Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Gadgets 3 jul 2016

iPhone 7 zonder mini-jack? Waarom dat nooit mag gebeuren

Er gaan al langere tijd geruchten dat Apple af wil van de goede oude mini-jack. Dit onderdeeltje zou verhinderen dat iPhones wéér een stukje dunner worden dan hun voorgangers. Van ons mag Apple die extra millimeter in z’n zak houden: het verwijderen van de mini-jack is een onzalig plan.

Hoe veel dunner moet de iPhone 7 worden?

Met een dunnere iPhone is niets mis. Het is wat ons betreft echter geen doel op zich. De mini-jack is een waardevol onderdeel van elke smartphone. Voor Apple heeft het voordelen om zo’n aansluiting weg te laten, maar jij hebt er last van!

De jackplug is een prima standaard

Het verbaast je misschien, maar de jackplug stamt al uit het einde van de 19de(!) eeuw. Het systeem werd bedacht voor telefooncentrales, waarin verschillende aansluitingen snel met elkaar verbonden moeten worden.

De jackplug werd zo’n succes, dat tegenwoordig elk apparaat dat beeld of geluid maakt ermee uitgerust is. Hoofdtelefoons, luidsprekers, microfoons: je kunt ze met elk device gebruiken! Het is niet het meest vernuftige systeem, en er bestaan aansluitingen die een beter signaal geven. De mini-jack is echter spotgoedkoop, klein, betrouwbaar én multifunctioneel. Wil je dit écht inruilen voor (bijvoorbeeld) een Lightning-stekker die alleen in je phone past? ‘Ja, maar dan koop je toch een adapter?’ Waarom, als er een prima standaard ís?

Een Bluetooth-headphone werkt natuurlijk ook, maar da’s wéér een apparaat dat je op moet laden. En hoe luister je naar muziek als je iPhone 7 op ligt te laden? Dan is de Lightning-port bezet!

Het is alleen leuk voor Apple

Voor Apple is een unieke aansluiting wél relaxt. De iPhone wordt dunner dan ooit, de consument is geneigd om Beats-headphones te kopen met een compatible aansluiting. Daarnaast kan het bedrijf weer extra adapters slijten.

Een aparte stekker werpt ook een drempel op: je sluit een iDevice niet meer zo makkelijk aan op analoge opnameapparatuur. O.a. platenmaatschappijen vinden dit relaxt, omdat je muziek dus minder eenvoudig van je iPhone 7 haalt. Voor wie is die telefoon nou eigenlijk bedoeld? Voor de consument of voor Apple zelf?

We laten onze fabuleuze mini-jack toch niet afpakken door Apple? Of vind je dat we ons aanstellen? Mogelijk is er helemaal geen sprake van, maar de geruchten zijn wel érg hardnekkig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iPhone 7 zonder mini-jack? Waarom dat nooit mag gebeuren
Sluiten