Daniel Koster
Daniel Koster Apple 16 mrt 2016

iPhone versus Android-telefoons: wie scoort er beter op encryptie?

iOS is uiteraard het besturingssysteem waar de iPhone op draait. Er wil nog wel eens kritiek zijn op dit besturingssysteem. Apple geeft je niet veel ruimte om allerlei zaken te personaliseren en het aanbod van telefoons die erop draaien is ook niet bepaald uitgebreid te noemen. Android telefoons zijn daarentegen talrijker qua aanbod en het Android besturingssysteem geeft je meer mogelijkheden om je persoonlijke voorkeuren waar te maken. Echter zijn Android smartphones ook gefragmenteerd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de encryptie van verschillende Android telefoons.

Encryptie iPhones versus Androidtelefoons

Encryptie houdt in dat je telefoon gegevens codeert aan de hand van een algoritme. Hierdoor zijn ze versleuteld voor andere (kwaadwillenden). Je begrijpt daarom vast waarom dit bij flink wat mensen hoog in het vaandel staat. Het is wel zo fijn dat andere mensen niet gemakkelijk bij al je persoonlijke data en gegevens kunnen. Maar hoe scoren de twee besturingssystemen (iOS en Android) op het encryptie-vlak? iOS scoort goed. Vanaf iOS 8 worden al je gegevens versleuteld. Aangezien 95 procent van de iPhones op deze besturingssystemen draait worden flink wat apparaten versleuteld. Dit is anders voor Android telefoons. Hier wordt encryptie pas vanaf Android 6.0 Marshmallow toegepast. Dit komt erop neer dat twee procent van de Android smartphones worden versleuteld. Het zou dus maar zo kunnen dat al je gegevens binnenkort op straat liggen wanneer je een dergelijke Android telefoon bezit.

De oplossing?

Zoals je hierboven ziet is de kans dus groot dat je berichten niet worden versleuteld als je in het bezit van een Android telefoon bent. Wat je hieraan kunt doen? Je telefoon updaten naar de Android 6.0 versie. Hier schuilt echter de zere plek van Android devices. Updates worden in het algemeen gemaakt. Vervolgens moeten smartphonefabrikanten zelf aan de slag gaan om ‘m werkend te krijgen op hun smartphones. Hier gaat soms een half jaar overheen. Dan is de update pas beschikbaar voor bijvoorbeeld de nieuwste Samsung-telefoon. De rest moet dan nog volgen. Je begrijpt nu dus waarom het diverse Android-aanbod nadelig voor het versleutelen van je apparaat is. Bij iOS werkt de update namelijk meteen op alle apparaten die Apple aanbiedt (behalve de hele oude). Dus, vind je encryptie belangrijk? Kijk dan goed welke (nieuwe) iOS- of Android telefoon je in de wacht sleept.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone versus Android-telefoons: wie scoort er beter op encryptie?
Sluiten