iPhone X Plus: specs, release en actuele verwachtingen op een rij

September 2018 wordt voor liefhebbers van de iPhone een feest. Niet zomaar een groot feest, maar het feest van de onthulling van de grootste iPhone ooit. Apple brengt naar verluidt de iPhone X Plus uit die een scherm van 6,5-inch krijgt. Wat kun je verwachten van deze plus-sized iPhone? Hier zijn de laatste geruchten over het scherm, ontwerp, de specs, camera en meer.

6,5-inch scherm en hoge resolutie

Het scherm van de iPhone X Plus is naar verluidt 6,5-inch en dat wil zeggen dat het de grootste iPhone ooit wordt. De iPhone X is namelijk 5,8-inch. Het toestel wordt net als de kleine variant voorzien van een OLED-scherm. Apple heeft naar verluidt zijn vaste leverancier LG ingeschakeld voor het produceren van de grote schermen. Het bedrijf verwacht dat de grootste iPhone ooit een verkoophit wordt, want er zouden 15 tot 16 miljoen OLED-schermen zijn besteld.

Een groot scherm houdt ook een hoge resolutie in. Door een stukje code in iOS 12 weten we de resolutie van de iPhone X Plus mogelijk al. Het wordt waarschijnlijk 1242 x 2688 pixels en dat is behoorlijk meer dan de 1080 x 1920 pixels van de iPhone 8 Plus. Apple wil al die ruimte goed benutten, want er is een nieuwe, horizontale modus in ontwikkeling. (Zie → ‘iPhone X Plus krijgt productieve horizontale modus’)

iPhone X Plus heeft een bekend ontwerp

What’s in a name? Natuurlijk heeft de 6,5-inch iPhone een bekend ontwerp. Dat van de iPhone X. Op dit gebied is weinig spannends te melden. Verwacht gewoon een notch en wederom dunne randen, waardoor de 6,5-inch iPhone X Plus niet heel veel groter zal zijn dan de iPhone 8 Plus. De grootste verrassing zou wel eens sterker glas kunnen zijn. Apple stapt naar verluidt namelijk over op een nieuw type Gorilla Glass dat nog sterker is dan het vorige glas. (Zie → Met Gorilla Glass 6 kan de iPhone twee keer zo vaak vallen)

Camera als grote verrassing?

Saai he? Dat we tegenwoordig alles al maanden vooraf lijken te weten over een nieuwe iPhone. Maar de iPhone X Plus heeft mogelijk een verrassing op het gebied van de camera. Er gaan namelijk geruchten over een camera met maar liefst drie lenzen. Momenteel heeft de iPhone X er twee, maar Apple zou de grotere variant een driedubbele camera geven. Zo kan de iPhone X Plus zich beter onderscheiden van de grote iPhone X.

Eerder hoorden we al dat de derde camera twee verbeteringen mogelijk gaat maken. Allereerst is er natuurlijk meer zoom, dat is altijd welkom op een smartphone. Daarnaast wil Apple de derde camera voor 3D-beelden gebruiken. De iPhone kan een object straks vanuit verschillende hoeken vastleggen. Door triangulatie kan de afstand tussen de iPhone en het object vrij nauwkeurig bepaald worden. Dat komt goed van pas bij Augmented Reality en ARKit, waar Apple vol op inzet.

Tweede generatie Face ID

Net als zijn kleine voorganger, is de iPhone X Plus voorzien van Apple’s gezichtsscanner Face ID. We verwachten dat Apple dit jaar met een nieuwe generatie Face ID komt die ook in horizontale modus werkt. Zo kun je bijvoorbeeld ook liggend in bed je iPhone ontgrendelen. We verwachten ook dat deze generatie een stukje sneller is.

Hoewel er geen geruchten zijn die de iPhone X Plus specifiek in combinatie met de tweede generatie Face ID noemen, is het bijna een zekerheidje. Apple komt dit jaar namelijk ook met een iPad Pro 2018 met Face ID en die moet zowel in horizontale als verticale modus werken. De eerste generatie Face ID kan mooi bewaard blijven voor een goedkoper toestel, zoals de iPhone 9, die in september 2018 naar verluidt naast de iPhone X Plus wordt onthuld.

Specs: A12 Processor met 4GB RAM

We gaan er vanuit dat de iPhone-modellen voor 2018, dus ook de iPhone X Plus, gebruik gaan maken van de zeven nanometer A12-chip. Die is natuurlijk weer krachtiger dan de A11-chip en zijn tijd vooruit. Apple laat ‘m maar verluidt maken op een 7 nanometer procedé. Dat wil zeggen dat de transistors ongelofelijk dicht op elkaar zitten. Dat zorgt voor een razendsnelle chip die toch erg zuinig is en weinig warmte produceert. Apple troeft met deze chip Intel af, want de meeste Intel-chips worden nog op 14 nanometer geproduceerd.

Wat kun je van de snelheid verwachten? De iPhone X Plus wordt minimaal 10 procent sneller dan zijn voorganger. Dat blijkt al uit een eerste benchmark die gelekt is. Die doet nog een ander interessant aspect uit de doeken: de iPhone X Plus krijgt waarschijnlijk 4GB RAM. Dat is 1GB meer dan de iPhone X uit 2017 en waarschijnlijk geen overbodige luxe, omdat Apple een horizontale modus met meerdere apps mogelijk wil gaan maken. (Zie → ‘iPhone krijgt dit jaar 4GB RAM-geheugen’)

Accu en snelladen

Vorig jaar lanceerde Apple een innovatief accu-ontwerp met een batterij die uit twee delen bestaat. Er is een horizontaal en verticaal deel dat samen één accu vormt. Naar verwachting komt dat ook naar de iPhone X Plus en omdat de behuizing groter is, kan er logischerwijs ook een grotere accu in. Als de grote iPhone leeg is, kun je ‘m naar verwachting ook sneller opladen. Alle nieuwe iPhones zouden in 2018 namelijk met een snellader geleverd worden. (Zie →Eindelijk! ‘Apple gaat snellader bij iPhone leveren’)

Wel of geen dual-sim

Het lijkt erop dat 2018 het eerste jaar met een dual-sim iPhone wordt. Helaas hebben we meteen slecht nieuws, want hoewel de iPhone X Plus door zijn formaat een prima kandidaat voor twee simkaarten zou zijn, is deze optie waarschijnlijk beperkt tot China. (Zie → ‘Dual-sim iPhone komt niet naar Nederland’)

Prijs iPhone X Plus kan meevallen

Om af te sluiten hebben we mogelijk goed nieuws. Apple zou dit jaar namelijk op een prijsverlaging broeden. Nadat de iPhone de afgelopen jaren alleen maar duurder is geworden, zou de 6,5-inch iPhone X Plus dit jaar voor de prijs van de ‘gewone’ iPhone verkocht gaan worden (€ 1160,45 voor 64GB). Dat maakt ruimte om de iPhone X2 met 5,8-inch OLED-scherm voor ongeveer € 960 aan te bieden (huidige prijs iPhone 8 Plus) en de iPhone 9 op het prijsniveau van de iPhone 8 te houden. Reken dus op ongeveer € 1160 voor een iPhone X Plus met 64GB opslag. (Zie → Prijsverlaging: ‘iPhone X Plus even duur als huidige iPhone X’)

Wanneer in september 2018 is de release van de iPhone X Plus?

Dat de iPhone X Plus er komt, is vrijwel zeker. Een lek in iOS 12 heeft het bestaan van de grootste iPhone ooit namelijk al min of meer bevestigd. De vraag is echter: wanneer? Sinds de iPhone 5 heeft Apple iedere nieuwe iPhone in de eerste of tweede week van september aangekondigd. De aankondiging is vaak op dinsdag of woensdag. Patronen uit het verleden zijn de beste indicator voor toekomstige gebeurtenissen, maar natuurlijk geen garantie. Hier een overzicht van de aankondigingen in de afgelopen jaren.

  • 12 september 2012: iPhone 5
  • 10 september 2013: iPhone 5s
  • 9 september 2014: iPhone 6
  • 9 september 2015: iPhone 6s
  • 7 september 2016: iPhone 7
  • 12 september 2017: iPhone 8 en iPhone X

Afgaand op deze data en het feit dat een nieuwe iPhone meestal op dinsdag of woensdag komt, gaan wij voor 11 of 12 september 2018. Dat komt trouwens niet alleen de iPhone X Plus, maar ook een ‘iPhone X2’ en iPhone 9. Laatstgenoemde belooft ook een interessant toestel te worden. Een goedkopere iPhone met Face ID en het uiterlijk van de X. (Zie ook → iPhone 9: dit kun je verwachten van de goedkope iPhone voor 2018)

Reageer op artikel:
iPhone X Plus: specs, release en actuele verwachtingen op een rij
Sluiten