Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 11 jul 2019

Deze robotarm maakt rolstoelgebruikers een heel stuk minder afhankelijk

Vaak realiseren mensen zich niet hoe geweldig de features van hun eigen lichaam eigenlijk wel niet zijn. Veel dingen beschouwen we als vanzelfsprekend en je beseft je pas hoe gelukkig je moet zijn met een gezond lichaam, wanneer bepaalde functies beginnen uit te vallen. Zo kunnen mensen om verschillende redenen bijvoorbeeld in een rolstoel belanden. Niet alleen wordt mobiliteit dan een probleem, maar vaak kun je dan ook allerlei alledaagse dingen ook niet meer doen zoals een glas van het aanrecht pakken. Kinova Robotics zet zich in om deze mensen te helpen en hun nieuwe Jaco robotarm is al een grote stap in de goede richting.

Robotarm als rolstoel-extensie

De Jaco robotarm is speciaal ontwikkeld voor rolstoelgebruikers en kan aangesloten worden op de accu van de rolstoel zelf. Vervolgens kunnen gebruikers het ding bedienen met dezelfde knoppen, waar ze normaal gesproken al de rolstoel mee bedienen. De robotarm werkt dus alleen met elektrische rolstoelen, maar mogelijk ontwikkelen ze in de toekomst een systeem met een losse accu voor normale rolstoelen.

robotarm Jaco Kinova Robotics

Extra hulp in de hoogte

Door Jaco te koppelen aan een rolstoel, krijgen gebruikers opeens een stuk meer mogelijkheden. De robotarm is uitgerust met drie verschillende vingers, die zo’n 6 graden kunnen draaien. Hiermee kunnen rolstoelgebruikers, die vaak de hoogte missen om bepaalde alledaagse taakjes uit te voeren, weer allerlei dingen zelf doen. Denk bijvoorbeeld maar aan het openen van een deur of het pakken van iets dat normaal gesproken te hoog zou zijn. Die zelfstandigheid is erg belangrijk en daarom wordt Jaco ook vol enthousiasme ontvangen.

Geen goedkope oplossing

Zo heeft de robotarm al een 11 jarig meisje met spinale musculaire atrofie blij gemaakt, dat met Jaco weer voor haar paarden kon zorgen op de boerderij van haar ouders. Ook lijken gebruikers redelijk snel het besturen van de arm op te kunnen pakken. Onlangs wist een zevenjarige tijdens een beurs binnen no-time de arm te gebruiken om een glas mee op te pakken en eruit te drinken. Het probleem is echter dat Jaco met een prijskaartje van 35.000 dollar komt. Daarom focust Kinova Robots zich op markten waar de arm bekostigd zou kunnen worden door de verzekering. In veel landen is dat echter niet het geval, hoewel het bedrijf goede moed houdt dat verzekeringen in zullen zien dat de arm noodzakelijk is en ook kosten zou kunnen besparen van bijvoorbeeld verzorgers.

Goedkoper model

Omdat het ding zo duur is, zijn ze wel bezig met het ontwikkelen van een goedkoper model. Hierdoor zouden meer gebruikers met de robotarm aan de slag kunnen. Het nadeel is natuurlijk wel dat er features ingeleverd moeten worden om de kosten laag te houden. Zo zou een goedkopere versie waarschijnlijk langzamer worden en een lager gewicht aankunnen. Overigens kunnen mensen in een rolstoel sowieso een stuk meer, dan je zou denken. Zo laat de kunstenares Sue Austin zien dat je met een rolstoel ook gewoon kunt duiken.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Deze robotarm maakt rolstoelgebruikers een heel stuk minder afhankelijk
Sluiten