Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 15 okt 2012

Jabra HALO2: een draadloze bluetooth headset met een goed design en zuiver geluid (review)

Een tijdje geleden kregen we al de gelegenheid om een product van Jabra te testen. Toen ging het om de Jabra SOLEMATE, een bluetooth speaker met een degelijk geluid. Deze keer hebben we de HALO2 van Jabra mogen testen. Dit is een draadloze bluetooth headset. Jabra claimt dat dit een headset is voor de echte audiofielen dankzij de AM3D Virtual Surround Sound en Power Bass. Nu voelen wij ons echte audiofielen dus waren wij extra gedreven om dit ‘goede geluid’ te checken.

Specificaties

De Halo2 beschikt over Bluetooth 3.0 en kan gekoppeld worden met bijvoorbeeld een mobiele telefoon, tablet, laptop of MP3-speler. Dankzij de techniek Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) is het mogelijk om de muziek met de headset te bedienen terwijl het wordt afgespeeld via een ander apparaat, zoals een smartphone. Speel je je muziek af die geen bluetooth heeft? Geen probleem. De headset wordt geleverd met een 3,5mm audiokabel waarmee apparaten gekoppeld kunnen worden. De luidsprekers in de headset zijn voorzien van AM3D Virtual Surround Sound 2.0 en Power Bass en hebben een Hifi frequentiebereik.

De headset is tevens niet alleen geschikt om muziek mee te luisteren, maar ook om mee te bellen. Er zitten twee microfoons in de headset verwerkt die voorzien zijn van Noise Blackout. Ook maken de microfoons gebruik van Digital Signal Processing (DSP)-software om achtergrondgeluid en echo’s te onderdrukken. De batterij kun je opladen via de meegeleverde adapter of USB-kabel. Met een volle batterij kun je zo’n 8 uur bellen of muziek luisteren en heeft -ie een standby-tijd van ongeveer 13 dagen. Prijs? Het verschilt per winkel, maar gemiddeld gezien kost de Halo2 zo’n 95 euro.

Design

Met een gewicht van zo’n 80 gram is dit een bijzonder lichte koptelefoon. De Halo2 is verkrijgbaar in het mat-zwart met een zilveren rand rondom de oorkussens en een witte uitvoering. Wij kregen de witte tot onze beschikking. Op het eerste oog heeft de headset een wat moderne uitstraling. Dus niet van die grote oorkussens die we in de meeste koptelefoons terug zien. Het lijkt er dan ook op dat de Halo2 van de linker speaker naar de rechter speaker 1 rechte lijn is, zoals een haarband. Gelukkig is dit niet het geval en hebben de oorkussens een iets bredere vorm dan de hoofdband. Hierdoor ziet -ie er wat futuristisch uit, maar wel te gek. Aan de buitenkant van de rechter oorkussen zit de volumeregelaar die door middel van een touch-beweging bediend wordt. Ook zit hier een ronde knop in geïntegreerd, waarmee je oproepen kun opnemen of je muziek aan- en uit kunt zetten. De binnenkant van de Halo2 is zwart fluweel en aan de rechterkant is de batterij + bluetooth indicator subtiel weggewerkt.

Voor de grote hoofden onder ons zijn beide oorkussen tot 10 klikken uit te schuiven. Het is sowieso handig om hem even uit te schuiven voor gebruik, zodat je ziet welke speaker op welk oor moet. De batterij en bluetooth indicator zit altijd aan de rechterkant en kan dus ook dienen als hulpmiddel. Het meest unieke aan het design is dat -ie inklapbaar is. Hierdoor wordt de Halo2 omgetoverd tot een compact model die prima in je binnenzak te vervoeren is. Wanneer je hem inklapt schakelt -ie zichzelf ook uit. Als je de Halo2 weer openklapt schakelt -ie automatisch aan en zal de koptelefoon ook direct op zoek gaan naar bekende bluetooth-apparaten. Al met al is Jabra er goed in geslaagd om een mooie koptelefoon te ontwerpen. Vooral het gewicht en de mogelijkheid om hem in te klappen is erg prettig. Alleen moeten we toch zeggen dat we de Halo2 niet snel in het openbaar zouden dragen. Rondfietsen of door de stad lopen zullen wij er niet mee doen. Misschien met de zwarte-versie, maar die hebben we niet in het echt kunnen bewonderen. Het is meer koptelefoon die je thuis op hebt terwijl je bijvoorbeeld aan het koken of aan het werk bent. Ideaal om muziek te luisteren of te bellen tijdens het snijden van je groenten (we moeten natuurlijk gezond eten). Bekijk je de shots hieronder voor een indruk van het ontwerp.

Installatie en gebruik

Zoals bij de specificaties al duidelijk werd gemaakt, is deze speaker aan iedere muziekspeler te koppelen. Dit kan namelijk via bluetooth, een 3,5mm kabel of USB. Zorg overigens dat de Halo2 eerst volledig is opgeladen. Dit duurt zo’n 2 uur. Op papier lijkt het aansluiten via bluetooth de lastigste dus die lichten wij graag nog even toe. Wanneer de headset helemaal uitgeklapt is gaat het blauwe lichtje automatisch branden. Vanaf nu is het apparaat te koppelen aan je muziekspeler of telefoon. Zoek hem even op via je BT-instellingen. De configuratie duurt echt maar een paar seconden, stel hem vervolgens in als audioapparaat en de Halo2 is verbonden. Super easy, toch? Luister je geen muziek via je telefoon dan is de MultiUse optie een topper. Je kunt de Halo2 namelijk aan 2 BT-apparaten tegelijk koppelen. Hierdoor kun je muziek luisteren via je laptop, maar ook een oproep beantwoorden. Tijdens het telefoneren wordt de muziek automatisch gepauzeerd en na de beëindiging van het gesprek gaat de muziek weer verder. Dit werkte overigens top.

Zoals we al aangaven is de volume te regelen via aanraking. Veeg op de rechterspeaker naar beneden of naar boven om het geluid zachter of harder te zetten. Werkt erg goed en is gemakkelijk. Het begint kouder te worden dus het is prettig dat de touch ook werkt met handschoenen. En ja hoor, de bediening was bestendig voor onze handschoenen. Een nummer op pauze zetten doe je via de ronde knop. Hiermee beantwoord of beëindig je ook een oproep. Aangezien je het volume kunt bepalen en je een nummer op pauze kunt zetten is het inderdaad mogelijk om je muziek dankzij Audio/Video Remote Control Profile te bedienen, zoals Jabra dat zegt. Dit is alleen wel wat karig. Navigeren tussen nummers zou nog chiller zijn. Er zit altijd wel een nummer in je playlist waar je op dat moment geen zin in hebt. Als laatste zit de Halo2 zeer comfortabel door de fluwelen hoofdband en de zachte oorkussens.

Geluid

Yes, tijd om die AM3D Virtual Surround Sound en Power Bass te testen. Wat wij graag willen is de headset opzetten en vervolgens zo min mogelijk, maar het liefst niets meer horen van wat er verder om je heen gebeurt. Dit laatste is niet het geval bij de Halo2, maar veel van je omgeving hoor je niet. De speakers in de headset zorgen voor een mooi gevormd geluid die je oren best blij maken. Het is allemaal niet te luid, maar eerder helder en zuiver. Ook wanneer de koptelefoon op zijn aller hardst staat wil je de Halo2 niet z.s.m. afzetten omdat het geluid niet aan te horen is. Die AM3D Virtual Surround Sound doet dus goed zijn best. Het kan nog beter, maar voor zo’n 95 euro heb je best wat kwaliteit in huis.

Om de Power Bass te testen hebben we wat hiphop met flinke bass door de speakers gepusht. Wat je niet wil met flinke bassen is dat ze enorm gaan overheersen. Ze moeten subtiel hoorbaar en ook voelbaar zijn. De Power Bass van de Halo2 zorgt hiervoor. Een subtiele bass die prettig klinkt. Zelfs op een laag volume is de bass prima hoor- en voelbaar. Al met al zijn wij erg tevreden over het geluid die de Halo2 produceert. Wij zijn ook positief verrast. Doordat de oorkussens wat smaller zijn dan we gewend zijn van koptelefoons dachten we dat achtergrondgeluiden goed hoorbaar zouden zijn.

Met de Halo2 kun je niet alleen muziek luisteren, maar ook bellen. De 2 ingebouwde microfoons moeten daarvoor zorgen. Hier is niets op aan te merken. Na een paar telefoongesprekken in huis en buitenhuis werd aangegeven dat wij prima te horen waren en ook de andere kant van de lijn was goed te horen. Toch belangrijk als je ervoor kiest om de koptelefoon ook buitenshuis te dragen.

Conclusie

Geconcludeerd zijn wij positief gestemd over de Halo2 van Jabra. Door zijn futuristische design ziet -ie er anders uit dan andere koptelefoons en voor ongeveer 95 euro worden je oren voorzien van goed geluid. Of de headset bedoeld is voor de echte audiofielen dat weten we niet. Een audiofiel zal zich eerder in een iets hoger segment storten. De Halo2 is vooral bedoeld voor iedereen die graag via bluetooth muziek wil luisteren en fatsoenlijk geluid wilt. Het hoeft niet superieur te zijn, zoals bijvoorbeeld de QuietComfort koptelefoon van Bose. Hier betaal je dan ook 3 x zoveel voor. Plus dat je er ook mee kunt bellen is mooi meegenomen.

Interesse? Bekijk hier waar je de Halo2 kunt kopen. Verder horen wij graag als je iets mist deze review. Laat het ons hieronder weten in de commentbox.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Jabra HALO2: een draadloze bluetooth headset met een goed design en zuiver geluid (review)
Sluiten