Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 jan 2019

Zeldzame misstap: Is de iPhone XR de oorzaak van Apple’s problemen?

Apple’s aandelen kelderden afgelopen week op een rap tempo. Daardoor zijn Google, Microsoft en Amazon nu meer waard. Dat kwam vooral door het slechte nieuws dat de techgigant zelf bracht. Tim Cook waarschuwde voor tegenvallende verkoopcijfers, waarbij vooral China roet in het eten gooide. Hier kun je meer over zijn verklaring lezen.

Verkoopcijfers Apple

Ook kwamen het vervangingsprogramma voor iPhone-batterijen voorbij, waardoor minder consumenten een nieuwe iPhones zouden kopen. Volgens een nieuw rapport van het doorgaans zeer betrouwbare Wall Street Journal is de iPhone XR echter de grote schuldige.

Het ‘budgetmodel’ moest de redding van Apple in markten als China worden. Consumenten konden na de peperdure iPhone X voor een lagere prijs hetzelfde moderne design scoren. Apple hoopte op flinke verkoopcijfers, en ook analisten waren optimistisch.

iPhone XR is problematisch

Het voornaamste probleem bleek in de praktijk alsnog het prijskaartje te zijn. Ja, de iPhone XR is maar liefst 25 procent goedkoper dan zijn grotere broers. De iPhone XS en iPhone XS Max dus. Maar dat is nog steeds veel te duur voor de meeste gebruikers. Juist in China, waar budgetmerken zegevieren, werd het gat daardoor alleen maar groter.

Het is nog veel te vroeg om de iPhone XR een regelrechte flop te noemen, maar de verwachten van Apple waren wel veel te rooskleurig. Los van hoe Apple uit dit matige kwartaal komt, is het duidelijk dat de techgigant vol heeft ingezet op een wapenfeit dat de verwachtingen niet waar wist te maken. Het is een zeldzame misstap, die je bij een bedrijf als Apple zelden ziet.

Toen de iPhone XR in oktober gelanceerd werd, deelde Tim Cook het volgende bericht tegenover zijn miljoenen volgers op het Chinese sociale netwerk Weibo: “Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen in China genieten van de nieuwe iPhone XR.” De focus lag vanaf het begin op dat toestel, zeker in die markt. De onderstaande data spreekt echter boekdelen.

Apple iPhone XR verkopen Chin

In de markt van heel veel voor heel weinig moet de gigant toch echt zijn meerdere erkennen in de Chinese giganten van deze wereld, voor wie de wereldwijde dominantie steeds meer begint te lonken.

Reageer op artikel:
Zeldzame misstap: Is de iPhone XR de oorzaak van Apple’s problemen?
Sluiten