Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 14 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

iPhone in China: 95% laat Apple links liggen als WeChat verdwijnt

Het lijkt erop dat Apple heel wat klanten gaat verliezen in China die nu nog een iPhone gebruiken aldaar. Dat heeft allemaal te maken met een potentiële ban op de populaire berichtendienst WeChat. Die app is namelijk ontzettend populair in China en als gebruikers er geen toegang meer tot hebben, moeten ze dus elders kijken.

Er bestaan nu verhalen over een mogelijke ban op de populaire berichtendienst WeChat, die daardoor uit de App Store van Apple kan verdwijnen. Uit een poll blijkt nu dat 95 procent van alle iPhone-gebruikers in China naar een andere smartphone overstapt wanneer het zover komt. Dat is ook niet zo vreemd: bijna iedereen in China maakt gebruik van de chatdienst. En als die verdwijnt, dan hebben ze dus geen reden meer om de smartphone van Apple te gebruiken wanneer bijvoorbeeld Android-smartphones die mogelijkheid wel aanbieden. De app begon als berichtendienst, maar is inmiddels uitgegroeid tot zoveel meer.

Geen WeChat, geen iPhone in China

WeChat is naast berichtendienst namelijk ook een app waarmee je betalingen verricht, rekeningen betaalt, reiskaartjes koopt en nog veel meer. Mocht de app straks daadwerkelijk ontbreken dan is dat dus een serieuze zaak. Er wordt ook wel gesteld dat een iPhone zonder WeChat minder bruikbaar is in China, dan een Android-telefoon zonder Google Mobile Services in het westen.

Eerder verscheen al in het nieuws dat uit onderzoek bleek dat zo’n 678 duizend mensen in China de iPhone achter zich zouden laten wanneer WeChat onbeschikbaar is. De poll werd gehouden op het Chinese sociale medium Weibo (vergelijkbaar met Twitter).

Bloomberg voegt daaraan toe dat dat aantal inmiddels is opgelopen naar 1,2 miljoen mensen. 95 procent van het aantal mensen dat gereageerd heeft op de poll geeft aan over te stappen naar een andere smartphone. In datzelfde bericht staat dat tijdens een omzetbespreking verschillende hooggeplaatste medewerkers van moederbedrijf Tencent denken dat de ban alleen actief zal zijn in de Verenigde Staten. Desondanks zijn ze niet zeker van hun zaak, gezien de harde taal van de Amerikaanse president.

Mocht het echt zover komen, dan kan dat dus rampzalige gevolgen hebben voor de iPhone. De bekende analist die Apple op de voet volgt, Ming-Chi Kuo, is van mening dat het aantal verscheepte iPhones wereldwijd met dertig procent kan afnemen wanneer WeChat uit de Chinese App Store verdwijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iPhone in China: 95% laat Apple links liggen als WeChat verdwijnt
Sluiten