Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 3 okt 2018

Grote klachten over iPhone Xs en iPhone Xs Max blijven binnenstromen

Na elke lancering van een nieuwe iPhone duiken er onvermijdelijke schandaaltjes op, die vaak even snel weer verdwijnen. Ook dit keer heeft Apple met de iPhone Xs weer een aantal -gates te pakken. Zowel de iPhone Xs als iPhone Xs Max kampen met een aantal vervelende problemen.

Het goede nieuws is dat alles tot nu toe softwarematig lijkt te zijn. Oftewel: Apple kan de boel fixen met een ‘simpele’ software-update. iOS 12 is nog maar net uit, dus net zoals voorgaande jaren is het onvermijdelijk dat er nog wat kinderziektes in zitten. Ja, ondanks de maanden aan beta’s.

Chargegate

Ten eerste ontplofte afgelopen week chargegate. Het probleem is vrij simpel, en treft zelfs oudere iPhones. Steeds meer gebruikers melden online dat hun toestel soms opeens niet oplaadt, zelfs als de laadkabel er netjes in zit.

Soms hoeven gebruikers enkel het scherm aan te zetten om het probleem op te lossen, andere keren blijft het probleem hardnekkig. Draadloos opladen lijkt wel naar behoren te bewerken. Wil je het probleem in actie zien? Check dan de video in dit artikel.

Dit probleem is gelukkig al indirect erkend door Apple. iOS 12.1 komt namelijk gepaard met een fix voor deze bug, dus dan kunnen we chargegate voorgoed achter ons laten. Althans, laten we daar vanuit gaan.

Apple iphone xs

Antennagate 2.0

Ken je antennagate? Destijds hadden iPhones een beperkte ontvangst wanneer je ze op een bepaalde manier vast hield. Dat is nu niet het geval, maar dat maakt het probleem niet minder irritant.

Een aantal iPhone Xs- en iPhone Xs Max -gebruikers hebben sinds hun nieuwe toestel een slechtere ontvangst. Eens in de zoveel tijd kapt de verbinding er zelfs helemaal mee.

De oorzaak is nog niet geheel duidelijk. Het kan liggen aan Apple’s overstap naar nieuwe Intel-modems, of simpelweg het antenne-ontwerp van de nieuwe iPhones. In beide gevallen is de kans aanwezig dat dit probleem niet op te lossen is met een simpele software-update.

Een aantal gebruikers beweert ook last te hebben van beperkte bereik als ze op een wifi-netwerk zitten. Dat lijkt echter gelukkig wel een softwarematige bug te zijn, waarbij toestellen niet correct wisselen tussen 2.4GHz- en 5GHz-netwerken.

Apple iphone xs

Cameragate

Het derde en voorlopig laatste hardnekkige probleem is cameragate. Althans, wellicht is dit niet eens een bug, maar een feature. De situatie is relatief simpel: wanneer gebruikers een selfie nemen met hun iPhone Xs, lijkt iOS agressiever dan ooit hun huid zachter en schoner te maken.

Denk daarbij aan de beauty-modi die je kent van Aziatische fabrikanten als Huawei en Samsung. Het lijkt echter eerder een gevalletje van overmatige noise-reduction bij slecht licht.

Het zachtere resultaat komt voort uit de nieuwe Smart HDR-feature van de iPhone Xs en iPhone Xs Max. Verschillende frames worden gecombineerd om een betere foto te creëren met een realistischer contrast.

Omdat de feature korte metten maakt met te donkere schaduwen en te heldere focuspunten, lijken foto’s van bijvoorbeeld huid een stuk zachter te zijn. Lokaal contrast gaat verloren, iets wat evident is wanneer je inzoomt. Of het eindresultaat er mooier op wordt, is subjectief.

Het goede nieuws is dat je Smart HDR gewoon in de instellingen van de camera-app uit kunt zetten.

Reageer op artikel:
Grote klachten over iPhone Xs en iPhone Xs Max blijven binnenstromen
Sluiten