Waarom je je iPhone of Android niet meer moet gebruiken tijdens het lopen

Gezondheid Jeroen Kraak 9 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

We weten dat je je telefoon niet moet gebruiken achter het stuur, omdat het gevaarlijk is. Toch kun je ook beter je iPhone of Android in je zak laten zitten wanneer je loopt. Wetenschappers vertellen je waarom.

Jaarlijks ontstaan er ongelukken omdat mensen drukker bezig zijn met hun telefoon in de auto dan met het verkeer om zich heen. Toch kan het ook gevaarlijk zijn als je je iPhone of Android in de hand hebt terwijl je loopt. Dit is namelijk wetenschappelijk bewezen.

Lopen met je iPhone of Android is gevaarlijk

Onderzoekers van Neuroscience Research Australia en de Universiteit van New South Wales hebben onderzoek gedaan naar mensen die lopend hun iPhone of Android gebruiken. Zij hebben een grotere kans op ongelukken.

Wanneer je tijdens het lopen om je heen kijkt, zie je hoeveel mensen met hun hoofd naar beneden gebogen voorbij slenteren. Ze zijn allemaal gericht op hun iPhone of Android. Soms is dat behoorlijk irritant, omdat mensen je bijna omverlopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze mensen vaker betrokken zijn bij ongelukken.

Het onderzoek is uitgevoerd onder een groep van 50 studenten van de universiteit. Zij moesten in een gesimuleerde omgeving lopen terwijl ze moesten whatsappen op hun iPhone of Android.

Het onderzoek

Deze gesimuleerde omgeving was 10 meter lang en bestond uit houten terrastegels van 50 bij 50 centimeter, met tien doelen van vinyl waarop de deelnemers konden stappen. Een van de tegels kon worden verplaatst, waardoor deze instabiel werd en de studenten hun houvast konden verliezen.

iCloud gebruiken op een Android? Zo doe je dat
Ga maar even zitten. (Afbeelding: Jonas Leupe / Unsplash)

De studenten droegen een speciaal harnas, niet alleen om hen te beschermen als ze vielen, maar ook omdat er sensoren op zaten om bewegingsgegevens te verzamelen.

Opvallend genoeg nam het risico niet af wanneer de studenten ook tijdens het WhatsAppen op de iPhone of Android werden gewaarschuwd. Wel werd opgemerkt dat de studenten verschillende manieren hadden om berichten te versturen. Sommigen liepen langzamer, terwijl anderen versnelden om mogelijke uitglijders te voorkomen.

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat geen enkel persoon hetzelfde is. Om ongelukken te voorkomen, moeten er dan ook meerdere strategieën zijn. De wetenschappers zouden dan ook het liefst zien dat de telefoon automatisch blokkeert wanneer deze detecteert dat mensen aan het lopen zijn.

iPhone 15 Pro komt er zo uit te zien, volgens gelekt document

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen