Is deze gigantische Bitcoin-fraude de oorzaak van de koersval?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2Figyibhdntpe.jpg)
Het feit dat de Bitcoin sterk in waarde daalt is voor veel analisten opvallend. In de zoektocht naar oorzaken voor de koersval stuit men nu op een bizar fraudecomplot. Men raakt ervan overtuigd dat een gigantisch Chinees piramidespel de oorzaak voor de crisis is. Het enge is dat het einde nog niet in zicht is. Wij zetten de zaak op een rij.
Is de koersval voor de Bitcoin te verklaren?
Zoals altijd is de koers van een investering (zoals de Bitcoin) een kwestie van vraag en aanbod. De koersval is dus te verklaren door toenemend aanbod, aangezien de vraag redelijk stabiel is. Het vreemde is dat er geen dwingende redenen lijken te zijn waarom men nu ineens massaal Bitcoin zou moeten kopen. Het uitstel van de SEC om te beslissen over Bitcoin ETF’s wordt genoemd, maar dat ligt niet in lijn met eerdere reacties van de markt. Die reageerde namelijk nauwelijks op de voorlaatste afwijzingen. Ook de toenemende bemoeienis van belastingdiensten wordt als verklaring gegeven. Deze was echter a. al langer bekend en b. gericht op het verleden. Wie verder speurt naar een oorzaak komt op het bizarre verhaal van PLUS Token. Een Chinees piramidespel waar naar schatting 70.000 Bitcoin (BTC) in verdwenen is.
Wat is Plus Token?
Voor zover nu bekend is Plus Token in mei 2018 gestart. Het investeringsschema is opgebouwd uit vier lagen, waarbij elke bovenste laag een % van de opbrengsten van de lagen eronder krijgt. Uiteraard waren de beloften over deze ‘high yield investment’ niet van de lucht. Zoals zo vaak bij piramidespelen begon het gemor toen de laatste investeerders niet (meer) uitbetaald kregen. De Chinese politie heeft de oprichters zo’n 2 maanden geleden in de kraag gevat en hen wacht forse gevangenisstraffen.
Hoe zorgt Plus Token voor de koersval?
Bij de politie-acties en andere onderzoeken is een aantal wallets bekend geworden. Vanaf deze adressen blijkt ‘men’ vanaf eind juli flinke sommen Bitcoin op de markt te dumpen. Wie ‘men’ is blijft vooralsnog een mysterie. De transacties worden in bulk gedaan, waardoor de wallet-adressen van individuele transacties worden afgeschermd. Frequente en grote dump van Bitcoin (gesproken wordt over 1.000 BTC per transactie) kan zeker leiden tot koersval en onzekerheid.
Is het einde van de dump en koersval in zicht?
Het enge is dat het einde helaas niet in zicht is. Naast Bitcoin heeft men ook grote hoeveelheden Altcoins in bezit. Zo schat men ten minste 800.000 Ethereum (ETH) en onbekende hoeveelheden Eos (EOS) en andere munten. Daarnaast staat dit piramidespel niet op zichzelf. Recent kwam oprichter Justin Sun van Tron (TRX) zelfs onder vuur te liggen voor zijn vermeende betrokkenheid bij een ander piramidespel. Wie de ontwikkelingen wil volgen kan het beste het laatste nieuws en de koersen nauwlettend volgen.
Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?
Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.
Dit verslag is gebaseerd op de bevindingen die onderzoeker Dovey Wan op Twitter deelt. Bij de bevindingen zijn diverse bronnen vermeld.
4. A security audit firm Peckshield has done a graph analysis of the money flow from PlusToken’s wallet in early July, and figured out abt total ~1000 has gone into Bitrrex and Huobi. So basically the sells off has started around early July pic.twitter.com/uDXw1vt38t
— Dovey Wan ? ? (@DoveyWan) August 14, 2019