Gadgets 11 okt 2018 Ilona Braam

iPhone X vs iPhone Xs: vijf nieuwe features

Als je vorig jaar de omstreden iPhone X hebt gekocht, zal de stap naar een iPhone Xs niet zo vanzelfsprekend zijn. Je twijfelt waarschijnlijk of het nieuwe toestel met genoeg extra features komt om het de koop waard te maken. Stiekem vinden we dat je best nog een jaartje met je iPhone X vooruit zou kunnen, maar als je de twee toestellen wilt vergelijken zijn dit de vijf features die je met je iPhone X moet missen.

Krachtigere processor

Het grootste verschil tussen de iPhone X en iPhone Xs is waarschijnlijk de processor. Waar je X een A11 Bionic chip heeft, komt de Xs met een A12 exemplaar. Deze is sneller, efficiënter en krachtiger geworden en zou ervoor moeten zorgen dat er zuiniger met de batterij wordt omgegaan. Daarnaast zou de neural engine nu maar liefst 5 biljoen activiteiten per seconde kunnen verwerken, waar dat vorig jaar met de A11 maar 600 miljoen was. De chip heeft dus een behoorlijke stap vooruit gezet, maar je moet je bedenken of je games en apps op je iPhone X dusdanig langzaam en schokkerig verlopen dat je een upgrade nodig hebt.

iPhone Xs

Langere batterijlevensduur

De iPhone Xs komt met een iets kleinere batterij dan de iPhone X, maar deze zou dankzij de slimmigheid van de A12 Bionic chip toch langer meegaan.  Als je je altijd ergert aan het moeten opladen van je toestel, is dit misschien een reden om toch te upgraden. Doordat de chipset effïciënter omgaat met de batterij, zou deze bij de iPhone Xs een half uur langer meegaan. Als je voor de iPhone Xs Max gaat, zou je zelfs 90 minuten langer kunnen werken.

Sneller OLED display

Niet alleen de processor is sneller geworden, maar ook het display heeft een boost gekregen. Zowel de iPhone X als Xs komen met een 5,8 inch OLED display, maar deze zijn niet helemaal hetzelfde. Het nieuwe display is namelijk uitgerust met 120Hz touch sensing, wat betekent dat het display veel hectischer op zoek is naar nieuwe tactiele input. Hierdoor reageert het scherm ook een stuk sneller op je aanrakingen en wordt het interacteren met het toestel een stuk dynamischer. Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over een 120Hz verversingssnelheid, maar over de touch sensing feature.

iPhone XS

Meer camera foefjes

Ook qua camera opties heeft de iPhone Xs een boost gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Uiteraard werkt ook hier de Bionic chip weer aan mee en in combinatie met een snellere sensor krijgen je foto’s meer details in het licht en in de schaduw. Daarnaast worden er ook grotere pixels gebruikt, wat er weer voor zorgt dat je foto’s dynamischer worden en minder ruis krijgen als het wat donkerder is. Als je houdt van het bokeh effect zul je ook blij zijn om te horen dat je bokeh foto’s er nu nog professioneler uitzien. Daarnaast kun je het effect achteraf nog aanpassen, als je er toch niet helemaal tevreden mee bent.

Luidere speakers

Ook aan muziekliefhebbers is gedacht en de nieuwe iPhone is luidruchtiger dan ooit tevoren. De speakers zijn namelijk behoorlijk onder handen genomen en tegenwoordig kun je van een stereo effect genieten, terwijl je duidelijk de linker en rechter kanalen hoort. Daarnaast zouden de speakers ook voor een 25 procent hoger volume moeten zorgen, zodat je misschien zelfs helemaal geen externe speakers meer nodig hebt.

iPhone Xs

Een zesde feature die je bij de iPhone Xs krijgt is overigens een IP68 classificatie in plaats van IP67, wat ervoor zorgt dat je toestel nog beter tegen water kan. Het pakket aan features klinkt behoorlijk goed, maar het is natuurlijk aan jou of je je iPhone X ervoor wilt inruilen. Overigens zijn er ook in het Android kamp toestellen die het overwegen waard zijn. Zo moet Apple oppassen voor deze 5 iPhone Xs-killers.

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iPhone X vs iPhone Xs: vijf nieuwe features
Sluiten