Milton Broen
Milton Broen Apple 8 okt 2015

iPhone 6s; twee verschillende versies voor dezelfde prijs die verschillend presteren

De nieuwe iPhone 6s, die ongeveer een maand geleden is gepresenteerd, gaat morgen in Nederland in de verkoop. Voordat je ‘m in alle enthousiasme aanschaft is er een belangrijk verschil dat je moet weten.

Nieuwe iPhone, nieuwe gate?

Het was vorig jaar een probleem met de iPhone 6 waar velen over vielen. De telefoon kon namelijk bij een lage hoeveelheid druk buigen. Onder de naam bendgate was dit een smet op de goede naam van Apple en het bedrijf heeft er alles aan gedaan om daar een punt achter te zetten. Ze zijn nu met een aluminium 7000-serie gekomen, die velen malen sterker is dan de 6000-serie die de iPhone 6 (Plus) kent. De rand aan de binnenkant van de behuizing is ook verdikt. Dit maakt het helemaal lastig is om de telefoon met mensenkracht te verbuigen. Nu is er een nieuwe iPhone, maar ook een nieuwe gate? Helaas voor Apple is dat wel het geval. Het gaat nu echter om de chips die in de telefoon zitten. Het wordt dan ook zeer gevat ‘de chipgate’ genoemd!

Dezelfde iPhone met verschillende chips

De iPhone 6s, waarbij wordt benadrukt dat-ie retesnel is, heeft toch wat verschillen in hetzelfde toestel zitten. Het gaat hier om Apple’s nieuwe A9-chip. De chip werd door Apple neergezet als de snelste iPhone-chip ooit. Er zijn echter twee verschillende A9-chips te krijgen. De Samsung-chip (14 nanometer) en de TSMC-chip (16 nanometer). De grootte is echter niet zozeer het probleem, het komt erop neer dat de Samsung-chip een stuk warmer wordt en meer batterij verbruikt dan de chip van TSMC. En aangezien je niet weet welke van de twee chips in je nieuwe iPhone-toestel zitten bij aankoop is dat een merkwaardig voorval. Vooral aangezien je hier alleen achter kunt komen op het moment dat je de telefoon hebt gekocht. Of het echt een groot probleem is dat is nog maar de vraag, beide chips leveren namelijk ongekende prestaties. Toch blijft het een vreemd voorval dat dezelfde smartphone voor dezelfde prijs verschillende prestaties levert door de chip die-ie kent. Want je verwacht uiteraard wel de beste chip voor je geld.

In de video hieronder wordt uitgelegd wat nu daadwerkelijk het verschil is. En wordt ook uitgelegd hoe jij kunt achterhalen of je de goede chip hebt of pech hebt gehad om met de minder goede chip bent opgezadeld. Zorg dat je ‘m checkt!

Ben jij nog in twijfel om je oude apparaat in te ruilen voor deze top-telefoon?

Als je er nog niet helemaal uit bent of je nu voor de nieuwe iPhone 6s moet gaan of niet, hopen we dat met dit artikel voor je op te helderen.

Reageer op artikel:
iPhone 6s; twee verschillende versies voor dezelfde prijs die verschillend presteren
Sluiten