Rutger Houweling
Rutger Houweling Smart Home 17 dec 2012
Leestijd: 9 minuten

iRobot Roomba 650: een stofzuigrobot die zichzelf omdoopt tot ideaal huisdier (review)

Stofzuigen is een taak die niet voor iedereen is weggelegd. Niet dat het moeilijk is, maar we hebben er gewoon geen zin in. Logisch, want er zijn veel leukere dingen te verzinnen zoals een kop espresso drinken met vrienden, een film kijken of een potje gamen. Wanneer het huis wordt gestofzuigd als we iets anders aan het doen zijn is dan ook meer dan welkom. De reden waarom wij de Roomba 650 van iRobot wel wilden testen. Dit is een stofzuigrobot die op een door jou geprogrammeerd tijdstip het hele huis stofzuigt zonder een plek over te slaan. “De Roomba komt om precies te zijn 3 keer op alle plekken van de vloer waardoor de gehele oppervlakte grondig wordt gereinigd,” aldus iRobot. Wij waren benieuwd dus lees hieronder onze ervaring.

Specificaties

Om te weten waar het bij de Roomba 650 over gaat beginnen we met wat specificaties. De Roomba 600-serie beschikt over AeroVac, een nieuwe technologie die de luchtstroom optimaliseert, waardoor de opvangbak minder vaak hoeft te worden geleegd. Alhoewel het handig is om de opvangbak na een zuigbeurt te legen zodat -ie nooit overvol is. De Roomba 650 is ook uitgerust met een verbeterd borstelontwerp waardoor veel (huisdier)haren makkelijk worden opgenomen en beschikt-ie over Dirt Detect. Dit laatste houdt in dat de stofzuiger plekken herkent waar extra veel vuil ligt waardoor-ie op die vieze plek wat langer blijft staan. Dit geeft de Roomba aan via een blauw lampje dat gaat branden. De grote borstel aan de onderkant wordt geassisteerd door een kleine zijborstel die o.a. stof in hoekjes naar de opvangbak begeleidt.

De Roomba 650 is op 7 verschillende tijdstippen per week te programmeren. Je kunt hem dus iedere dag op hetzelfde tijdstip laten stofzuigen, maar ook op verschillende tijdstippen óf als er niet iedere dag gestofzuigd hoeft te worden dan programmeer je gewoon minder tijdstippen. Werkt top! Verder weet de Roomba wanneer zijn batterij leeg is (na ongeveer 90 minuten) en keert dan automatisch terug naar zijn oplaadstation. Was-ie nog niet klaar met schoonmaken dan gaat de Roomba 650 na het opladen weer verder. Het oplaadstation moet alleen niet erg verschuild staan, want dan vindt de Roomba hem niet meer terug. Dit resulteert namelijk in een rondrijdende stozuigrobot die rondjes draait totdat de batterij leeg is. Hier hebben we wat mee moeten experimenteren. Zorg er dus voor dat het oplaadstation op een plek staat waar een vrije doorloop is. De Roomba 650 kan overigens ook met alleen de adapter worden opgeladen. Dan is het oplaadstation niet nodig.

Als laatste zat er een zogenoemde Virtual Wall in de doos. Dit apparaat(je) lijkt op het oplaadstation, maar werkt op 2 C alkaline batterijen. Hiermee blokkeer je een opening van 2 meter waardoor de Roomba 650 de geblokkeerde ruimte overslaat. Houd je bijvoorbeeld van een stoffige slaapkamer, zet hem dan in de deuropening van de slaapkamer.

Design

De ronde Roomba 650 heeft wel iets weg van een discus, alleen dan wat groter (43,2 x 12,7 x 45,7 cm) en wat zwaarder (6,4 kilogram). Wij vinden dat een apparaat als een stofzuiger niet alle kleuren van de regenboog moet hebben en waren dus blij dat er een zwart apparaat in de doos zat. Het bedieningspaneel bevindt zich aan de bovenkant en is subtiel afgewerkt met een gele cirkel. In het bedieningspaneel zit een grote aan- en uitknop met CLEAN erop. Deze knop wordt subtiel omringd door een zilverkleurige SPOT- en DOCK-knop. Verder zitten er een vijftal andere zwart gekleurde knoppen in het bedieningspaneel verwerkt waarmee je de klok en het programma instelt. Als laatste zit er aan de bovenkant een handig handvat verwerkt waarmee de Roomba makkelijk te vervoeren is.

Aan de voorkant van de Roomba zit een bumper verwerkt die enige speling heeft als ergens tegenaan gestoten wordt. Hierachter zitten de dieptesensoren verwerkt die de Roomba begeleiden. Aan de achterkant van de Roomba zit de uitschuifbare opvangbak die eruit geschoven kan worden middels het indrukken van de knop aan de bovenkant. In de onderkant – die je niet vaak ziet, maar niet onbelangrijk is – zitten 2 ‘grote’ wielen aan de zijkant en een klein draaiwieltje waarmee gestuurd wordt. Verder zit de grote borstel in het midden en zit er een kleine zijborstel rechts voorin om de grote borstel te ondersteunen. Bekijk de shots hieronder voor een indruk van het ontwerp.

Installatie en Gebruik

Bij nieuwe snufjes is het toch handig om eerst de gebruikershandleiding te raadplegen dus deden we dat maar braaf. Eigenlijk niet nodig, want de Roomba is zo geïnstalleerd. We moesten het treklipje van de accu verwijderen, een plek zoeken voor het zelfladende laadstation, de Roomba helemaal opladen en op de grote ronde CLEAN-knop drukken. Het programmeren van de Roomba 650 ging eveneens bijzonder makkelijk. De klok moesten we instellen via hoe kan het ook anders de CLOCK-knop. Deze knop houd je ingedrukt waarna je vervolgens via DAY, HOUR en MINUTE de tijd instelt. Het zuigprogramma instellen en bekijken gaat via de SCHEDULE-knop. Na het instellen van de tijd en het programma was het dan eindelijk tijd om de stofzuigrobot aan het werk te zetten.

Vol spanning lieten we de Roomba 650 ‘rustig’ het huis verkennen. Het huis bestaat overigens uit vier verschillende ruimtes inclusief een keuken. Alle ruimtes bevinden zich op de begane grond. Na ruim een uur stofzuigen – een logisch patroon is niet te ontdekken – was de Roomba weer op weg naar zijn dock. Omdat de Roomba niet echt een accessoire is die je in het huis tentoonstelt hadden we het oplaadstation/dock een plek gegeven die wat moeilijk te vinden was. Dat deze moeilijk te vinden was hebben we gemerkt, want de Roomba bleef, ondanks de knipperende DOCK-knop, maar rondjes rijden. Het is dus belangrijk om de Roomba op een plek met een vrije opening te stallen. Tijdens het proberen te ontdekken van een patroon kwamen we erachter dat-ie inderdaad op iedere plek 3 keer voorbij zuigt. Toen de stofzuigrobot weer in zijn dock zat was het tijd om het resultaat te bekijken. Met een paar dagen niet stofzuigen en een kat in huis moest het wel een behoorlijke hoeveelheid zijn. En ja, de Roomba had goed zijn best gedaan. Helemaal vol, inclusief een berg kattenharen. Het dock hebben we daarna een betere plek gegeven en werd bij de volgende zuigbeurt ook beter gevonden. Hier moet je dus een beetje mee experimenteren. Dit experimenteren geldt overigens ook voor de indeling van je huis. Het is niet handig als er kabels over de vloer liggen en als een lamp iets van de muur staat komt -ie hier ook niet achter. De Roomba stofzuigt dus niet alle plekken in het huis. Een kruimeldief als back-up kan daarom handig zijn.

Om de ‘Dirt Detector’ te testen hebben we een geroosterde boterham op de grond verkruimeld zodat het op één plek goed vies was. De Roomba ging deze plek inderdaad grondiger reinigen door er meer rondjes te draaien en gaf dit aan door een brandend Dirt Detect-lampje. Voor dezelfde plek hebben we ook de SPOT-knop getest. Wanneer je de SPOT-knop indrukt zuigt de Roomba binnen een diameter van 1 meter en gaat vervolgens weer terug naar de plek waar de ‘spot’-reiniging begonnen is. Ook dit werkt prima. Hetzelfde geldt voor de ‘Virtual Wall’. We vonden dat de Roomba niet meer de slaapkamer in mocht en sloten deze ruimte niet af met een deur maar met het meegeleverde apparaatje. Tijdens een stofzuigbeurt ging de Roomba 650 inderdaad de slaapkamer niet meer in.

Check hieronder een korte presentatie van een rondzuigende Roomba 650

Het is aan te raden om de Roomba zo te programmeren dat -ie het huis stofzuigt wanneer je niet thuis bent. Vooral omdat-ie nog best wat geluid maakt. Niet zoveel als een normale stofzuiger (hangt waarschijnlijk ook weer van het soort af), maar wij hadden verwacht dat-ie stilletjes door het huis zou schuiven. Als laatste merkten we dat het verstandig is om de opvangbak regelmatig te legen. Vooral als je een huisdier hebt ligt er continue een grote hoeveelheid stof en haren in het huis. Onderhoud is ook essentieel, want als er iemand in het huis last heeft van het verliezen van lange haren worden deze om de borstel heen gedraaid. De borstels en het voorwiel moeten dan ook regelmatig haar- en stofvrij worden gemaakt.

Conclusie

Samengevat heeft deze stofzuigrobot zich in een korte tijd omgedoopt tot ons ideale huisdier. Na wat experimenteren met het interieur en het oplaadstation vindt de Roomba 650 zich een goede weg door het huis en zorgt voor een schone vloer. Toch vervangt -ie niet de stofzuiger in zijn geheel, omdat de Roomba 650 niet ieder hoekje bereikt. Zie het daarom meer als een tablet. Geen volledige vervanger. Wij snappen dat je geen zin hebt om nog een opbergplek voor een grote stofzuiger te zoeken als je ook de Roomba in huis hebt rijden dus een oplossing kan een kruimeldief zijn.

Wat krijg je dus voor 429 euro? Voor dit bedrag hoef je zelf nooit meer te stofzuigen en heb je altijd een schone vloer. De batterij hoef je ook nooit zelf op te laden, omdat de Roomba slim genoeg is om zelf naar zijn dock te gaan wanneer de batterij (bijna) leeg is. Was-ie nog niet klaar met cleanen dan gaat de stofzuigrobot na het opladen weer verder. Al met al zijn wij er dan ook erg tevreden over de Roomba 650. Een gadget als dit was voor ons weer totaal wat anders dan camera’s en smartphone’s en is het goed om te zien dat ook schoonmaaktechnologie verder ontwikkeld wordt. Ons leven wordt er in ieder geval weer wat gemakkelijker door. Ben je geïnteresseerd en een stofzuigrobot van iRobot? Check dan hier hun site voor meer specs en andere modellen.

Wij horen graag als je iets mist in deze review. Laat het ons dan hieronder weten in de commentbox of stuur een mail naar [email protected]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iRobot Roomba 650: een stofzuigrobot die zichzelf omdoopt tot ideaal huisdier (review)
Sluiten