Sam Dille
Sam Dille Gadgets 15 nov 2020

Japan zet angstaanjagende Robotwolf in om berenaanvallen te voorkomen

Het zal je maar overkomen: ’s nachts door de stad struinen en een beer tegen het lijf lopen. In Japan gebeurt dit regelmatig en is het een groot probleem. Gelukkig is er een oplossing die alles behalve schattig is. Maak kennis met de Robotwolf.

De Japanse stad Takikawa maakt gebruik van robotwolven om aanvallen van beren te voorkomen. Japanse steden worden steeds vaker aangevallen door zwarte beren. In 2019 waren er 157 gevallen, waarbij dit meestal fatale gevolgen had.

Maak kennis met de robotwolf

Deze aanvallen zijn een gevolg van steeds groter wordende steden. Beren hebben namelijk calorierijke eikels nodig om hun winterslaap door te komen. In de Japanse wildernis is er een tekort aan deze eikels. De beren gaan daarom steeds meer op jacht in de buurt van steden om toch nog voedsel te kunnen vinden. Door ontbossing en steeds groter wordende steden wordt de grens tussen de Japanse natuur en stad steeds kleiner. Daarom komen mensen en beren elkaar steeds vaker tegen.

De robotwolf is veel meer dan alleen een soort vogelverschrikker. De robot maakt geluid, bewegingen en zijn ogen lichten op. Omdat de robot er groot en angstaanjagend uitziet lijkt hij precies op de wolven die in het wild leefden. Vroeger leefden beren en wolven namelijk samen in het noorden van Japan. De wolven werden door jacht en concurrentie van andere wilde dieren bedreigd met uitsterven, met als gevolg dat er in de Japanse bossen geen wolven meer over zijn.

Een groot succes

De uitvinding van de robotwolf is een schot in de roos geweest. De maker van deze monstermachine, Ohta Seiki, heeft sinds 2018 al meer dan 70 robots verkocht.

Op papier is deze robotwolf natuurlijk een goede manier om beren weg te jagen, maar werkt het ook echt? De Japanse stad Takikawa heeft sinds het gebruik van de robotwolf geen aanvallen van beren meer gehad. De robotwolf ziet er dus niet alleen eng uit, maar doet ook goed z’n werk.

Heeft deze robot te goed z’n werk gedaan?

Gelukkig zijn niet alle robots zo afschrikwekkend als de robotwolf. Sommigen zijn juist heel functioneel. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze?

Reageer op artikel:
Japan zet angstaanjagende Robotwolf in om berenaanvallen te voorkomen
Sluiten