Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 6 nov 2018

Benchmark wijst uit: iPhone Xr en iPhone Xs bijna identiek

Met de komst van iPhone Xs en Xs Max wist Apple haar eigen ruiten in te gooien bij een bepaalde groep mensen. Namelijk de groep mensen die geen zin heeft om meer dan €1000 uit te geven aan een smartphone. Iets wat Apple zelf ook zag en vervolgens met de iPhone Xr kwam, wat misschien wel de beste optie uit de line-up kan zijn van dit jaar. Iets wat door verschillende benchmark tests nog eens bevestigd wordt. De iPhone Xs en iPhone Xr zijn bijna identiek. 

iPhone Xr en Xs bijna hetzelfde

De iPhone Xr is gemaakt als zijnde Apple‘s budget model van dit jaar. En terwijl de €800 die hij kost niet echt onder de term budget valt, is het in tegenstelling tot de Xs en Xs Max toch echt zo. Apple heeft een goedkopere, simpelere variant van hun vlaggenschip geproduceerd. Eentje die het nog verdomde goed af weet te leggen tegenover zijn grotere broertjes in verschillende benchmark tests. Want waar de Xs en Xs Max in eerst instantie het krachtigst lijken, is dat helemaal niet het geval. Sterker nog: de iPhone Xr weet het, op het gebied van de processor, gewoon te winnen. En daar staan we toch best wel van te kijken.

iPhone Xr beter af tegenover Xs

We staan overigens niet te kijken van het feit dat de Xr beter presteert, dat is eigenlijk best logisch. Het toestel is voorzien van 3GB RAM geheugen en exact dezelfde A12 Bionic chip als de duurdere opties. Maar de Xr beschikt over een display met een lagere resolutie en heeft een grotere batterij. In tegenstelling tot de Xs (Max) weet de Xr het 19 minuten langer uit te houden met de batterij. Tel deze elementen bij elkaar op en het is helemaal niet zo gek dat het toestel beter uit de verf komt. Zelfs terwijl de Xs (Max) voorzien zijn van 4GB RAM, wat dus 1 GB meer is dan het budgetmodel.

Apple, wat doe je?

Het grote probleem van dit hele verhaal, wat we dus ook niet snappen, is wat Apple aan het doen is. Het verschil tussen een iPhone Xs (Max) en de iPhone Xr is minimaal. Van de camera, tot de batterij en, nu dus ook, de prestaties: het verschil is niet groot. Sterker nog: op twee van deze drie punten scoort het “budget” model beter dan de duurdere varianten. En dat snappen we niet zo goed.

iPhone Xs notificaties

Kort geleden hebben we een kritische blik geworpen op de laptop line-up van Apple, iets wat op dit moment ook een aardig zooitje is. Want waar Apple misschien meer opties begint aan te bieden, snappen we er als consument maar weinig van. Wanneer je niet zo veel waarde hecht aan een OLED scherm en je niet stoort aan een aluminium behuizing, waarom zou je dan in voor honderden euro’s meer neerleggen voor een iPhone Xs of Xs Max. En wanneer je daar wel waarde aan hecht moet je jezelf toch echt de vraag stellen: is dit het waard? Ja, de iPhone Xr is misschien wat lomp door zijn grootte en het gewicht, maar is dat die honderden euro’s waard?

Reageer op artikel:
Benchmark wijst uit: iPhone Xr en iPhone Xs bijna identiek
Sluiten