Ilona Braam
Ilona Braam Elektrisch 13 sep 2017

Jaguar E-type Zero: jaren zestig klassieker met een snufje futurisme

Als je denkt aan hoe de wereld er over bijvoorbeeld twintig jaar uit zal zien, heb je waarschijnlijk een scène uit een science-fiction film voor je, waarin alles er strak en duidelijk technisch geavanceerd uitziet. Hoewel Jaguar voor technologische vooruitgang is probeert de automaker toch ook nog vast te houden aan de klassieke dingen van vroeger met hun karakteristieke uiterlijk. Met de Jaguar E-Type Zero wordt duidelijk getoond dat moderne technologie niet per se ook in een modern jasje gegoten hoeft te worden.

Gebaseerd op de mooiste auto in de wereld

Zoals je waarschijnlijk al vermoedde is de E-Type Zero gebaseerd op de klassieke Jaguar E-Type uit de jaren zestig. Het is niet vreemd dat Jaguar dit model heeft gekozen om opnieuw te introduceren. De auto werd namelijk door Enzo Ferrari zelf uitgeroepen tot de mooiste auto in de wereld. Sinds de jaren zestig heeft de auto echter een behoorlijke innerlijke transformatie ondergaan met de toevoeging van het woord Zero. Deze verwijzing naar “zero emission” is maar één woord, maar het heeft behoorlijke consequenties voor de E-Type.

Jaguar E-Type Zero

Actieradius van 270 km

Met de 40kWh batterij en elektrische motor gaat de nieuwe E-Type van 0 naar 100 km per uur binnen 5.5 seconden en wordt er in totaal 220kW aan power gecreëerd. Verder is de batterij goed voor 270 km aan Jaguar plezier voordat je de auto weer moet opladen. Dit kun je beter ‘s avonds doen, aangezien het zes tot zeven uur duurt voordat je weer een volle batterij hebt.

Jaguar E-Type Zero

 

Jaguar E-Type Zero is retro-futurisme ten top

De Jaguar E-Type Zero heeft zijn officiële debuut gemaakt tijdens het JLR Rech Fest in London. Daar was de auto het ultieme voorbeeld van retro-futurisme met de nostalgische carrosserie gecombineerd met de nieuwe LED koplampen en digitale instrumenten. De Zero is één van de eerste stappen in het plan van Jaguar Land Rover om tegen 2020 alleen nog auto’s met een elektrische aandrijflijn te produceren. De eerder aangekondigde Jaguar I-Pace EV valt hier ook mooi onder.

Jaguar E-Type Zero

Mogelijk meer retro Jaguars

Wat er nu precies gaat gebeuren met de auto is nog niet zeker. Jaguar beschrijft het idee dat de Zero representeert als een concept. Van de auto zelf vindt de automaker dat het geen concept genoemd kan worden, aangezien het gewoon een elektrische versie is van een bestaand model. Mochten er veel mensen geïnteresseerd zijn in het rondrijden in zulk soort modellen, zal Jaguar hier in de toekomst gehoor aan geven.

Naast Jaguar heeft ook Aston Martin plannen voor het overstappen op elektrische auto’s. Vanaf midden 2020 begint de automaker met het produceren van 100 procent hybride auto’s. Vervolgens zal in het volgende decennium een kwart van alle Aston Martins volledig elektrisch zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Jaguar E-type Zero: jaren zestig klassieker met een snufje futurisme
Sluiten