Jabra SOLEMATE: een draagbare bluetooth speaker met degelijk geluid (review)

Jabra, die we voornamelijk kennen van de headphones, heeft haar stereo-portfolio uitgebreid met de draagbare bleutooth speaker, de SOLEMATE. Ze moesten ook wel, aangezien steeds meer mensen muziek luisteren met hun smartphone. Deze speakers zijn alleen niet optimaal, dus een draagbare ‘versterker’ is welkom. In een eerder artikel gaven wij al aan dat de SOLEMATE op 31 augustus op de IFA is gepresenteerd en dat wij in het bezit zijn van een exemplaar. Jabra claimt dat de speaker een compacte, robuuste en stoere speaker met een indrukwekkend geluid is. Maar is het geluid wel zo indrukwekkend en is de speaker wel zo robuust en stoer? Wij zochten het uit!

Specificaties

Voordat we onze ervaringen met de Jabra SOLEMATE met jullie delen, eerst de gebruikelijke samenvatting van de specificaties. Het is namelijk altijd goed om te weten wat er nou achter dat uiterlijk schuilt. De SOLEMATE bestaat uit 3 voorwaartse speakers (2 tweeters en een 2-inch subwoofer). Samen komen ze tot een max. volume van 120 db (op een afstand van 0.5m). De draadloze verbinding komt tot stand via Bluetooth 3.0. Tegenwoordig bezit iedere smartphone en laptop over bluetooth dus dat moet geen probleem zijn. Toch geen bluetooth? De SOLEMATE heeft aan de onderkant een audiokabeltje van 3,5 millimeter waarmee apparaten gekoppeld kunnen worden. Helaas beschikt de speaker niet over AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile). Hierdoor is het niet mogelijk om de muziek via de speaker te bedienen (alleen het volume via 2 knoppen aan de bovenkant). Dit kan soms irritant zijn als je muziekbron een paar meter verderop ligt. Maar goed, een beetje lichaamsbeweging kan geen kwaad.

‘De SOLEMATE bestaat uit 3 voorwaartse speakers (2 tweeters en een 2-inch subwoofer). Samen komen ze tot een max. volume van 120 db (op een afstand van 0.5m).’

Design

Aangezien een draagbare speaker voornamelijk bedoelt is om overal mee naar toe te nemen, moet -ie er goed uitzien en ook praktisch zijn. Je wilt niet dat je buddies in het park bij je weglopen, omdat je een lelijke speaker tevoorschijn haalt. Hiervoor hoef je met de SOLEMATE niet bang te zijn, maar super awesome ziet -ie er ook niet uit. De inspiratie van het design is terug te zien in de naam. De onderkant van de speaker is namelijk een zool, waardoor het apparaat wel iets weg heeft van een Dr. Martens schoen. De rubberen zool is trouwens ook om praktische redenen onder de speaker gezet. Het idee is dat de zool de trillingen van de subwoofer dempt en dat -ie daardoor niet van de tafel af trilt.

‘De onderkant van de speaker is namelijk een zool, waardoor het apparaat wel iets weg heeft van een Dr. Martens schoen.’

Verder is het design compact en solide. Met afmetingen van 172mm x 62mm x 70mm en een gewicht van 610 gram is de SOLEMATE makkelijk vervoerbaar. Op de bovenkant zitten 3 knoppen waarmee je het volume kunt bepalen, het niveau van je batterij kunt checken en een oproep kunt beantwoorden. Deze knoppen zijn subtiel in het design verwerkt. Aan de linkerzijkant (hangt er natuurlijk wel vanaf hoe de speaker voor je staat) is een lus bevestigd waarmee je de speaker kunt dragen. Aan de rechterkant zit een mini-USB-ingang, een 3,5mm-ingang, de aan- en uitknop en 2 lampjes die het niveau van de batterij + de bluetooth connectie aangeven. Aan de onderkant van de zool is op een handige manier een 3,5mm kabel weggewerkt zodat je deze altijd bij je draagt.

Al met al een compacte speaker die niet heel mooi, maar ook niet heel lelijk is. Wij zouden hem gerust willen showen bij onze buddies, maar verwachten geen jaloerse reacties. Tenminste, wat het design betreft.

Installatie en gebruik

Zoals bij de specificaties al duidelijk werd gemaakt, is deze speaker aan iedere muziekspeler te koppelen. Dit kan namelijk via bluetooth, een 3,5mm kabel of mini-USB. Het aansluiten via Bluetooth lijkt op papier de moeilijkste verbinding dus die leggen wij even uit. De aan- en uitknop kun je ook nog iets verder omhoog duwen (zie 1 van de foto’s hierboven) waardoor de bluetooth verbinding wordt geactiveerd. Via de muziekspeler kun je bij bluetooth-verbindingen de Jabra SOLEMATE configureren en gebruiken als audioapparaat. Wij hebben het geprobeerd met een laptop en smartphone en bij beide apparaten ging het super easy. Het wordt je overigens nog makkelijker gemaakt met de Engelstalige audioinstructie. Een robot-achtige mannenstem vertelt je wanneer de speaker klaar is om verbonden te worden met de muziekspeler en wanneer de verbinding daadwerkelijk tot stand is gebracht. De stem doet dit overigens best hard en iedere keer wanneer -ie is verbonden. Na een tijdje is dit behoorlijk irritant. Misschien is er een mogelijkheid om dit uit te zetten, maar die hebben wij nog niet gevonden.

‘Een robot-achtige mannenstem vertelt je wanneer de speaker klaar is om verbonden te worden met de muziekspeler en wanneer de verbinding daadwerkelijk tot stand is gebracht.’

Als je met je smartphone muziek aan het luisteren bent via de SOLEMATE is het natuurlijk lastig om oproepen aan te nemen. Jabra heeft bedacht dat dit met de speaker moet kunnen. Wij probeerden het uit en moeten bekennen dat die best een toffe feature is. Wanneer je wordt gebeld schakelt de SOLEMATE de muziek uit en kun je opnemen via de middelste knop bovenop het apparaat. Door de ingebouwde microfoon kun je handsfree een gesprek voeren. Ideaal voor tijdens het koken. De microfoon is trouwens zo ingebouwd dat de ander zichzelf niet via de speaker hoort. Na de beëindiging van het gesprek gaat de muziek ook gewoon weer verder.

Geluid

Yes, tijd om het ‘indrukwekkende geluid’ te testen! Waar veel speakers voor zakken is het behouden van de zuiverheid bij de hardste tonen. 120 db is een behoorlijke volume, maar dan moet het wel zuiver klinken. Binnen dit onderdeel zakt ook de SOLEMATE. Wanneer je de muziekspeler en de speaker op zijn max. zet gaat -ie inderdaad hard, maar de tonen worden te scherp. Om een verjaardagsparty in het park te voorzien van geluid is deze speaker dus niet geschikt. Gelukkig is het helemaal niet nodig om de speaker op zijn max. te zetten. Als je bijvoorbeeld in de tuin zit of rustig met wat vrienden in het park ligt is achtergrondmuziek meer dan top. Binnen dit onderdeel slaagt de SOLEMATE wel. De 2 tweeters zorgen bij een normaal volume voor een prima geluid, wat je ook van een 180 euro kostende speaker kan en moet verwachten. De woofer ondersteunt de tweeters op een degelijke wijze. Hiermee bedoelen wij dat de subwoofer niet nadrukkelijk aanwezig is, maar ook weer niet te weinig. Het bassgehalte is dus voldoende.

‘De 2 tweeters zorgen bij een normaal volume voor een prima geluid, wat je ook van een 180 euro kostende speaker kan en moet verwachten.’

Een nadeel van een speaker in de buitenlucht is dat je te maken hebt met wind en zand. Jabra heeft daarom een speciale beschermhoes ontwikkeld die de speaker beschermt tegen de weersomstandigheden, maar de helderheid en zuiverheid van het geluid worden behouden. Je verliest er dus geen kwaliteit mee. Wij hebben de speaker op een warme dag meegenomen naar het strand en Jabra maakt haar woorden waar. Het is inderdaad een ideale beschermhoes. De hoes is sowieso handig voor het vervoeren van de de speaker. Je wilt natuurlijk niet dat het zand in je tas alsnog zorgt voor een vervuilde SOLEMATE.

Conclusie

Wij moeten concluderen dat de SOLEMATE de test prima heeft doorstaan. Het geluid is niet indrukwekkend, maar wel goed voor een draagbare bluetooth speaker. Compact en robuust is de speaker zeker. Ondanks de wat vreemde zool ziet het design er goed uit en is er goed nagedacht over kleine details zoals de 3,5mm kabel en de beschermhoes. De prijs kan echter wel eens voor moeilijkheden zorgen. De adviesprijs is namelijk € 179,-. Dit zit precies tussen het dure en goedkope segment in. Het hangt er dus vanaf hoeveel waarde je over hebt voor een draagbare bluetooth speaker. Met het prima geluid en de functies die het biedt is het voor de SOLEMATE een redelijke adviesprijs. Wij zien hem nog liever iets goedkoper, omdat het apparaat de zuiverheid niet haalt op het maximale volume. Een volle batterij gaat overigens zo’n 8 uur mee, dus je zult niet snel zonder muziek zitten. Dat is zeker niet onbelangrijk!

Interesse? Bekijk hier waar je de speaker kunt kopen.

Reageer op artikel:
Jabra SOLEMATE: een draagbare bluetooth speaker met degelijk geluid (review)
Sluiten