Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Space 19 mrt 2020

Thuiswerken, quarantaine en meer: NASA’s maatregelen om coronavirus uit ruimte te houden

Ondanks dat op veel plekken op aarde de tijd even stil lijkt te staan, gaat die in de ruimte gewoon door. Zo bereidt NASA zich voor op aankomende ruimtemissies naar onder andere het International Space Station (ISS).

De missies gaan vooralsnog gewoon door, maar het is uiteraard belangrijk dat de astronauten geen ziekten mee de ruimte in nemen. Daarom stelt NASA bepaalde procedures in werking om dit te voorkomen.

NASA heeft een actieplan voor pandemieën als deze

Op veel plekken in de wereld neemt de ernst van COVID-19 toe. Veel van ons (hopelijk iedereen) treffen maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen of te voorkomen. Zo ook NASA, die voor een situatie als deze een intern ”response framework”heeft. Dit plan bepaalt hoe de organisatie omgaat met bijvoorbeeld een pandemie als deze.

In het actieplan staan vier gedetailleerde stadia beschreven. Elk van deze stadia leggen uit hoe de organisatie in een situatie als deze met medewerkers omgaat. Zo staat er bijvoorbeeld vastgelegd in welke mate medewerkers vanuit huis werken, hoeveel toegang er is tot de NASA-faciliteiten, hoe vergaderingen en events vorm worden gegeven, en hoe veel reizen is toegestaan.

NASA COVID-19 coronavirus
Russische ISS crew (Afbeelding: ANP / EPA / Yuri Kochetkov)

Hoe COVID-19 werken bij NASA beïnvloedt

Op dit moment is in twee NASA-centra het veiligheidsniveau naar het derde stadium getild. Dit geldt voor iedereen en zorgt er voor dat alleen personeel dat essentieel is voor de volgende ruimtemissie de NASA-faciliteiten mogen betreden.

NASA’s Johnson Space Center bevindt zich op dit moment in het tweede stadium van het actieplan. Dit centrum gaat over de ISS en overziet ook de ruimtevaart waarbij astronauten betrokken zijn. Het tweede stadium houdt onder andere in dat medewerkers die vanuit huis kunnen werken aangemoedigd worden dat te doen, fitness centra gesloten worden, vergaderingen virtueel plaatsvinden, en ook hier alleen personeel essentieel voor de ruimtemissie de NASA-faciliteiten mag betreden.

NASA ISS coronavirus
Een foto van de aarde en sterrenhemel, geschoten vanuit de ISS (Afbeelding: ANP / NASA / AFP)

Astronauten altijd in quarantaine voor lancering

Om er voor te zorgen dat astronauten geen insecten, beestjes of ziekten mee de ruimte in nemen heeft NASA een zogenaamde ”health stabilization” in werking. Dit is een twee weken durende quarantine voor astronauten voordat ze de ruimte in worden gelanceerd. Het bedrijf gebruikt deze quarantaine al jaar in jaar uit, lang voordat het coronavirus zijn intrede deed. De quarantaine zorgt er voor dat de crew van een raket geen ziekte ontwikkeld of oploopt vlak voor lancering.

Ondanks dat de aankomende lanceringen door lijken te gaan is het afwachten of dit ook daadwerkelijk het geval is. De verdere verspreiding van het coronavirus speelt een sleutelrol in deze beslissingen.

Reageer op artikel:
Thuiswerken, quarantaine en meer: NASA’s maatregelen om coronavirus uit ruimte te houden
Sluiten