Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 sep 2018

iPhone Xs (Max) Review roundup: leve de iPhone Xr?

Vanaf aankomende vrijdag kun je de iPhone Xs en iPhone Xs Max in Nederland verkrijgen. In Amerika mocht men al met het toestel aan de slag, met als resultaat de eerste uitgebreide reviews. Heeft Apple opnieuw goud in handen? We vatten de belangrijkste reviews voor je samen.

Een ding valt meteen op, ook als je vlug alle reviews door scant: het sentiment is overwegend minder positief dan vorig jaar, toen de iPhone X hoge ogen gooiden. We vatten de reviews voor je samen door de belangrijkste aspecten van de iPhone Xs en iPhone Xs Max langs te gaan.

Wil je de reviews compleet lezen? Check dan de links naar de volledige reviews onderaan dit artikel.

Design en schermpaneel

Het scherm van de nieuwe iPhones is volgens recensenten top, maar niet merkbaar beter dan de iPhone Xs. The Verge’s Nilay Patel zegt weinig van de 60 procent betere kleurweergave te merken. Maak je echter geen zorgen. Patel concludeert nog steeds dat het een van de beste smartphone-schermen van dit moment is.

Apple iPhone Xs Max

Ook Buzzfeed News deelt dat sentiment. John Paczikowski: “Het display is mooi, maar is het echte zwart echt zwarter dan op de iPhone X? Ik schaam me dat ik die vraag moet stellen.” Oftewel, het scherm is nog steeds fantastisch, maar verwacht geen grote upgrade ten opzichte van de iPhone X.

iPhone Xs Max amper geoptimaliseerd

Naast de iPhone Xs Max is er ook een grotere uitvoering beschikbaar, de 6.5-inch iPhone Xs Max. Het toestel heeft een prachtig OLED-scherm, maar volgens de recensies maakt iOS 12 er inefficient gebruik van. Oftewel: de software is amper geoptimaliseerd voor het grotere scherm.

Splitscreen is nog altijd niet mogelijk op iPhones, en ondanks de extra schermruimte komen er niet meer iconen bij. The Wall Street Journal benadrukt hierin dat Samsung verder is, met opties zoals picture-in-picture-video, waarbij je ook in andere apps video kunt blijven kijken. iOS kan dat ook, maar enkel op de iPad.

Apple iPhone Xs Max
De twee toestellen naast elkaar

Dat komt duidelijk naar voren in elke review: de iPhone Xs Max is enkel een grotere iPhone Xs, en benut niet echt het grotere scherm. Verwacht dus geen iPad Mini. Bovendien zijn de meeste apps van derde partijen ook niet geoptimaliseerd, of wordt het UI in sommige gevallen zelfs half verborgen achter de notch.

Het grotere scherm zorgt er overigens niet voor dat de iPhone Xs Max onhandelbaar is, zo concludeert Nilay Patel van The Verge: “De iPhone Xs Max is een stuk groter dan je denkt, maar niet onhandelbaar groot.” Joanna Stern van The Wall Street Journal is geen fan van het formaat, maar geeft ook toe kleine handen te hebben. De specificaties van de Max en de normale iPhone Xs zijn verder overigens identiek.

Camera blinkt uit, maar wint niet van Pixel 2 XL

De camera van de iPhone Xs en Xs Max wordt geprezen in vrijwel elke review, maar levert niet de grootste verbeteringen op die Apple wel claimde tijdens zijn onthulling. Oftewel, de nieuwe iPhones maken net zoals hun voorgangers gewoon erg mooie foto’s.

Volgens The Verge moeten de toestellen het echter wel geregeld afleggen tegenover de Google Pixel 2. Dat is zorgelijk, gezien de Pixel 3 en Pixel 3 over twee weken onthuld worden. Aan de andere kant hebben we het hier echt over een first world problem. Alle toestellen die we hier noemen maken schitterende foto’s.

Apple iPhone Xs Max
Prestaties in het donker (links de iPhone X)

Een concurrent waar de iPhone Xs en Xs Max het wel van winnen, is de Samsung Galaxy S9. “Het belangrijkste aan de camera is zijn snelheid. De app opent een stuk sneller dan je gewend bent, en een foto is daarmee veel sneller gemaakt. Ideaal voor snelle momenten waarop je actie vast moet leggen,” aldus Joanna Stern van The Wall Street Journal.

CNET is vooral te spreken over de nieuwe optie om het effect van de portretmodus achteraf aan te passen. “Het is niet zo indrukwekkend als een DSLR-camera, maar het komt verrassend dicht in de buurt.” Samsung deed het al eerder, maar volgens The Verge werkt het op de nieuwe iPhones beter.
Ook looft The Verge de prestaties in het donker. Daarin presteren de nieuwe iPhones dankzij Smart HDR een stuk beter dan hun voorgangers.

Face ID is (marginaal) sneller

Face ID is marginaal sneller dan vorig jaar, zo concluderen de meeste recensenten. Waar de tweede generatie van Touch ID aanzienlijke verbeteringen met zich meebracht, is dat bij Face ID niet het geval. Dezelfde beperkingen blijven aanwezig. Hieronder kun je zelf de snelheid bewonderen:

iPhone Xs Max Face ID

Batterij en accuduur

De iPhone Xs Max heeft een grotere batterij dan zijn kleinere broertje, en dat is volgens de review te merken. “De accuduur is beter dan Apple claimt. Ik kon er met gemak 12 uur mee doen, en daardoor hoefde ik mij geen zorgen meer te maken over opladen,” aldus The Verge. Wel blijft het volgens MKBHD schandalig dat je bij zo’n duur toestel geen snellader krijgt.

Tom’s Guide heeft een handige vergelijking tussen de accuduur van de iPhone Xs en iPhone Xs Max opgezet, ten opzichte van de concurrentie. Daarbij valt vooral op dat de iPhone Xs het niet spetterend doet.

iphone xs iPhone xs max accuduur

Conclusies: wacht op de iPhone Xr

Eigenlijk is elke recensent zeer te spreken over de nieuwe iPhones. Ze zijn weer een stukje beter dan hun voorgangers, maar het blijft een tussenjaar. Daarbij helpt het vooral niet dat de iPhone Xs en iPhone Xs Max erg prijzig zijn.

Daarom raden The Wall Street Journal en The Verge aan om tot oktober te wachten, wanneer de iPhone Xr uitkomt. Met dezelfde chip en een groter scherm dan de iPhone Xs is het maar de vraag waarom je 300 euro of meer uit zou geven voor de OLED-modellen.

Bron: The VergeCNETBuzzfeed News en The Wall Street Journal

Reageer op artikel:
iPhone Xs (Max) Review roundup: leve de iPhone Xr?
Sluiten