Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 25 sep 2018

Samsung van de troon: iPhone Xs Max heeft beste smartphonescherm

Het blijft een beetje Samsung versus Samsung gezien de Koreaanse fabrikant het scherm van de nieuwe iPhones maakt, maar toch heeft Apple een bijzondere prestatie neergezet. De iPhone Xs Max heeft namelijk het beste smartphonescherm ooit.

iPhone Xs Max verslaat Samsung Galaxy Note 9

Dat heeft DisplayMate bekend gemaakt. Dat is zo’n beetje de autoriteit op het gebied van schermen. Middels haast wetenschappelijke tests en vergelijkingen worden nieuwe smartphones beoordeeld.

Waar Samsung normaal de kroon spant, heeft Apple dit keer de prijs in de wacht gesleept. Dat blijkt uit een uitgebreid rapport van Dr. Raymond M. Soneira. Wat meteen opvalt, is dat het schermpaneel van de iPhone Xs Max een stuk helderder is dan de iPhone X.

Ook is de nauwkeurigheid van de kleuren sterk verbeterd. Dat is een knappe prestatie, want het scherm van de Xs Max is 22 procent groter dan dat van zijn voorganger.

Maar hoe zit dat dan bij de concurrentie? De iPhone Xs Max heeft een maximale helderheid van 725 nits, en een gemiddelde maximale helderheid van 660 nits. Ter vergelijking: bij de iPhone X lag dat nog gemiddeld op 634.

iphone Xs kleuren
iPhone X links, iPhone Xs Max rechts

De Galaxy S9 en Galaxy Note 9 komen maximaal op 710 nits uit, en gemiddeld 532 nits. Bovendien kom je enkel op die getallen uit wanneer je op beide toestellen een speciale modus aanzet, genaamd ‘hoge helderheid’. Daarbij gaat de kleurweergave er sterk op achteruit, waar de iPhone Xs Max accuraat blijft, ook bij een hoge helderheid.

Wat daarin ook het verschil maakt, is de reflectie. Bij de iPhone Xs Max ligt de maximale reflectie op 4.7 procent. Dat is een van de laagst gemeten reflecties in smartphones tot nu toe. Daar profiteer je als gebruiker bijvoorbeeld van wanneer je in de zon een boek probeert te lezen. Op de iPhone Xs Max dus.

Apple kalibreert elk schermpaneel individueel in de fabriek, en dat merk je volgens DisplayMate direct. De panelen mogen dan wel geproduceerd worden door Samsung, maar de kalibratie ligt toch echt in handen van Apple zelf.

iphone Xs kleuren

Sterker nog, DisplayMate concludeert dat de nauwkeurigheid van de kleuren praktisch perfect is. Beter dan elke andere smartphone, televisie, monitor of tablet op de markt. De iPhone Xs Max heeft een gemiddelde kleurfout/kleurafwijking van 0,4. Ter vergelijking: de Galaxy Note 9 komt op 0,9 uit.

Allebei fantastisch, maar er zit dus wel verschil tussen. De conclusie is duidelijk: Apple heeft op dit moment het beste smartphonescherm op de markt. Troeft Samsung Apple weer af met de Galaxy S10? Op basis van voorgaande jaren verwachten we van wel, maar het zal moeilijker dan ooit worden.

⬆️Check dit: Apple’s Tim Cook reageert op hoge prijzen iPhone Xs en iPhone Xs Max

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DisplayMate

Reageer op artikel:
Samsung van de troon: iPhone Xs Max heeft beste smartphonescherm
Sluiten