Sam Dille
Sam Dille Space 30 dec 2020

Japans bedrijf zet houten satellieten in om ruimteafval te bestrijden

Het Japanse bedrijf Sumitomo Forestry en de universiteit van Kyoto hebben de handen ineengeslagen. In 2023 zullen de twee de allereerste satellieten van hout ontwikkelen om ruimteafval te bestrijden.

Sumitomo Forestry zei dat onderzoek naar het gebruik van hout in de ruimte is gestart. De twee bedrijven gaan experimenteren met verschillende houtsoorten in extreme omstandigheden op aarde.

Houten satellieten die geen afval achterlaten

De reden van het onderzoek is ruimteafval. Ruimteafval wordt namelijk een steeds groter probleem. Dit komt doordat er steeds meer satellieten de atmosfeer in worden gelanceerd. De houten satellieten zouden bij terugkomst naar de aarde moeten kunnen opbranden zonder dat er schadelijke stoffen of afval in de atmosfeer vrijkomen.

Houten ruimtesatalliet
Deze satelliet gaat helpen tegen ruimteafval (Afbeelding: Sumitomo Forestry)

“We zijn erg bezorgd over het feit dat alle satellieten die opnieuw de atmosfeer van de aarde binnenkomen, verbranden. Daarbij creëren ze kleine deeltjes die jarenlang in de atmosfeer blijven zweven.” Dat vertelde Takao Doi, een professor aan de Universiteit van Kyoto en een Japanse astronaut aan BBC. “Uiteindelijk zal dit de aarde beïnvloeden. De volgende fase is de ontwikkeling van het technische model en daarna zullen we het vluchtmodel maken.” Sumitomo Forestry voegde daaraan toe dat ze werkt aan een sterke houtsoort.

Ruimteafval wordt een steeds groter probleem

Deskundigen hebben gewaarschuwd voor de toenemende dreiging van ruimteafval. Satellieten worden immers steeds vaker gebruikt voor communicatie, televisie, navigatie en weersvoorspellingen. Onderzoekers hebben al verschillende opties onderzocht om ruimteafval te verwijderen. Zo is er al een ruimteklauw ontwikkeld die afval opzuigt en terugstuurt naar de aarde.

Volgens het World Economic Forum (WEF) cirkelen er bijna 6.000 satellieten rond de aarde. Ongeveer 60% van deze satellieten is afval geworden. Daarbij schat Onderzoeksbureau Euroconsult dat tijdens dit decennium de aarde elk jaar 990 satellieten zal gaan lanceren. Dit betekent dat er in 2028 15.000 satellieten in de ruimte zouden zweven.

Zorgt ruimteafval voor conflicten?

Ruimteafval kan ook voor conflicten zorgen op aarde. Zo zorgde een mysterieus zwevend voorwerp voor een hoop ophef. Lees hier wat er aan de hand was.

Reageer op artikel:
Japans bedrijf zet houten satellieten in om ruimteafval te bestrijden
Sluiten