Ilona Braam
Ilona Braam Cars 30 jun 2017

Jaguar Land Rover brengt autonome auto’s naar de stad

Het idee van de zelfrijdende auto is niet nieuw en onderzoekers zijn al jaren bezig om de technologie gebruiksklaar te krijgen. Het ziet ernaar uit dat Jaguar Land Rover één van de eerste zal zijn, die een volledig autonome auto op de wegen zal zetten met de Range Rover Sport. Als deel van het UK Autodrive onderzoeks- en ontwikkelingsproject wordt hard gewerkt aan de zogenaamde Autonomous Urban Drive technologie. De laatste testen worden nu uitgevoerd op gesloten wegen, waarna het  project in de zomer van 2018 afgerond zal worden.

Autonomous Urban Drive technologie voor geselecteerde omgevingen

Bij het testen van de Autonomous Urban Drive technologie werkt Jaguar samen met Tata Motors’ European Technical Center en Ford. Onder andere wordt gekeken naar mogelijkheden om auto’s onderling te laten communiceren. De bedoeling is om de technologie op niveau vier te krijgen wat betreft de autonomie. Dit houdt in dat het voertuig in bepaalde omgevingen, zoals dorpen en steden, geheel zelfstandig kan rijden. Hierbij is het voertuig in staat om met zaken zoals verkeerslichten en rotondes om te gaan.

Jaguar Land Rover autonoom

Waarom zelf rijden als je altijd een chauffeur paraat hebt

In de toekomst zal autorijden er op deze manier heel anders gaan uitzien. Net zoals wat we nu doen met met een navigatiesysteem vul je dan voor vertrek de plaats van bestemming in. Maar in plaats van te luisteren naar een begeleidende stem terwijl je rijdt, wordt je door een onzichtbare chauffeur automatisch naar je eindbestemming gebracht. Het systeem bepaalt zelf de beste route aan de hand van binnenkomende verkeersinformatie van onder andere aangesloten voertuigen.

Jaguar Land Rover Autonomous Urban Drive

Autonomie op verschillende niveaus

Hoewel Jaguar Land Rover zich inzet om volledig autonome auto’s te ontwikkeling, houdt het bedrijf wel rekening met de wensen van al zijn mogelijke klanten. Om deze reden worden ook semi-autonome systemen ontwikkeld, voor automobilisten die (nog) niet klaar zijn om alle controle over te dragen. De bedoeling is om voertuigen te produceren voor alle momenten in het leven. Hierbij moet rekening gehouden worden met zowel op als van de gebaande paden rijden en met verschillende weersomstandigheden.

Volgend jaar in de zomer loopt het project af en zou de volgende logische stap moeten zijn het implementeren van de auto’s in het echte stadsverkeer. Tot die tijd kunnen we ons verheugen op de Jaguar XF Sportbrake in oktober. Niet een autonome auto van Jaguar Land Rover, maar wel een beest van een voertuig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jaguar Land Rover brengt autonome auto’s naar de stad
Sluiten