Mark Hofman
Mark Hofman Tech 5 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

5G ondersteuning op de iPhone? Apple neemt ons in de maling!

Gisteravond verscheen de laatste bètaversie van iOS 12.2, welke gepaard gaat met een wel heel bijzondere verrassing. Klanten van de Amerikaanse provider AT&T hebben opeens een 5G logo op hun iPhone staan. Dat zou twee dingen kunnen betekenen: of Apple komt met een geheime feature, of het neemt ons in de maling. Helaas hebben we te maken met het tweede. 

Apple ondersteund AT&T’s neppe 5G verbinding op iPhone

Gebruikers van de laatste bètaversie van iOS 12.2 zijn, wonder boven wonder, al verbonden met 5G. Althans, daar lijkt het op. In de meest recente update krijgen klanten van de Amerikaanse provider AT&T opeens een 5G icoontje in de rechterbovenhoek te zien. Het geeft het idee dat gebruikers verbonden zijn met het nieuwste netwerk, terwijl dat eigenlijk niet aan de orde is. Op dit moment is 5G nog niet beschikbaar en moeten we het allemaal blijven doen met 4G.

Wie goed in de bovenhoek kijkt ziet, na de update, 5G E staan. Dat staat voor 5G Evolution, terwijl het toestel eigenlijk nog gebruik maakt van een 4G/LTE verbinding. De provider heeft het voor elkaar gekregen om Apple te overtuigen van het feit dat een 5G Evolution-label thuishoort in de software. Dit is te zien bij de iPhone XS, iPhone XR en iPhone XS Max. Alleen de grote vraag is: waarom zou Apple dit toestaan en waarom alleen bij de nieuwste lichting iPhones? In Amerika vind er op dit moment een, erg langzame, transformatie plaats tussen LTE en 5G. Sterker nog: de verbinding staat nog in de kinderschoenen, waardoor het label voor 5G alles behalve gepast is.

5G ondersteuning iPhone
Beeld: OneMoreThing

In Nederland hebben we ook te maken met de ondersteuning, maar blijft het icoontje gewoon op 4G staan. We snappen dus eigenlijk niet zo goed waarom AT&T je in de maling neemt en we snappen al helemaal niet waarom Apple hier aan meedoet. Of het een foutje is in de beta of het een bewuste keuze is, is op dit moment niet bekend. Schandalig hoeven we het niet te noemen, maar het feit dat dit aan de orde is roept wel de nodige vraagtekens op. Zeker aangezien we nog best ver verwijderd zijn van een goed functionerend 5G netwerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
5G ondersteuning op de iPhone? Apple neemt ons in de maling!
Sluiten