Waakhond weerlegt claim dat iPhone 7 te hoog stralingsniveau heeft

In augustus werd geclaimd dat de iPhone 7 een veel te hoog stralingsniveau zou hebben nadat er extra beproevingen uitgevoerd werden. Datzelfde zou gelden voor de opvolger, namelijk de iPhone 8, en enkele smartphones die op het Android-besturingssysteem draaien.

De Amerikaanse krant Chicago Tribune liet in augustus van dit jaar extra beproevingen uitvoeren, nadat er meldingen waren binnengekomen over het voorval. Die beproevingen waren geheel gedaan volgens de federale richtlijnen in een geaccrediteerd lab. Ook waren er nog drie andere, gloednieuwe smartphones getest, zodat kon worden uitgesloten dat het niet om een kapot model gaat.

Hoog stralingsniveau van iPhone 7

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de iPhone 7 een veel te hoog stralingsniveau zou hebben, hoger dan maximaal is toegestaan volgens de wet. Bovendien zou het niveau een verdubbeling zijn met wat Apple als resultaat aandraagt. Ditzelfde zou gelden voor de iPhone 8 na een enkele test. Toen de test herhaald werd, vielen de resultaten echter wel mee.

Daarnaast zouden drie Android-smartphones van Samsung ook een veel te hoog stralingsniveau kennen. Reden genoeg voor de FCC, de Amerikaanse communicatiewaakhond, om de boel eens te controleren. Dit is wel een zeldzaam geval, want normaal gebeurt dit niet.

Apple weerlegt claim

Apple weerlegde de claim al eerder en zei destijds dat de resultaten inaccuraat waren, omdat de onderzoekers niet op eenzelfde manier toegang hebben tot iPhones zoals Apple dat heeft. Daardoor kan het inderdaad zo zijn dat er andere resultaten gemeten werden.

De FCC heeft uiteindelijk zelf ook extra tests uitgevoerd in de afgelopen vier maanden en concludeert dat beide iPhones en de Samsung Galaxy-modellen die genoemd worden, niet voorbij de grens van maximale bestraling gaan. Dat laat Bloomberg nu weten op Twitter.

Reageer op artikel:
Waakhond weerlegt claim dat iPhone 7 te hoog stralingsniveau heeft
Sluiten