Dit moet je weten als je van je iPhone naar Android switcht

Hoewel Apple fans doorgaans niks willen weten van Android, komt het het toch voor dat er mensen overstappen en iOS achterlaten voor het besturingssysteem van Google. Als je van plan bent om je iPhone in te wisselen voor een Android smartphone, of dat al hebt gedaan, is dit wat je allemaal moet weten.

Volop customizen met Android

Soms lijkt Apple in vergelijking met Android op een strenge vader waar je niks van mag, terwijl Android meer overkomt als een hippie ouder die je helemaal vrij laat. Als je een iPhone gewend bent, gaat er een hele wereld voor je open wat betreft het customizen van je toestel. Installeer bijvoorbeeld een launcher app en je kunt helemaal veranderen hoe de software eruit ziet. Maar waarschijnlijk ben je al blij dat je eindelijk zelf mag bepalen waar je je apps neerzet op je home scherm.

Nova Launcher Android
Nova Launcher

Spelen met widgets

Hoewel de meeste mensen ze waarschijnlijk niet gebruiken, kun je met je nieuwe Android toestel ook aan de slag met widgets. het zijn een soort mini apps, die je op je home scherm neerzet en je extra informatie geven. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een klok widget, zodat je niet telkens naar die kleine tijdsaanduiding rechtsboven in je scherm hoeft te turen. Ook zou je bijvoorbeeld je agenda of het weer als widget kunnen gebruiken.

Contacten meenemen

Uiteraard moet je natuurlijk ook al je contacten overzetten naar je Android device. Vroeger kon dat nog best een lastig taakje zijn, maar tegenwoordig valt het wel mee. Het makkelijkste is om hiervoor een Google account te gebruiken. Maak er één aan als je er nog geen hebt en en ga vervolgens op je iPhone naar Settings > accounts. Hier kun je je Gmail account toevoegen en aanvinken dat contacten met je account worden gesynchroniseerd. Vervolgens gebruik je dezelfde account op je Android smartphone en al je vrienden verschijnen vanzelf ook weer op je toestel.

smartphones

Foto’s veilig stellen

Ook je foto’s wil je natuurlijk niet eenzaam achterlaten op je oude iPhone, hoewel het misschien niet echt handig is om je nieuwe toestel meteen weer vol te stoppen met oude foto’s. Via iTunes kun je makkelijk je iPhone foto’s naar je laptop halen. Hiervoor sluit je je toestel aan op je computer en selecteer je in iTunes je iPhone. In het linkermenu kun je voor Photos gaan en als je vervolgens “Sync Photos” en “All photos and albums” aanvinkt, worden je dierbare plaatjes naar je computer verhuisd.

Als je ze toch echt naar je nieuwe telefoon wilt verplaatsen, kun je je Android toestel koppelen aan je laptop en de foto’s slepen naar de DCIM > Camera folder van je toestel. Als je gebruik maakt van een microSD kaartje, kun je je foto’s ook daar naartoe verplaatsen. Zorg er wel voor je voor “File Transfer” kiest als je computer je vraagt wat voor USB setting je wilt gebruiken. Als je overigens foto’s van je toestel af wilt halen, kun je ze ook gewoon weer slepen naar een map op je computer vanaf de map op je smartphone.

Apps opnieuw installeren

Helaas zul je al je apps uit de App Store opnieuw moeten installeren op je Android toestel. Hiervoor ga je naar de Google Play Store, maar wees niet verbaasd als sommige apps niet beschikbaar zijn voor Android. Dat is nu eenmaal zo, hoewel de meeste grote apps wel op beide platformen te vinden zijn. Doorgaans is je vooruitgang in games wel opgeslagen als er gebruik wordt gemaakt van een inlogsysteem. Anders moet je helaas opnieuw beginnen of het als een goede reden zien om op zoek te gaan naar nieuwe games. Ook zul je doorgaans opnieuw moeten betalen voor apps die je al hebt gekocht voor je iPhone.

Andere Apple producten

Vaak werken Apple producten verslavend omdat ze zo goed met elkaar samenwerken. Als je al een iPhone gebruikt is de kans bijvoorbeeld groter dan je vervolgens voor een Apple Watch gaat in plaats van een Android smartwatch. Helaas houdt Apple van zijn eigen ecosysteem en houden de producten er niet al te veel van om met anderen samen te spelen. Met je Android toestel zul je niet meer aan de slag kunnen met je Apple Watch en ook de HomePod wil niks weten van Android. Met andere apparaten zou je aan de andere kant geen last moeten hebben.

Als je naar Android overstapt, moet je je wel bedenken dat het vrije karakter van het besturingssysteem ook met mogelijke nadelen komt. Zo zouden Android-devices maar liefst tien keer meer data over je verzamelen dan iPhones.

Stuff

Reageer op artikel:
Dit moet je weten als je van je iPhone naar Android switcht
Sluiten