Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 nov 2018

Teleurstellende verkoopcijfers iPhone XR? Pas op!

Analisten, geruchten, voorspellingen: het is elk jaar weer hetzelfde riedeltje rondom nieuwe iPhones. De ene bron is de andere niet. Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de verkopen van de iPhone XR vies tegen zouden vallen. 

‘Verkopen iPhone XR vallen tegen’

Analisten analyseren de leveranciersketen van Apple, en pogen zo dergelijke conclusies te trekken. Vaak worden daarbij anonieme bronnen en vage insiders aangehaald. Soms blijkt die informatie te kloppen, maar nog veel vaker wordt er hard geroepen om niks. Helaas zijn we dan alweer gefixeerd op het volgende sensationele gerucht.

Wanneer je terugkijkt, leer je alles met een flinke korrel zout te nemen. Vorig jaar kwam het grote nieuws naar buiten dat de verkopen van de iPhone X een stuk lager uit zouden vallen dan verwacht. Men wees als oorzaak meteen naar de hogere prijs.

Sterker nog, Nikkei bracht zelfs het nieuws dat Apple de productie ging halveren. Nikkei is het grootste economische dagblad ter wereld (!), dus dergelijke conclusies worden meteen zeer serieus genomen.

Klein detail: de publicatie zat er volledig, maar dan ook echt volledig naast. Apple verkocht namelijk juist meer iPhones, waarbij vooral de duurdere modellen het beter deden. Dat nieuws komt echter zelden voorbij, die daadwerkelijke cijfers.

Analisten en bakken zout

Toch was het onlangs dus weer raak. Nikkei beweerde op basis van ‘betrouwbare bronnen’ dat de verkopen van de iPhone XR enorm tegenvallen. Dat zou kunnen kloppen, maar op basis van voorgaande paniekberichten adviseren we je een flinke zak zout erbij te pakken.

De grote vraag is waarom analisten er zo faliekant naast kunnen zitten, zelfs zulke grote bladen. Dat komt vooral omdat ze hun conclusies baseren op zeer summiere informatie, vaak ook nog eens via-via.

Pak er bijvoorbeeld een leverancier van glas voor cameralenzen bij. Wanneer Apple daar 25 procent minder bestelt dan verwacht, dan trekken leveranciers al snel de conclusie dat er minder iPhones verkocht worden.

Apple heeft echter zelden één fabrikant voor componenten, dus het kan simpelweg zo zijn dat een andere fabrikant iets meer levert. Van analisten wordt echter wel verwacht dat ze ook op basis van gedeeltelijke informatie grootse conclusies trekken. Dus wordt dat risico maar genomen.

Het levert immers wel een hoop aandacht en clicks op, zeker als het om een gigantische naam als Apple gaat. Ook wij doen daar aan mee. Houd echter die berg met zout altijd bij de hand, want de realiteit is weerbarstig.

Reageer op artikel:
Teleurstellende verkoopcijfers iPhone XR? Pas op!
Sluiten