Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 11 okt 2017

Jack Ma: 10 dingen die je niet wist over de excentriekeling achter AliExpress en Alibaba

AliExpress is ontzettend populair, maar toch heeft Alibaba-oprichter Jack Ma het lang niet altijd even makkelijk gehad. We vertellen over zijn opmerkelijke leven aan de hand van tien interessante feiten.

Jack Ma: een opmerkelijk leven

In 1999 richtte de Chinese zakenman Jack Ma, Alibaba op. Een website voor Chinese bedrijven waarmee zij hun waren ook buiten de landsgrenzen konden verkopen. Een gouden idee, want inmiddels is de Alibaba Group uitgegroeid tot een miljardenbedrijf en doen ze veel meer dan alleen het verbinden van bedrijven en consumenten.

Eén belangrijk ding is in al die tijd hetzelfde gebleven, want Jack Ma staat nog steeds aan het hoofd van de organisatie. De ondernemer is tegenwoordig actief als bestuursvoorzitter van het bedrijf dat in 2016 een winst boekte van 11,1 miljard. Dankzij Alibaba is hij nu de op één na rijkste Chinees, maar de weg naar de top kende nogal wat gaten en kuilen.

Jack Ma AliExpress Alibaba

Zijn studietijd verliep alles behalve vlekkeloos

Wil je wat bereiken, dan moet je goede cijfers halen en doorstuderen tot je studieschuld tegen de plinten klotst. Althans dat is wat we in Nederland denken. Jack Ma bewijst dat je geen voorbeeldstudent hoeft te zijn om te slagen. Zowel op de basisschool als op het Chinese equivalent van het voortgezet onderwijs faalde hij meerdere malen. Slechte cijfers en mislukte examens voerden de boventoon.

Ook het vervolg verliep stroef. Zo werd hij naar eigen zeggen tot tien keer toe afgewezen voor Harvard. Wat hier wel uit duidelijk wordt, is dat Jack Ma geen opgever is. Ook toen hij jong was, had hij de sterke drang om te leren. Zo fietste hij vanaf zijn twaalfde iedere dag veertig minuten naar de stad om rondleidingen te kunnen geven aan toeristen. Hij deed dit acht jaar lang op vrijwillige basis, om zo zijn Engels te verbeteren.

Jack Ma AliExpress Alibaba

2. Zelfs fastfoodrestaurants wilden hem niet aannemen

De aanhouder wint altijd en dus behaalde ook Jack Ma uiteindelijk zijn diploma. Omdat hij zelf geen idee had wat hij wilde doen met zijn leven, solliciteerde hij voor dertig verschillende banen. Met weinig succes, want Jack kreeg hetzelfde aantal afwijzingen. Zelf KFC wilde hem niet hebben. Uit een groep van 24 sollicitanten was hij namelijk de enige die geen contract aangeboden kreeg.

3. Hij begon zijn carrière als docent

Na alle tegenslagen werd zijn harde werk uiteindelijk toch beloond. Met een diploma van de Hangzhou Teachers Universityop zak, kreeg hij een baan aangeboden als Engels docent. Ditmaal was hij juist de enige die de baan wél kreeg en liet daarmee ongeveer vijfhonderd andere kanshebbers achter zich. Een vetpot was het alleen niet. Jack Ma verdiende zo rond de 120 renminbi, wat gelijkstaat aan ongeveer 12,50 euro per maand.

Jack Ma AliExpress Alibaba

4. Hij ontdekte het internet in 1995 en kwam zo op het idee voor zijn eerste bedrijf

Als docent Engels beheerste Ma deze voor hem vreemde taal tot in de puntjes. Dit opende deuren voor hem en hij belandde zo als tolk in Seattle. Hier kwam Jack voor het eerst in aanraking met het internet. Wat hem opviel is dat er bitter weinig Chinese websites waren. Daarom besloot hij om China Pages op te zetten en het internet naar zijn thuisland te halen.

5. Zijn eerste bedrijf werd verre van een succes

Het internet was de toekomst en dus dacht Jack Ma met China Pages goud in handen te hebben. Hij leende tweeduizend dollar van een vriend en ging aan de slag. Hij bouwde een server in zijn appartement en maakte gebruik van een ouderwetse inbelverbinding. Hier lag meteen het probleem, want het duurde daardoor tot wel drie uur om een pagina te laden. Toch wilde zijn concurrent China Telecom geen risico nemen en besloot om in China Pages te investeren.

Jack Ma AliExpress Alibaba

Jack Ma kreeg 185.000 dollar om zijn bedrijf te moderniseren, maar er bleken nogal wat haken en ogen aan de deal te zitten. Het was meer een overname dan een samenwerking en dus verloor Ma bijna al zijn zeggenschap. Dit was voor hem geen optie en besloot om te vertrekken. Gelukkig was het Chinese Ministerie van Buitenlandse Handel en Economie geïnteresseerd in zijn diensten.

6. Hij kondigde Alibaba aan tijdens een meeting in zijn kleine appartement

In 1999 durfde Jack Ma het weer aan om een eigen bedrijf te beginnen. Hij bleef bij het internet en vond achttien vrienden bereid om hem financieel te helpen. Met een startkapitaal van zestigduizend dollar begon hij Alibaba. De aankondiging vond plaats in zijn kleine appartement in Guangzhou, die hij vastlegde op videoband. Inmiddels is het bijna niet meer voor te stellen dat het miljardenbedrijf Alibaba ooit zo begonnen is.

Jack Ma AliExpress Alibaba

7. Alibaba maakte in de eerste drie jaar één dollar winst

Toen Ma met zijn bedrijf begon had hij amper geld, geen technologie en eigenlijk niet eens een plan. Door de beperkte middelen moest hij slim te werk gaan. Dit lukte uiteindelijk niet altijd even goed. Zo wilde Ma te snel groeien en moest hij meerdere malen mensen ontslaan om te overleven. Tegen het einde van 2002 was Alibaba sterk gegroeid, maar was er pas één dollar winst gemaakt.

8. De beursgang van Alibaba was een enorm succes, maar toch had Ma er spijt van

In 2014 ging Alibaba de beurs op en brak meteen een record. Nog nooit was er een bedrijf dat zo veel aandelen verkocht. Zelfs Facebook en Visa kwamen niet aan het zogenaamde IPO record van 25 miljard. Een groot succes, maar toch was Ma er zelf niet blij mee. Hij vond het verschrikkelijk dat de hele wereld constant kon meekijken en gaf aan dat hij, als hij terug in de tijd zou kunnen gaan, deze beslissing graag ongedaan had gemaakt.

Alibaba Jack Ma

9. Jack Ma is een echt podiumbeest

Hij mag uitzien als een verlegen zakenman, maar onder zijn uiterlijk schuilt een ware entertainer. Met zijn bedrijf blijft hij liever uit de spotlight, maar zelf zoekt hij het podium maar al te graag op. Zo vierde hij in 2009 het tienjarig bestaan van Alibaba door The Lion King na te spelen. Tijden het bedrijfsfeest van dit jaar verkleedde hij zich als Michael Jackson en gaf hij samen met een een groep achtergronddansers een showtje weg.

10. Ma stopte als CEO omdat hij zichzelf te oud vond en richt zich nu op maatschappelijke problemen

In 2013 besloot Jack Ma om zijn functie als CEO neer te leggen. Hij was toen 48 jaar oud en vond zichzelf niet jong genoeg meer om zo’n snel groeiend bedrijf te leiden. Hoewel hij nog steeds actief is als bestuursvoorzitter, ligt zijn focus nu ergens anders.

Jack Ma AliExpress Alibaba

Hij gebruikt zijn kennis en middelen tegenwoordig om problemen in China aan te pakken. Hij richt zich vooral op vervuiling en voedselveiligheid. Ook heeft hij een eigen stichting, genaamd JackMaFoundation, die ze richt op onderwijs. Inmiddels heeft hij 2,4 miljard dollar gedoneerd en is hij de grootste filantroop van China.

Check hier hoe je gratis producten op AliExpress kunt scoren, of bewonder onze wekelijkse lijst met toffe AliExpress-gadgets en koopjes.

Dit artikel verscheen als eerste op Manners.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jack Ma: 10 dingen die je niet wist over de excentriekeling achter AliExpress en Alibaba
Sluiten