Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 10 okt 2018

Geen Doctor Who taferelen bij Bond: hij is en blijft een man

Het is alweer een tijd geleden dat de wereld werd verbaasd met de aankondiging van een vrouwelijke nieuwe Doctor Who. Nu is dat eigenlijk niet zo heel ver gezocht, aangezien de Doctor een alien is die om de zoveel tijd weer respawnt met een ander gezicht. Bij James Bond zou dat echter een heel ander verhaal zijn en 007 executive producer Barbara Broccoli maakt dan ook korte metten met mogelijke geruchten: Bond is een man. Het is een mannelijke karakter, is geschreven als een man en zal waarschijnlijk altijd man blijven”.

Vrouwen in mannenrollen

Op zich best opvallende woorden, aangezien Barbara zelf een vrouw is. Maar natuurlijk heeft ze ergens wel een punt en hoeven we niet opeens alle mannenrollen te veranderen naar vrouwen. Net zoals het misschien wat overdreven is om in elke film en serie iemand van elke etniciteit te casten. Uiteraard moet iedereen gelijke kansen krijgen, maar soms leent het verhaal zich er gewoon niet voor om elke soort acteur in de film of serie te stoppen. Overigens moeten we wel zeggen dat Lucy Liu het erg goed doet als vrouwelijke Watson in Elementary.

James Bond

Meer vrouwelijke personages

Uiteraard is Barbara niet anti-vrouw en geeft ze aan dat we in plaats van vrouwen casten in mannerollen ook  meer vrouwelijke personages kunnen creëren waar het verhaal helemaal bij past. Wel geeft ze toe dat de Bond films niet echt gezien kunnen worden als feministisch. Dit zou echter grotendeels komen doordat mensen vaak verwijzen naar de vroege Bond films uit de jaren 50. Ze is van mening dat ook Bond wat met de tijd is meegegaan en dat vooral de Daniel Craig films wat moderner zijn met betrekking tot hoe de vrouw wordt gezien.

Onzekere toekomst James Bond

Het is in ieder geval wat turbulent geweest rondom de nieuwe James Bond film. Veertien weken voor de opnames besloot de regisseur er vandoor te gaan, de lanceringsdatum werd ver vooruit geschoven en Craig gaf op een gegeven moment aan dat hij nog liever zijn polsen zou doorsnijden dan weer James Bond spelen. Barbara heeft het echter weer allemaal op rolletjes gekregen en we moeten zeggen dat de nieuwe Bond regisseur een briljante keuze is.

The Guardian

Reageer op artikel:
Geen Doctor Who taferelen bij Bond: hij is en blijft een man
Sluiten