Je iPhone verzamelt constant ongevraagd data (en dit is hoe het dat doet)

Ondanks dat er recentelijk meerdere privacyschandalen aan het licht gekomen zijn blijven sommige bedrijven slecht met jouw gegevens omgaan. In een recent onderzoek van The Washington Post blijkt namelijk dat de gemiddelde iPhone wel zo’n 5400 (!) trackers bevat.

Je iPhone deelt data – ook als je slaapt

Een test van The Washington Post heeft uitgewezen dat meerdere populaire apps de persoonlijke informatie van haar gebruikers doorsturen naar derde partijen. Er werden namelijk maar liefst 5400 trackers op de doorzochte iPhone gevonden.

Het gaat hier om stukjes ingebouwde software, gemaakt om informatie mee te vergaren. Je kunt het een beetje vergelijken met cookies. De meeste van die trackers zaten verstopt in applicaties. Ze zien onder andere wanneer je de app opent maar ook gevoeligere informatie zoals je e-mailadres en zelfs waar je jezelf op dat moment bevindt.

iPhone XR 2019 Iphone 11

De trackers zaten verstopt in vele populaire apps, waaronder een aantal die doorgaans als ”betrouwbaar” worden gezien. Denk hierbij aan Spotify en Microsoft OneDrive, maar ook de applicatie van The Washington Post zelf. Deze trackers zijn uiteraard niet alleen op de iPhone te vinden, maar ook Android-apps maken er soms volop gebruik van.

Derde partijen

Het was echter geen geheim dat zulke trackers bestonden. Sterker nog: veel ontwikkelaars beweren dat ze deze persoonlijke informatie nodig hebben. Bijvoorbeeld om de app te verbeteren. In principe hoeft het dus niet perse erg te zijn dat zulke informatie verzameld wordt. Mits bedrijven deze slechts tijdelijk bewaren en niet aan derde partijen doorspelen. Helaas is dat niet altijd het geval.

Voordat je nu alle apps van je smartphone haalt willen we je wijzen op een andere manier om het delen van je gegevens te beperken. Als je een iPhone hebt dan kun je bijvoorbeeld ‘Beperk reclametracking’ inschakelen onder het kopje ‘Privacy’ in de instellingen van het toestel. Ook kun je checken welke apps je locatie tracken. Dit doe je via het kopje ‘Locatievoorzieningen’. Je hebt tevens de mogelijkheid om bepaalde applicaties van de lijst te halen.

Reageer op artikel:
Je iPhone verzamelt constant ongevraagd data (en dit is hoe het dat doet)
Sluiten