Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 31 dec 2018

‘Apple grijpt in: productie iPhone XS Max wordt gehalveerd’

Sinds Steve Jobs de allereerste iPhone in zijn handen hield, heeft Apple recordjaar na recordjaar geboekt. Nu lijkt het er echter sterk op dat daar een einde aan gaat komen, want analisten en investeerders van alle kanten verwachten voor het eerst serieus teruglopende verkoopcijfers van de nieuwste iPhones.

‘Apple snijdt in productie iPhone XS Max’

Apple heeft al de prijzen van de iPhone XS en iPhone XR in sommige markten verlaagd. Ook in Nederland is de iPhone XR sinds enkele dagen goedkoper als je een oude iPhone inruilt. Waar de eerste geruchten over tegenvallende verkopen nog weggewuifd werden, kunnen we er nu niet meer omheen: er lijkt serieus iets aan de hand te zijn.

Niet alleen analisten stellen hun targets bij, maar ook Apple zelf zal in het tweede kwartaal van dit fiscale jaar naar verluidt de productie van de iPhone XS Max halveren. Dan hebben we het over de periode van januari tot en met maart 2019.

Dat voorspelt Citi Research. Tegenover zijn cliënten voorspelt analist William Yang dat Apple de productie terug zal brengen naar 45 miljoen exemplaren voor die drie maanden. Citi Research is verre van het enige bedrijf dat zijn cliënten waarschuwt voor een flinke productie-terugloop.

Rosenblatt analist Jun Zhang waarschuwde onlangs zijn cliënten dat Apple minder iPhones gaat verkopen dan verwacht in de eerste maanden van 2019. In tegenstelling tot Citi Research verwacht Zhang echter dat Apple vooral zal snijden in de productie van de iPhone XR.

Reden tot paniek?

Het blijft lastig om hier iets zinnigs over te zeggen, gezien Apple zelf geen verkoopcijfers vrijgeeft. Hoe dan ook wordt het plaatje wel steeds duidelijker. Zelfs ook al gaat het om geruchten, dan zijn dergelijke geluiden vanuit de leveranciersketen en retail wel genoeg om voorzichtig een beeld te schetsen. En dat beeld vertelt ons dat de iPhone XS Max en iPhone XR het allesbehalve denderend doen.

Begrijp ons niet verkeerd: allesbehalve denderend is nog steeds fantastisch voor vrijwel elke concurrent van Apple. Met de geschiedenis van Apple wordt echter jaar op jaar enorme groei verwacht, zelfs als dat in de huidige krimpende markt niet altijd realistisch is. Ondertussen boeken partijen als Huawei en Xiaomi een topjaar, hier lees je hoe.

CNBC

Reageer op artikel:
‘Apple grijpt in: productie iPhone XS Max wordt gehalveerd’
Sluiten