Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Smartphones 25 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze geniale spraakopdrachten voor Android en iPhone maken je leven makkelijker

Je kunt je telefoon natuurlijk besturen met de hand, maar tegenwoordig zijn spraakopdrachten net zo makkelijk. Deze vijf voor Android en iPhone maken je leven een stuk makkelijker.

Siri, Alexa, Google Assistent en Bixby; het zijn allemaal spraakassistenten op je apparaten. Toch halen veel iPhone- en Android-gebruikers niet het maximale uit deze functies. Met deze tips doe je dat wel.

5 ideale spraakopdrachten voor iPhone en Android

Maar welke vijf opdrachten zou je moeten gebruiken op je iPhone, Android of een ander apparaat? Hier komen ze.

#1 Zet je zaklamp aan via Siri

Als je een zaklamp nodig hebt, is het meestal donker. Je hebt dan geen zin om verblind te worden door een fel scherm van je iPhone of Android. Gelukkig is daarvoor een oplossing en heb er dankzij die oplossing geen last meer van.

Zeg tegen Siri of Google Assistent: “Zet de zaklamp aan.” Dan heb je meteen het licht dat je kunt gebruiken om je te navigeren of een boek in het donker te lezen. Deze manier is een stuk fijner voor je ogen.

#2 Zorgen dat je niets vergeet

Reminders zijn erg handig als je nogal vergeetachtig bent. Er zijn allerlei apps waar je speciale to-do-lijstjes kunt maken. Zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn. Geef Siri of Google Assistent gewoon de opdracht om je aan iets te herinneren.

Apple Siri Logo machine learning iphone
Siri je redder in nood (Afbeelding: Apple)

Zeg bijvoorbeeld: “Hey Siri, waarschuw me morgen om 15:00 uur dat ik mijn collega moet bellen.” Je krijgt op dat desbetreffende moment een herinnering op je iPhone of Android. Zo vergeet je helemaal nooit meer iets.

#3 Vind foto’s van iets of iemand

Op je iPhone of Android-toestel is het mogelijk om foto’s te zoeken op de naam van een persoon of voorwerp. In iOS 17 is het zelfs mogelijk om je hond of kat in een foto te taggen met zijn naam.

Je kunt deze foto’s vinden door de naam in te voeren in de zoekbalk. Makkelijker is het gewoon om het aan Siri of Google Assistent te vragen. Dan komen de foto’s die je zoekt meteen naar voren. Dat scheelt je tikwerk en tijd.

#4 Zet je iPhone of Android op stil door te praten

Ga je naar de bioscoop of staat er een belangrijke vergadering op het punt van beginnen? Het zijn momenten waarop je niet wil dat je Android- of iPhone afgaat. Gelukkig kun je dat makkelijk voorkomen.

WhatsApp-berichten geheim houden op Android en iPhone: makkie
Ssst. (Afbeelding: Unsplash/Kristina Flour)

Je kunt je telefoon op stil zetten via het menu. Maar wist je ook dat het simpel kan via een spraakopdracht? Zeg gewoon tegen Siri of Google Assistent dat je telefoon op stil moet en dan doet jouw smartphone dat automatisch.

#5 Start makkelijk een app op

Als je een beetje bent zoals ik, heb je veel te veel apps op je iPhone of Android. Het duurt soms dan wel even ook totdat je de juiste hebt gevonden. Je kunt hiervoor een zoekbalk gebruiken, maar het kan nog veel simpeler.

Het enige wat je hoeft te doen is Siri of Google Assistent een opdracht te geven. Start de stembediening en vraag om de app die je zoekt op te starten. Zo opent die meteen op je iPhone en Android.

ChatGPT is het perfecte Siri-alternatief voor je iPhone (en zo fiks je dat)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!