pro en Pro Max te wijzigen. Hiervoor ga je naar de Opdrachten-app. Het grote voordeel is dat je ‘m hiermee elke functie kunt geven die je maar wil. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Zo kun je er een andere app mee starten of een andere functie toevoegen, zoals een screenshot maken.

Daarnaast heeft de actieknop op de iPhone 15 Pro en Pro Max nog meer functies als je ‘m gebruikt in bepaalde apps. Als je bijvoorbeeld de spraakmemo-functie gebruikt, kun je de actieknop in die app ook gebruiken om de memo te stoppen. In de camera-app gebruik je ‘m dan weer om een foto te maken.

iPhone 15 krijgt flink veel nieuwe voordelen dankzij USB-C

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!