Rutger Houweling
Rutger Houweling Home 23 aug 2012

iTeufel Air: een draadloze speaker met stijl (review)

Draadloos muziek streamen naar je speakers wordt steeds populairder. Je bent ook niet cool meer wanneer je geen draadloze speaker in je collectie hebt als merk in de audiomarkt. De draadloze speaker van Teufel is de iTeufel Air en wij werden in de gelegenheid gesteld om deze mooie Hifi stereo luidspreker te testen. Mooi is bij speakers niet goed genoeg, want het gaat om de prijs–kwaliteitsverhouding. Wij wilden die “hoogwaardige 2-kanaals uitrusting plus ingebouwde subwoofer voor krachtige bas”, zoals de iTeufel zich presenteert wel even testen.

Specificaties

Voordat we onze ervaringen met de iTeufel Air met jullie willen delen eerst even een korte intro met wat specs. De iTeufel bestaat uit een 2x 2-kanaals luidspreker + een ingebouwde 130mm subwoofer. Samen hebben ze een vermogen van max. 100 watt. Het frequentiebereik van deze speakers loopt van 65 tot 20000 Hz en is de crossover frequentie 2200 Hz. De draadloze verbinding gaat via Airplay. Dit is geïntegreerd in iTunes, zodat ook de Windows-apparaten muziek kunnen streamen naar de iTeufel Air. Wat handig voor de energiebesparing is, is dat wanneer je de iTeufel Air niet gebruikt deze na 20 minuten automatisch op stand-by(0,5 watt) springt. Hierdoor gebruik je veel minder energie. De speaker is nog wel via Airplay te vinden dus als je weer muziek wilt luisteren, springt -ie automatisch weer aan. Heb je een kamer van 25 m²? Top! Kamers zijn namelijk tot 25 m² goed te vullen met geluid. Grotere ruimtes zijn geschikt, alleen wordt het dan echt achtergrondgeluid (mits je er natuurlijk naast staat).

Design

Aangezien een speaker vaak onderdeel is van je meubilair is het design niet geheel onbelangrijk. Tenminste dat vinden wij. De vraag is natuurlijk of Teufel dit ook vindt en daarom hun ontwerpers overuren laten maken totdat het perfect ontwerp op papier staat. Na de iTeufel Air uit de doos te hebben gehaald dachten we ‘NICE, die willen we wel in ons huis hebben staan’! Het rustige design straalt een tijdloze speaker uit. De voet van de iTeufel is alleen iets minder. Het heeft een mooie chromen kleur en is goed weggewerkt onder de speaker, maar hij is van plastic. Aangezien het een chromen kleur is zouden wij voor een aluminium voet kiezen. Dat is toch net iets strakker.

De afmetingen zijn 17,5 x 43,5 x 27cm en weegt 5,70 kg. Wanneer je de speaker dus op een andere plaats in je huis wilt hebben is ie goed vervoerbaar. Op de aflopende bovenkant zitten 3 kleine chromen knoppen verwerkt. Hiermee kun je de iTeufel aan- en uitzetten en het volume harder en zachter zetten. De volumeknoppen zul je waarschijnlijk niet heel veel gebruiken aangezien je de muziek via je je smartphone, tablet of computer zult bedienen. Achterop zit de setupknop, de powerconnector en een 3,5″ line. De 3,5″ line is eventueel handig als er geen verbinding via Airplay mogelijk is, maar dit zal niet vaak voorkomen.

Al met al is het dus een mooi en neutraal design. Wij zouden hem graag in ons huis hebben staan en wij denken dat -ie in ieder interieur prima past. Zelfs op kantoor kan het een topper zijn. Bekijk hieronder een verzameling foto’s van de iTeufel Air.

Installatie en gebruik

De installatie ging niet heel gemakkelijk. Je hebt in ieder geval het instructieboekje nodig (of je moet heel veel ervaring hebben met draadloze speakers). Eerst moesten we de powerknop een aantal seconden indrukken, waarna vervolgens de setupknop een paar seconde ingedrukt moest worden. Daarna verscheen de iTeufel Air bij de draadloze netwerken en was de verbinding zo ‘gepiept’. Via iTunes selecteer je de iTeufel in je Airplay en geniet je binnen een paar seconde van je favoriete muziek.

Wanneer je dit via de computer doet ontstaat er wel een klein probleem: je bent niet meer verbonden met het internet. Je moet de speaker dus toevoegen aan je router. Dit doe je door in je browser 192.168.1.1 te typen, waarna je vervolgens een aantal aangegeven stappen doorloopt. Hiermee laat je hem verbinden met je eigen WI-FI netwerk. Probeer wel direct het juiste wachtwoord in te typen, want daarmee voorkom je wat irritatie. Je moet dan namelijk de set-up opnieuw uitvoeren. Dat was bij ons het geval.

Het was dus even puzzelen, maar met het instructieboekje moet het prima lukken.

Geluid

Yes, we zijn bij het belangrijkste onderdeel aangekomen: ‘hoe is de kwaliteit van het geluid?‘. Om te beginnen is het geluid degelijk. Dit komt vooral doordat de lage tonen niet geheel zuiver zijn en bij een hoog volume de hoge tonen ook wat aan de scherpe kant zijn. Waarschijnlijk gebruik je de iTeufel niet zo vaak op zijn volume-max, want er komt flink wat volume uit. Met verjaardagsfeestje-gepraat zal de iTeufel geen probleem hebben om er bovenuit te komen. Je kunt er ook je vervelende buren mee pesten, maar dit raden wij af. Genieten van je muziek staat te allen tijde voorop en dat kun je zeker met de iTeufel Air. De vervormingen zijn dan ook niet extreem schokkend, maar wel het benoemen waard. Luister je muziek op een normaal volume en je hebt een topper in huis.

Conclusie

We moeten concluderen dat de iTeufel Air de test goed heeft doorstaan. De “hoogwaardige 2-kanaals uitrusting plus ingebouwde subwoofer voor krachtige bas” is niet helemaal rechtvaardig, maar een goede voldoende scoort deze mooie speaker wel. Draadloos muziek luisteren via je smartphone, tablet of computer is echt ideaal. Het enige dat nog draadloos moet gaan is de elektriciteit, zodat de lelijke zwarte kabel ook niet meer weggewerkt hoeft te worden. De iTeufel Air is niet groot waardoor -ie ook goed in je slaapkamer past. Films en games worden dus ook verrijkt met het geluid van de iTeufel Air.

Voor een verkoopprijs van € 499,99 is de prijs–kwaliteitsverhouding dik in orde. De kleine mankementen in de lage en hoge tonen kunnen vergeten worden, want als je echt optimaal geluid wil bij een Airplay speaker dan zul je iets meer geld moeten betalen. Wil jij dus je muziek draadloos afspelen op een mooie speaker en is degelijk geluid prima? Dan is dit een topper voor je.

Kopen doe je via de site van Teufel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iTeufel Air: een draadloze speaker met stijl (review)
Sluiten