Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Cars 12 okt 2019

Stofzuiger-goeroe James Dyson trekt stekker uit elektrische auto

Als je een lijstje maakt met grote stofzuigermerken, dan kun je niet anders dan Dyson in de top drie zetten. Met zijn gele zakloze stofzuiger veroverde hij de wereld en bouwde vervolgens een imperium vol kruimelzuigers, luchtreinigers en handdrogers. Toch waren schone vloeren en droge handen niet genoeg voor meneer Dyson. Hij wilde een elektrische auto. Die droom ligt nu in duigen. James besloot zelf de stekker uit het project te trekken.

De eerste keer dat we hoorde van de Dyson elektrische auto was in 2017. De Britse ondernemer maakte toen tegenover reuters bekend dat er 2,28 miljoen euro geïnvesteerd werd en 400 ingenieurs aan de slag zouden gaan. In de jaren daarop groeide het project. Er werd een testcircuit geopend, het aantal medewerkers groeide naar bijna 600, miljarden werden geïnvesteerd en meneer Dyson beloofde een ‘drastisch andere aanpak’ dan andere merken.

Dyson houdt het toch bij stofzuigers

Alles verliep volgens planning en een ware Tesla-concurrent leek in aantocht. Toch liep het anders. Het plan van Dyson was om hun elektrische auto in 2020 voor het eerst aan het publiek te tonen, maar vorig jaar werd het lanceringsmoment verschoven naar 2021. Dat hoeft geen slecht teken te zijn, maar dat was het in dit geval dus wel. In een e-mail liet Dyson deze week alle medewerkers weten dat het project stopgezet wordt.

James Dyson eind 2017 over zijn ambitieuze project:

James Dyson onthulde dat ze geen mogelijkheid meer zagen om het project commercieel haalbaar te maken. Samen met de board of directors werd er nog gekeken of het project verkocht kon worden, maar er werd uiteindelijk geen koper gevonden. Hierdoor valt het project uit elkaar, maar James doet zijn uiterste best om wat goed is te behouden.

Project elektrische auto valt uit elkaar

Zo blijven ze bezig met het doorontwikkelen van batterijen en zullen ook andere onderdelen van het project blijven bestaan (vision systems, robotics, machine learning en AI). Volgens Dyson zijn dit soort technologieën essentieel voor de toekomst.

Dat is goed nieuws voor de 600 medewerkers die zich bezighielden met de Dyson elektrische auto. In de mail zegt James Dyson dat er hard gewerkt wordt aan een plan om voor iedereen een nieuwe rol te vinden. Mocht dat niet lukken, of mochten medewerkers hun nieuwe baan niet zien zitten, dan zullen zij de steun en het respect krijgen dat ze verdienen.

Geen mislukking, maar een wijze les

Zo wil James Dyson dit negatieve nieuws zo positief mogelijk benaderen. Niemand mag er slechter door worden. Hij ziet het zelf dan ook niet als een mislukking van het product of het team. Dyson laat weten trots te zijn op iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit project. Het was leerzaam en een prachtige uitdaging, maar voor een elektrische auto hoeven we in de toekomst niet aan te kloppen bij Dyson.

The Verge

Reageer op artikel:
Stofzuiger-goeroe James Dyson trekt stekker uit elektrische auto
Sluiten