Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 feb 2019

iPhone-apps nemen stiekem je scherm op (en Apple grijpt in)

Nog meer problemen in Apple-land: het blijkt dat een groot aantal populaire iPhone-apps stiekem je scherm opneemt. Zonder het überhaupt aan de gebruiker te melden. Zonder dat je het doorhebt kunnen je chats, foto’s en andere dingen die je aan het doen bent worden opgenomen.

iPhone-apps nemen je scherm op

Dat heeft TechCrunch gemeld, op basis van uitvoerig onderzoek van The App Analist. Van bankgegevens tot en met complete wachtwoorden: populaire apps nemen alles op. Let wel: die apps kunnen enkel opnemen wat er in de app zelf gebeurde. Het gaat dus niet om een proces dat op de achtergrond van je iPhone doordraait.

Toch is het zorgwekkend, want we hebben het hier niet over obscure apps. Het gaat onder andere om apps van Expedia, Hotels.com, Air Canada, Singapore Airlines en Abercrombie & Fitch. Die apps gebruiken technologie om automatisch screenshots en video’s te maken.

Die technologie wordt geleverd door grote partijen als UXCm en Appsee, met op papier als doel om de gebruikservaring te verbeteren. Middels dergelijke opnames kun je immers beter het gedrag van de gebruiker in kaart brengen.

Zo kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld menuutjes logischer inrichten, of knoppen op een andere plek zetten. Dat kan zomaar bijvoorbeeld in een tickets-app het conversiepercentage drastisch verhogen. Oftewel, meer omzet voor de partij die meekijkt.

iphone apps ontwikkelaars schermopname

Problematisch en reactie Apple

Het problematische daaraan is echter dat je als gebruiker niet weet hoe ver dergelijke partijen gaan. Diverse apps maskeren gevoelige informatie niet. Wachtwoorden, creditcardnummers en dergelijke informatie kan in theorie door medewerkers gezien worden. Informatie wordt open en bloot opgeslagen.

Bovendien zijn ontwikkelaars hier niet transparant over geweest. Een oplossing zou zijn om gebruikers direct de optie te geven om vrijwillig wel of niet deel te nemen, of natuurlijk om privacygevoelige informatie beter af te schermen.

Apple heeft sindsdien ook gereageerd, en is er duidelijk over: ontwikkelaars moeten de meekijk-code of verwijderen, of duidelijk aan gebruikers melden dat hun scherm opgenomen wordt. Anders worden ze uit de App Store gegooid.

TechCrunch

Reageer op artikel:
iPhone-apps nemen stiekem je scherm op (en Apple grijpt in)
Sluiten