Japan test flinterdunne, kleverige sensoren die je organen monitoren

Veel technologische ontwikkelingen draaien om mobiliteit, denk aan wearables, smartphones, drones, et cetera. Het Japanse Science and Technology Agency onderzoekt de mogelijkheden om medische sensoren te verkleinen en vooral mobieler te maken. Hoe minder een patiënt aan enorme apparaten hoeft te liggen, hoe beter, toch?

De laatste ontwikkeling is een flinterdunne sensor (één micrometer dik!), die verschillende data over je lichaam verzamelt, en aan je lichaam wordt bevestigd met een kleverige gel. Op je huid, maar bijvoorbeeld ook rechtstreeks op een orgaan! De gel verliest zijn flexibiliteit als hij smelt, en dan is de ‘pleister’ gemakkelijk te verwijderen zonder het orgaan te beschadigen.

WANT_SENSOR
 
De Japanners hopen in de nabije toekomst patiënten uit te rusten met zo’n tijdelijke sensor, om hun gezondheid te kunnen monitoren terwijl ze buiten het ziekenhuis een normaal leven leiden. Dat kan nog even duren, want vooralsnog zijn de pleistersensoren alleen op ratten getest. De resultaten waren erg bemoedigend, maar voor ze het op mensen kunnen testen zijn we wel weer even verder.

Reageer op artikel:
Japan test flinterdunne, kleverige sensoren die je organen monitoren
Sluiten