Noah Korevaar
Noah Korevaar Elektrische auto's 24 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Ontslagronde: is de toekomstdroom van Apple Car en Project Titan dood?

De toekomstdroom van een glanzend witte Apple Car op je oprit is steeds verder weg. Althans, dat lijkt er sterk op. Apple heeft zojuist 200 werknemers van zijn zelfrijdende auto-project ontslagen. Het geheime project werd intern Project Titan genoemd.

Apple Car en Project Titan

We lezen al jaren over Apple’s vermeende plannen om de autoindustrie te veroveren. Apple Carplay is daar slechts het begin van, want naar verluidt werkt de techgigant in het geheim al jaren aan een zelfrijdende elektrische auto.

Een woordvoerder van de techgigant heeft het nieuws tegenover CNBC bevestigd. Het gaat om een “re-focus”, waarbij “sommige groepen naar andere projecten binnen het bedrijf worden overgeplaatst.”

Ontslagrondes, interne onenigheid en problemen teisteren het project al sinds het grote publiek van het bestaan van Project Titan afweet. Dan hebben we het ondertussen over alweer vijf jaar geleden.

Apple Car Auto dood

Slecht nieuws en goed nieuws

Voor de diehard fans kwam het echte slechte nieuws al in 2017. Toen meldde de New York Times dat Apple zijn focus had verschoven naar het bouwen van een autonome shuttle voor zijn werknemers op het Apple Park. Dat klonk al meteen al minder als de verwachte revolutie in de autoindustrie.

Toch bleef de hoop leven, dankzij verse geruchten. Apple nam in augustus bijvoorbeeld Tesla engineering Vice President Doug Field aan, overigens tevens een ex-medewerker van Apple zelf. Hij kreeg de leiding over Project Titan. Afgelopen december werd ex-Tesla designer Andrew Kim ook nog eens ingelijfd.

Daarnaast bedrukte Tim Cook onlangs nog tijdens interview dat machine learning en autonome auto’s zeer belangrijk zijn voor de toekomst van Apple. Dat klinkt iets ambitieuzer dan wat shuttles om je medewerkers van A naar B te brengen…

Deze kersverse ontslagronde van 200 medewerkers lijkt echter slecht nieuws voor de fans die hoopten op een Apple Car. Op de schaal van Apple is een ontslagronde van 200 medewerkers echter allesbehalve desastreus. Je weet nooit waar Apple achter de schermen mee bezig is. “We blijven geloven in de enorme potentie van autonome systemen,” aldus Apple tegenover CNBC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNBC

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Ontslagronde: is de toekomstdroom van Apple Car en Project Titan dood?
Sluiten