Daniel Koster
Daniel Koster 2 nov 2016

Is malware écht zo gevaarlijk als Black Mirror laat zien?

Black Mirror staat bovenaan onze mustsee mindf*ck series Dat komt mede door aflevering drie van het derde seizoen. Wij zullen je, zonder spoilers, vertellen waarom deze aflevering ons wederom aan het denken zette.

De derde aflevering van Black Mirror: wow

In de derde aflevering, ‘Shut Up And Dance’, volg je Kenny. Via malware wordt de webcam van zijn computer gehackt. Op die manier worden er allerlei beelden van hem opgenomen en persoonlijke data van hem buitgemaakt. Dit is gevoelige informatie waardoor ‘ie door het vuur gaat om het verspreiden hiervan tegen te houden. En dat gebeurt ook..

Realistisch?

Dan nu onze vraag. Kan iemand via malware zoveel over je te weten komen? Je weet wellicht dat malware via het internet op jouw computer terecht kan komen. Dat kan op allerlei manieren, zoals het klikken op een geïnfecteerde banner, openen van een schadelijke e-mail-bijlage of het downloaden van een torrent.

Je online leven buitgemaakt

De malware nestelt zich dan op jouw computer en kan allerlei narigheid veroorzaken. Je kunt denken aan het overnemen van je webcam, maar ook het uploaden van jouw wachtwoorden naar diegene die de malware heeft verspreid. Zodoende kunnen we onze vraag met ‘ja’ beantwoorden. Het is mogelijk dat allerlei persoonlijke informatie wordt buitgemaakt.

The cloud is the limit?

Dat wist je wellicht wel. Maar hoe ver kan dat dan gaan? Dat wordt op een indrukwekkende manier in de desbetreffende aflevering van Black Mirror weergegeven. Geloof ons, die video gaat héél ver. Wanneer jij ‘m bekijkt heb je pas door hoe groot het risico is dat wij online lopen.

Leer iets van deze aflevering!

De moraal van dit verhaal is dan ook dat je écht moet oppassen met wat je op het internet doet. Echter moet je je ook realiseren dat jouw online leven je offline leven kan infiltreren. Dat is dan ook de reden dat Mark Zuckerberg zijn laptopcamera afplakt. You never know who’s watching..

Zorg er dus voor dat jij je online gedraagt. Dat betekent dat je dingen die privé zijn ook daadwerkelijk in een omgeving uitvoert waar niemand kan meekijken. Niet voor je laptop of voor je smartphone dus. Dat betekent ook dat je geen illegale activiteiten op het internet onderneemt die je in je dagelijkse leven ook niet zou ondernemen.

Je online leven achter slot en grendel

Er zijn ook allerlei manieren om een stokje voor malware te steken. Zo is het goed oppassen voor Mactans, is deze tool tegen ongewenste gasten een aanrader en het lukraak klikken op hyperlinks niet slim. Je bent gewaarschuwd. Thanks Black Mirror, wat ben je toch tof!

Reageer op artikel:
Is malware écht zo gevaarlijk als Black Mirror laat zien?
Sluiten