Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 6 jun 2019

Scam levert fraudeurs meer dan 19 miljoen dollar aan iPhones op

Afgezien van een paar ernstig geblingde Android toestellen van onder andere de Russische site Caviar, zijn iPhones doorgaans de duurste smartphones op de markt. Daarom zijn ze ook erg gewild bij oplichters en dieven. Om de de zoveel tijd duikt er weer een verhaal op over een iPhone scam en onlangs kwam er weer een “nieuwe” aan het licht.  Deze keer wist een in New York gebaseerde bende van fraudeurs voor meer dan 19 miljoen dollar aan iPhones te stelen.

Georganiseerde iPhone scam

Het zou gaan om een uitgebreide scam, die jaren onopgemerkt bleef. Onlangs kwam de fraude pas publiekelijk aan het licht via Quartz doordat de aanklacht van federale procureurs openbaar werd gemaakt. De oplichters zouden de scam aangepakt hebben alsof ze bezig waren met een bedrijf met een heuse hierarchy. De oplichters die de dienst uitmaakten zouden zichzelf de “top dogs” noemen en zich bezighouden met de organisatie en het verkopen van de bemachtigde iPhones.

iPhone scam

Nieuwe iPhone met valse identificatie

De top dogs zouden onder zich een groep individuen hebben die zorgden voor valse identificatiebewijzen en bankpasjes van legitieme klanten van smartphone winkels. De oplichters gingen met deze valse identificatiebewijzen naar de winkels om een nieuw toestel aan te vragen voor hun abonnement. Uiteraard was dit nieuwe toestel een iPhone en werd verzocht om hiervoor in gedeelten te betalen. Hierop gingen ze ervandoor met hun nieuwe iPhone, terwijl de echte klant kwam te zitten met de rekening voor een nieuwe iPhone. Tegen de tijd dat het belletje ging rinkelen waren de oplichters uiteraard allang met de noorderzon vertrokken.

Opmerkzame postmedewerker

Vervolgens werden de nieuwe iPhones weer verkocht en konden de fraudeurs cashen. De scam kwam aan het licht in 2014 toen een opmerkzame medewerker van een postbedrijf toch argwaan begon te krijgen. Zo was het redelijk verdacht dat er bepaalde klanten waren die behoorlijk wat pakketjes verzonden en hiervoor cash of met een creditcard betaalden in plaats van voor een account bij het postbedrijf te gaan. Deze pakketjes werden bovendien allemaal verzonden naar dezelfde twee zakenadressen en hoewel alle pakketjes van buiten New York afkomstig waren, hadden ze wel allemaal een retouradres in New York.

iPhone scam

Zes mensen aangeklaagd

Uiteindelijk besloot het postbedrijf toch te kijken wat er in de pakketjes zat en uit 39 pakketten kwamen 253 smartphones tevoorschijn. Vier pakketjes zouden verder ook nog vol zitten met allerlei valse creditcards, rijbewijzen en andere valse identificatiepapieren. Op het moment zijn zes individuen aangeklaagd wegens fraude, samenzwering om postfraude te plegen en gekwalificeerde identiteitsfraude. De aangeklaagde individuen zouden aangeven hebben onschuldig te zijn en op een borgtocht van 100.000 dollar vrij zijn gelaten terwijl ze wachten op de rechtszaak.

Een tijdje geleden waren het twee Chinese studenten die aan de haal gingen met een iPhone scam. De studenten leverden nep-iPhones in bij Apple, die het niet meer zouden doen, om er vervolgens met de vervangende toestellen vandoor te gaan.

Quarz

Reageer op artikel:
Scam levert fraudeurs meer dan 19 miljoen dollar aan iPhones op
Sluiten