Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 10 sep 2019

Jack Ma vertrekt als topman Alibaba: zijn verhaal in een notendop

Een van de belangrijkste zakenmensen in Azië gaat met pensioen, ook al is hij pas 55. Jack Ma nam dinsdag afscheid van zijn kind Alibaba, dat hij twintig jaar geleden oprichtte. Zijn vermogen wordt tegenwoordig geschat op ongeveer 38 miljard euro. Of Ma echt vertrekt, of dat hij achter de schermen een flinke vinger in de pap houdt, is niet duidelijk.

Jack Ma en het succes van Alibaba

Ma Yun, zoals Jack Ma eigenlijk heet, was opgeleid als leraar Engels. Toen internet in de kinderschoenen stond, leerde hij websites bouwen. Daarmee verdiende hij wat geld. Op 35-jarige leeftijd begon hij Alibaba, een online marktplaats, vanuit zijn appartement in zijn geboortestad Hangzhou. Alibaba groeide als kool. Het kreeg een eigen betalingsdienst, Alipay, kreeg een eigen clouddienst en het bedrijf breidde uit naar andere landen.

Alibaba heeft tegenwoordig een geschatte marktwaarde van ongeveer 500 miljard dollar. Het staat daarmee op gelijke hoogte met onder meer Facebook. Ma is het uithangbord van het nieuwe Chinese bedrijfsleven.

Van negen tot negen

Ma is ook kleurrijk. Hij houdt ervan om te zingen, bracht een eigen single uit en speelde een rol in een kungfufilm. Ma stond ook bekend om het keiharde werkschema dat hij zichzelf en zijn personeel oplegde. Ma ging, net als veel andere Chinese ondernemers, uit van het ‘996’-systeem. Mensen moesten van 09.00 uur tot 21.00 uur werken, en dat zes dagen per week.

Jack Ma Alibaba
Alibaba mede-oprichter Jack Ma (Bron: Stringer / AFP)

De toekomst van Alibaba ligt nu in handen van Zhang Yong, die buiten China Daniel Zhang wordt genoemd. Hij komt voort uit het bedrijf zelf. Hij leidde dochters Taobao en Tmall. Zhang bedacht onder meer de Chinese uitverkoopdag ‘Singles Day’. Elk jaar op elf november kunnen Chinese jongeren vieren dat ze vrijgezel zijn door spullen bij Alibaba te kopen. Vorig jaar verdiende Alibaba zo 28 miljard euro op één dag.

ANP

Reageer op artikel:
Jack Ma vertrekt als topman Alibaba: zijn verhaal in een notendop
Sluiten