Ontbytes: Apple presenteert langverwachte iPhone X, EU gaat miljoenen pompen in ‘gratis’ wifi en meer

Niets is beter dan de ochtend beginnen met wat stevige ontbytes. Hierbij de dagelijkse update van het belangrijkste en meest opvallende nieuws over innovatie, waarmee je straks kunt pronken bij de kopieerapparaat. Met vandaag onder andere nieuws over de nieuwe iPhone X en andere Apple gear.

Apple presenteert nieuwe iPhones en Apple Watch

Gisterenavond was het dan eindelijk zo ver: het Apple event waarop Apple zijn nieuwe gear presenteerde. Het event vond plaats in het nieuwe Steve Jobs Centre en werd gehost door Tim Cook, Apple’s CEO. De presentatie begon met een ode aan Steve Jobs.

Naast de Apple Watch 3 en iPhone 8 en iPhone 8 Plus werd Apple’s paradepaardje, de iPhone X, onthuld: een smartphone met een gloednieuw design en wat toffe nieuwe features. De avond zat niet vol verassingen, aangezien veel specificaties van de nieuwe gear al waren gelekt, maar toch bleef de prijs van de nieuwe smartphones een jaw dropper. En dan niet op een goede manier..

EU pompt 120 miljoen euro in ‘gratis’ wifi

De Europese Unie gaat 120 miljoen euro vrijmaken voor ‘gratis’ wifi op minstens zesduizend locaties in Europa. Per aanvrager is er 20.000 euro beschikbaar. De subsidie werkt volgens het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

De subsidie is onderdeel van de herziene Europese regels rondom telecom. Het moet mogelijkheden gaan bieden om dorpskernen te vergroten en krimp en leegstand op het platteland tegen te gaan. Er zijn veel kritische geluiden tegen deze regeling, aangezien de wifi natuurlijk niet echt ‘gratis’ is. Deze groep mensen vindt dat het geld aan dringendere zaken moet worden besteed.

Het labelen van nepnieuws op Facebook heeft weinig effect

Uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit Yale is gebleken dat het labelen van een bericht op Facebook als ‘nepnieuws’ weinig effect heeft.

Bij sommige mensen brengt, onder meer onder aanhangers van Trump, brengt het label zelfs een tegengesteld effect teweeg. Een van de onderzoekers van het onderzoek concludeert dat het checken van feiten weinig effect heeft. Tegen Politico zei hij: “Het is bij lange na niet genoeg om het probleem te verhelpen”. In Nederland factchecken NU.nl en de Universiteit van Leiden berichten van Facebook. Zij hebben nog weinig berichten gevonden die kwalificeren als ‘nepnieuws’.

Snackbyte: niet iedereen is blij met de nieuwe iPhone

Ondanks dat het hart van veel mensen gisteren sneller ging kloppen na het zien van de nieuwe iPhone, zijn er ook veel mensen sceptisch over de nieuwe high-end smartphone. De eerste parodieën staan al weer online. Genieton.