Daniel Koster
Daniel Koster Apple 9 jan 2017

Is je iPhone scherm kapot? Dit zijn de verschillende manieren om ‘m te repareren

Je weet vast dat het scherm van je iPhone niet altijd even robuust is. Het kan daardoor zijn dat het iPhone scherm kapot gaat. In het ergste geval ben jij hier de dupe van. Maar hoe kun je dat scherm het best (laten) repareren?

iPhone scherm kapot? Je hebt vier opties!

Je hebt drie opties om je scherm te laten repareren: via de Apple Store, via special reparatiewinkels of het zelf doen. Wij laten je weten hoeveel elke optie kost en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Hierbij gaan we voor het gemak uit van de iPhone 6(s) en iPhone 7. O ja, er volgt ook nog een bonusoptie. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. ;)

langzame iphone

[listicle]

Via de Apple Store

Je kunt gemakkelijk achterhalen wat het kost om je scherm via de Apple Store te laten repareren. Hieronder vind je onder andere de reparatiekosten voor je scherm. Je ziet al dat het repareren van je scherm 147,10 euro kost.
[/listicle]

iPhone scherm kapot

De uitzonderingen zijn de iPhone 7 Plus, iPhone 6s Plus en de iPhone 6 Plus. Daar betaal je 167,10 euro voor. Logisch, want die kennen een groter scherm. Hier vind je alle andere kosten voor de reparatie van Apple-producten.

Wat ook van belang is, is of je toestel binnen de garantie valt. Is dat niet het geval, dan wordt het verhaal een stuk prijziger. Dan kost het repareren van je iPhone 7 plots 351,10 euro en het maken van je iPhone 6(s) 331,10 euro. Je iPhone heeft in Europa twee jaar garantie.

[listicle]

Via een reparatiewinkel

De prijzen in reparatiewinkels zijn echter weer compleet anders. Wij doken het internet op en zochten op ‘iPhone *versie* scherm repareren’. Bij de iPhone 7 kwamen we op bedragen uiteenlopend tussen de 275- en 359 euro uit. De iPhone 7 laat je dus (voor nu) niet bij een reparatiedienst maken.
[/listicle]

nieuwe iPhone

En de iPhone 6s dan? Dat is al een heel stuk minder. Zo ben je daar tussen de 160- en 199,99 euro voor kwijt. Dat begint er meer op te lijken, maar is nog steeds duurder dan het repareren via de Apple Store (als je toestel minder dan twee jaar oud is)!

Dan is de beurt nog aan de iPhone 6. Het begint bij die telefoon wél het overwegen waard te worden om ‘m door een reparatiedienst onder handen te laten nemen. Je betaalt dan namelijk tussen de 119- en 159,90 euro. Bij de Apple Store betaal je 147,10 euro als-ie binnen de garantie valt.
iPhone scherm kapot

Wat opvalt is dat naarmate je telefoon een ouder model is, het rendabeler wordt om bij een reparatiedienst aan te kloppen. Vanaf de iPhone 6 is dit het geval. Bij de iPhone 6 Plus, de iPhone 6s (Plus) en de iPhone 7 is de Apple Store een betere keuze.

Eén minpuntje als je kiest voor een andere reparatiedienst: je garantie bij Apple kan vervallen. Het is mogelijk dat deze reparatiediensten ander glas gebruiken. Dit kan Apple zien. Wanneer zij zien dat een ander je telefoon heeft gerepareerd, is je garantie verleden tijd. Het is goed om dit in het achterhoofd te houden!

[listicle]

Zelf je iPhone scherm repareren

Dan heb je tot slot nog de optie om zelf je iPhone scherm te repareren. Je moet dan wel zeker zijn van je zaak. Je hebt hier enige kunde voor nodig en wanneer je het verkeerd doet, beschadig je je iPhone.
[/listicle]

iPhone scherm kapot

Het is lastig om via Nederlandse websites de spullen op de kop te tikken om je iPhone 7 te repareren. Wel is er een gids van iFixit beschikbaar die je bij de hand neemt om dit te doen. Bij de iPhone 6(s) is dit een ander verhaal.

Zo leggen diverse websites je stap voor stap uit hoe je je iPhone kunt repareren. Wij vonden deze YouTube-video’s van Fix Je iPhone fijn. Ook bieden zij een gids een op hun site voor de iPhone 6 en -6s.

Via een snelle rekensom achterhaal je dan dat het zelf repareren van je iPhone 6 minimaal tachtig euro kost (en als je voor kwaliteit en meer hulpmiddelen gaat bijna 130 euro kost) en dit voor je iPhone 6s je al gauw 180 euro kost.

Dus, is het het dan waard om zelf je iPhone te repareren? Als je een goedkoper scherm koopt wel, maar dan gaat de kwaliteit van je iPhone dus achteruit. Je hebt dan meer kans dat je iPhone later beschadigt. En dan hebben we het er nog niet eens over dat je bijvoorbeeld bij de iPhone 7 de verzegeling breekt waardoor-ie niet meer waterdicht is.

iphone-7-f-want

Al met al raden wij je aan nieuwe iPhone toestellen, dus de iPhone 6 en nieuwer, via de Apple Store te laten maken. Dat is veiliger en kost je minder. Dat is dan wel alleen het geval als je iPhone nog binnen de garantie valt. Is dat niet het geval, dan kun je net zo goed bij een reparatieservice aankloppen, want je bent dan vrijwel altijd goedkoper uit.

Een vierde manier

O ja, er is stiekem nog een vierde manier. Dat is het afnemen van AppleCare+. Je betaalt hier 149 euro voor en bent dan tot twee jaar na de aankoopdatum van je iPhone beschermd. Je bent dan gedekt voor twee schadevoorvallen, zoals dat je scherm is gebroken.

iPhone scherm kapot

Je hebt dan wel een eigen risico van 29 euro per reparatie. Dat betekent dus in wezen dat je 178 euro betaalt om eenmalig je scherm te laten repareren. Het is aan jou of je dat risico wilt nemen of niet.

That’s all folks

Dat zijn de vier opties die we voor je in petto hebben. Nu is het aan jou om dé optie voor jou te kiezen. Trouwens, voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dan zijn deze cases een uitkomst.

Reageer op artikel:
Is je iPhone scherm kapot? Dit zijn de verschillende manieren om ‘m te repareren
Sluiten