Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 21 okt 2018

Waarom de iPhone altijd een streepje voor heeft

Zoals we weten is er een eeuwig durende strijd gaande tussen Apple’s iPhones en Android toestellen. Aan beide kanten zijn er fervente fans, maar iets waar we eigenlijk niet omheen kunnen is dat iPhones het qua power en snelheid doorgaans toch wel winnen van Android toestellen. Jawel, er duiken om de zoveel tijd snelheidstesten op waarbij een Android toestel het in het dagelijkse leven wint, maar vaak gaat het om een Android toestel tegen een iPhone van het jaar daarvoor. Dit is waarom de iPhone altijd net een streepje voor heeft.

Individueel geschakelde kernen

Doorgaans lijken de Snapdragon chipsets op papier beter uit de verf te komen dan Apple’s eigen chips. Ze hebben vaak meer kernen, maar Apple pakt de cores net wat handiger aan. De A11 chip van Apple was de eerste waar het mogelijk was om alle cores individueel aan te sturen, waardoor de snelheid beter gedoseerd kan worden. En zoals we weten is de A12 Bionic chip van dit jaar nog en stuk krachtiger en efficiënter geworden.

Apple A12 Bionic chip

Meer cache geheugen

Iets anders dat Android toestellen op papier beter lijken te doen is de grootte van het werkgeheugen. Apple lijkt wat dat betreft wat achter te lopen, maar ze stoppen geheugen op een andere plek om hun toestellen een boost te geven. Doorgaans heeft een iPhone namelijk meer cache geheugen. Veel RAM is natuurlijk fijn, maar doorgaans is het gewone werkgeheugen te traag voor de nieuwe processoren. Dat zorgt ervoor dat de processor telkens op het werkgeheugen moet wachten. Cache geheugen wordt direct op de processor geplaatst, waardoor alles een stuk sneller verloopt.

Fans zijn bereid om te betalen

iPhones zijn doorgaans een stuk duurder dan Android toestellen, maar Apple gebruikers lijken tot nu toe toch wel bereid om die hogere prijs te betalen. Dat betekent dat Apple wat meer spelingsruimte heeft met betrekking tot de kostprijs van de processor en dat is handig, aangezien cache geheugen behoorlijk aan de kosten toevoegt. Natuurlijk zou ook Qualcomm bijvoorbeeld meer cache geheugen kunnen toevoegen, maar dat maakt de chips een stuk duurder en Qualcomm heeft ook nog te maken met andere smartphonemakers die de chips moeten kopen.

iPhone Xs

Software en hardware iPhone in eigen beheer

Dan hebben we nog het feit dat Apple zowel het ontwikkelen van zowel de software als hardware in eigen beheer heeft. Omdat alles door Apple’s eigen teams wordt gedaan, gaat de communicatie een stuk sneller en efficiënter. Dit is een groot voordeel bij het ontwikkelen van producten en zorgt er ook voor dat er beter ingespeeld kan worden op eventuele problemen of veranderingen. Google heeft met zijn Android software te maken met verschillende soorten chipsets, waarvoor de software allemaal voor geoptimaliseerd moet worden. Apple hoeft aan de andere kant alleen met zichzelf rekening te houden.

Hoewel de iPhone tot nu toe aan top lijkt te staan, moeten we wel zeggen dat er steeds meer Android toestellen komen die de potentie hebben tot wat “ass-kicking”. Zo doet Apple er goed aan om op te passen voor deze vijf iPhone XS-killers.

One More Thing

Reageer op artikel:
Waarom de iPhone altijd een streepje voor heeft
Sluiten